//

«Кожна четверта сім’я в нашій країні не може мати дітей» | МАНІПУЛЯЦІЇ, СПЕКУЛЯЦІЇ від політичної партії на місцевих виборах, «замішані» на частково реальних даних – Без Брехні

«Кожна четверта сім’я в нашій країні не може мати дітей» | МАНІПУЛЯЦІЇ, СПЕКУЛЯЦІЇ від політичної партії на місцевих виборах, «замішані» на частково реальних даних

«Кожна четверта сім’я в нашій країні не може мати дітей» під таким заголовком вийшла стаття на офіційному сайті Жіночого руху політичної партії «За майбутнє». Жіночий рух партії «За майбутнє» − це «об’єднання активних ініціативних прогресивних українок, які активно діють в суспільстві з метою поширення нагальних питань різних соціальних верств жінок. Ми ставимо за мету коригування державної політики для досягнення гендерної рівності в різних сферах суспільного життя». Так описує себе організація на офіційній Facebook-сторінці, яка була створена лише 21 липня 2020 року на передодні місцевих виборів. Чи реальні дані висвітлює «За майбутнє» або просто використовує гостре питання перед місцевими виборами, розберемося.  

 

МЕСЕДЖ 1: «Кожна четверта сім’я в нашій країні не може мати дітей»

«За майбутнє», стверджує, що «кожна четверта сім’я в нашій країні не може мати дітей». Але Державна установа «Інститут педіатрії, акушерства і гінекології ім. академіка О. М. Лук’янової НАМН України» у статті про жіночу безплідність від 21 жовтня 2019 року встановлює, що «загалом по  країні станом на 2017 р. близько 38 тис. жінок мали безплідність».

Інституту репродуктивної медицини на офіційній сторінці 10 травня 2019 року зазначив, що «в Україні за допомогою до репродуктологів звертається кожна п’ята сім’я, оскільки відчуває труднощі із зачаттям. Серед причин, які викликали б безпліддя, можуть бути проблеми репродуктивного здоров’я жінки або чоловіка, а також обох партнерів одночасно».

Згідно з Державною службою статистика України кількість жінок в Україні на 1 січня 2019 року − 22,5 млн., а  жінок репродуктивного віку від 15-49 років – 9,8 млн. Усього на 2019 рік народилось 308,8 тис. дітей. Тому, дані щодо безпліддя українських пар має ще більш невтішні, ніж ті, що висвітлює «За майбутнє».

Але важливо – у публікації на сторінці партії ї помилки і неточності.

 

МЕСЕДЖ 2: «Народжуваність у 2019 році впала до найнижчого рівня в історії −7,4, а смертність майже вдвічі більша – біля 13,8 на тисячу осіб. Сьогодні громадян України віком до 1 року в країні менше, ніж мешканців будь-якого іншого віку до 72 років включно. В Україні вже понад чверть століття народжуваність менша за смертність, а отже покоління репродуктивного віку сьогодні значно поступається за чисельністю громадянам похилого віку».

Згідно з офіційними даними Держстату на 2019 рік насправді народжуваність становить 8,1, а найнижчий рівень в історії з 1990-2019 був у 2001 році – 7,7. Кількість померлих на 2019 рік на 1000 осіб населення становить 14,7, а не 13,8, як вказує «За майбутнє».

Згідно з даними Держстату на 2019 рік громадян до року в Україні лише 334,1 тисяча. У цьому випадку вислів партії «За майбутнє», що  громадян України віком до одного року в країні менше, ніж мешканців будь-якого іншого віку до 72 років включно» є правдою.

Чверть століття – це 25 років (1994-2019 рр.). Вислів партії «За майбутнє» про те, що «народжуваність менша за смертність» це правда та можна простежити за графіком (Мал.1).

Згідно з даними на офіційній сторінці ВОЗ жінками репродуктивного віку є жінки від 15-49 років та на 2019 році кількість цієї категорії становить 9,8 млн. жінок. Відповідно до вікової класифікації ВОЗ жінки від 60 до 75 років входять до категорії похилого віку. В Україні кількість жінок похилого віку становить 4,1 млн. осіб згідно з Державною статистикою України на 2019 рік.

