//

Крамниці відчинені, ресторани працюють, транспорт ходить | ПРАВДА І ФЕЙКИ про COVID-19 у Японії. – Без Брехні

Крамниці відчинені, ресторани працюють, транспорт ходить | ПРАВДА І ФЕЙКИ про COVID-19 у Японії.

Соцмережами шириться допис такого собі пана Владіміра Бєлоусова, який проживає в Токіо. Він пише, що в Японії не лише не запроваджують надзвичайну ситуацію, а й навпаки — скасовують карантин, з першого квітня (початок навчального року) всі діти підуть до школи. І далі по пунктах пояснює, чому в Японії так, тоді як весь світ потерпає від пандемії https://bit.ly/33RcQHC Якщо коротко — це здебільшого перебільшення, узагальнення та суб’єктивні судження, не підкріплені жодними фактами. Ми дізналися, які особливості боротьби з коронавірусом у Японії.

ВЕРДИКТ: ФЕЙК/ПРАВДА

ПЕРЕВІРКА

Які вжиті заходи

Надзвичайну ситуацію дійсно скасували. Кафе та ресторани працюють у звичайному режимі, хоча відвідувачів поменшало. Громадський транспорт не зупинявся. Експертна група радить владі відкрити школи та дозволити регіонам, у яких низький рівень захворювань, проводити спортивні змагання. Тобто все вирішується на місцях в залежності від ситуації. Яка кожної миті може змінитися і карантин одразу повернуть.

26 березня японський уряд зібрав фахівців, аби вирішити, як діяти далі. За основу взяли напрацювання 2009 року, коли світом так само поширювався новий штам грипу. Відповідно до цих протоколів уряд разом з місцевою владою має швидко інформувати громадськість про нові спалахи захворювань і вимагати від шкіл та компаній розвести в часі навчальні та робочі процеси — щоб унеможливити «години пік».

Медичні установи повинні надавати пріоритетну допомогу важкохворим, забезпечити їх лікарняними ліжками. Якщо в школі чи дитсадку виявляють хворого на коронавірус, заклад пропонують закрити. Але тільки якщо це необхідно.

Надзвичайна ситуація може бути оголошена прем’єр-міністром за умови, якщо будуть виконані дві умови: спалах захворювань спричинить серйозну шкоду життю та здоров’ю людей та загрожуватиме суттєвим впливом на життєдіяльність людей та економіки.

Урядовці у визначених районах попросять жителів залишитися вдома, за винятком заходів, необхідних для підтримання їхнього життя. Вони також зможуть подати запит на закриття шкіл чи інших закладів, де велелюдно. Але міністерство охорони здоров’я каже, що за невиконання таких запитів не каратиме.

Урядовці не можуть наказати магазинам закритися, а працівників примусити залишатися вдома. Не можуть вони і зупиняти громадський транспорт. З іншого боку, вони зможуть користуватися землею та будівлями без згоди власників — для створення тимчасових медзакладів, якщо лікарні будуть перевантажені. Вони також можуть конфіскувати їжу та медтовари, якщо це необхідно https://bit.ly/3dzaq4I

Як живуть люди

Оскільки підтверджені випадки захворювань й надалі зростають, Токіо готується до більш жорстких заходів. Загалом в Японії виявлено 1349 хворих на covid-19 (+96 за день). З них 46 померлих (+1). Проведено 24663 тестів ПЛР (+1805). Наведені числа не включають перевірку і карантин тих, хто прилетів додому з інших країн https://bit.ly/2QMvpaf

Влада просить людей залишитися вдома. Голова міста Токіо Yuriko Koike занепокоєна динамікою захворювань за останній тиждень. Але не всі люди розуміють, наскільки все серйозно. Тиняються вулицями. В парках народу стало навіть на 10% більше — саме цвіте сакура, люди традиційно спішать намилуватися цією красою. Місця, де японці традиційно гуртуються, визначають за сигналами мобільних телефонів.

Але є й свідомі громадяни. Ходять у масках, бідкаються, що бояться підхопити хворобу, але вимушені їздити на роботу. Аналітики з’ясували, що ресторани в центрі міста можуть бути «розплідниками» інфекції. Досі розмірковують, чи закликати їх добровільно зачинитися на деякий час https://bit.ly/3aqUhfy

Заклики влади залишатися вдома, викликали плутанину серед деяких мешканців, стурбованих питаннями продовольства. Міністерство сільського господарства їх заспокоїло — харчів вистачить на всіх.

Але японці все одно ринулися в супермаркети робити закупи на вихідні. В токійських крамницях вилаштувалися довжелезні черги, люди дихають один одному в потилиці. Маски носять далеко не всі. Кошики забиті продуктами. Переважно фруктами й овочами. Але є і м’ясо. Майже всі покупки загорнуті в целофан, нерідко герметично. Але, наприклад, капусту і редьку можна побачити й геть без обгортки.

Жінка в інтерв’ю суспільному телебаченню Японії зітхає, що відчуває кризу. Каже, дивиться новини з Європи і їй стає моторошно. Продавець невеличкої крамниці пригадує, що востаннє бачив такий ажіотаж після землетрусу 2011 року. Але переконаний — немає сенсу згрібати все з полиць, робити запаси, мовляв, все буде добре. Сам він планує й надалі працювати в нормальному режимі https://bit.ly/2xrUssE

 

NB! Матеріал підготовлений в рамках проєкту з протидії фейкам за темою “COVID-19”, ініційованого керівником проєкту “По той бік новин”

//
Exit mobile version