Меседж про те, що «покоління репродуктивного віку сьогодні значно поступається за чисельністю громадянам похилого віку» є маніпуляцією.

 

МЕСЕДЖ 3: «За показником народжуваності Україна входить до п’ятірки найгірших показників у світі. Найчастіше матерями українки стають у 24-25 років, а чисельність цієї вікової групи скорочуватиметься ще 5-6 років. Тому, через декілька років нас може стати вдвічі менше. А через десятиліття ми ризикуємо зникнути взагалі»

«Knoema», американська глобальна та безкоштовна платформа відкритих даних, інформує, що у 2019 році до п’ятірки найгірших у світі за показником народжуваності входили Південна Корея, Китай, Пуерто-Ріко (США), Сінгапур та Макао (Китай). Україна у цьому рейтингу займає 169 місце з 188, тому не входила до п’ятірки – цей меседж від партії є неправдою.

Згідно з даними Держстату з 2016 по 2019 роки найчастіше матерями українки ставали 25-29 років, тому дані партії «За майбутнє» є правдою по відношенню до матерів у віці 25 років. Нагадаємо, що на 2019 рік коефіцієнт народжуваності становить – 8,1. «Knoema» прогнозує, що коефіцієнт народжуваності в Україні у 2025 року буде складати – 8,6, а на 2030 рік – 8,2. Чисельність населення на 2019 рік в Україні становить 41 983 млн. «Knoema» прогнозує, що на 2025 рік українців буде 42 049 млн, а на 2030 рік − 40 589 млн., тому зникнення українців у найближчі 10 років не загрожує.

МЕСЕДЖ 4: «Жіночий Рух «За майбутнє» вважає, що кожна сім’я, котра планує мати дитину, має право на доступ до репродуктивних технологій. Необхідно запровадити оновлену Державну програму репродуктивного здоров’я, яка б працювала в реальності, а не так, як це було раніше. В кожному регіоні мають бути побудовані перинатальні центри, куди може звернутись родина. Чом у це все не робилось раніше? Бо у влади не було бажання. Ми запровадимо репродуктивні технології по всій країні. Ми маємо таке бажання. Нам потрібне майбутнє у цій країні!»

Основні положення щодо реалізації репродуктивних прав задекларовані в Конституцієї України (стаття 48, 51) та Законі України про «Основи законодавства про охорону здоров’я» (1992 р.). Регулювання питань репродуктивного здоров’я в національному законодавстві забезпечувалось Національною програмою «Репродуктивне здоров’я 2001-2005» та Державною програмою «Репродуктивне здоров’я нації на 2006-2015 рр.». Але нових законів та програм щодо поліпшенні репродуктивного здоров’я населення затверджено не було.

Національна служба здоров’я 14 травня 2020 року вказує, що «всі перинатальні центри в Україні отримали більше коштів в межах Програми медичних гарантій». Загалом НСЗУ законтрактувала 397 медзакладів на надання медичної допомоги при пологах, 70 з них – спеціалізовані пологові будинки та перинатальні центри (22 − ІІ та ІІІ рівня надання медичної допомоги). На 23 вересня 2020 року НСЗУ виплатила цим закладам 962 млн грн за надання допомоги пацієнткам.

«За майбутнє» вміло змішують реальні дані з неправдою, маніпулює відношенням виборців до діючого уряду наголошуючи на тому, що «у влади не було бажання» та надаючи обіцянки, що «За майбутнє» запровадить репродуктивні технології, адже має бажання.

Подібна публікація на від партії містить один з класичних прийомів маніпуляції, коли на основі частково правдивих даних будуються маніпулятивні меседжи. Крім того, використання даної теми якраз в період виборчої компанії можна вважати спекуляцією на гострому соціальному питанні, підкріплену «гарними» обіцянками, які політики часто-густо не виконують.

 

Авторка. Карина Богодьорова

//
Exit mobile version