//

Куди їде тролейбус Наталії Королевської? Як кандидатка в народні обранці від Опоблоку-за Життя маніпулює на потребах земляків – Без Брехні

Куди їде тролейбус Наталії Королевської? Як кандидатка в народні обранці від Опоблоку-за Життя маніпулює на потребах земляків

Бажання за будь якої ціни знову потрапити до парламенту змушує деяких кандидатів вдаватися до відвертих маніпуляцій і фантастичних перебільшень. Саме такою виглядає заява народного депутата Наталії Королевської, щодо відкриття «міжміського тролейбусного маршруту Слов’янськ-Костянтинівка», яку вона зробила на своїй сторінці в ФБ: «Запустил сегодня такую единую ветвь сообщения между городами от Славянска до Константиновки, таким образом мы сможем дать людям одну живую транспортную артерию. Что позволит спокойно перемещаться, спокойно находить рабочие места, спокойно сегодня общаться городами между собой».

 

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Ідея зв’язати міста півночі Донецької області тролейбусним рухом виникла кілька років тому. І ініційована вона буле аж ніяк не депутатами.

У 2017 році мешканці Краматорська звернулися з пропозицією до місцевих структур влади, щодо створення міжміського тролейбусного маршруту Костянтинівка – Слов’янськ. Ініціатор цього проекту Анатолій Болотов.

Влада області опрацювала пропозицію створення тролейбусної лінії Костянтинівка – Дружківка – Краматорськ – Слов’янськ. Згідно з висновками фахівців, для організації такої лінії доцільно використовувати білоруські тролейбуси БКМ 32100D, які можуть проїхати близько 15 кілометрів без контактної мережі, за рахунок власних акумуляторів. Для організації маршруту з інтервалом 20 хвилин необхідно придбати щонайменше 15 таких тролейбусів вартістю 130 мільйонів гривень.

Крім того, 40 мільйонів необхідно буде витрати на побудову контактної мережи у містах і ще 50 мільйонів – на будівництво тягових підстанцій. Таким чином, обсяг витрат для реалізації цього проекту становив близько 200 мільйонів гривень.

«Ця сума не включає у себе облаштування тролейбусного депо у Слов’янську та будівництво депо у Костянтинівці», – йшлося у відповіді керівництва області.

Проте, крім фінансових розрахунків керівництво Краматорскьку у відповіді на петицію вказувало на недоцільність такого проекту.

З того часу історія з тролейбусним маршрутом не була на часі. Проте вона отримала несподіване продовження сьогодні. В місцевих медіа напередодні парламентських виборів з’явилася інформація про те, що «за підтримки «Опозиційної платформи – За життя» відкрили тролейбусний маршрут Слов’янськ-Костянтинівка. Відповідний пост розмістила і представниця Опоблоку-За життя Наталія Королевська.

Що цікаво, на фото, яке вона демонструє, зображений тролейбус марки Дніпро Т203, який має опцію автономного ходу від 15 до 20 км від літій-іонної батареї GMI на 100 кВт·год. Час зарядки від контактної мережі становить до 40 хвилин. Найкоротша відстань від Констянтинівки до Слов’янська, за картографічними даними, становить 46,3 км.

Якщо поєднати усі наведенні вище факти, то маємо висновок – в найближчий час відкриття нового тролейбусного маршруту  від Констянтинівки до Слов’янська неможливо.

Перш за все технічно – ні тролейбус Дніпро Т203, ні білоруський тролейбус БКМ 32100D без підзарядки не мають змоги подолати шлях такої відстані між містами.

По-друге, проект визано недоцільним, бо його втілення в життя потребує значних коштів, які не передбачені в місцевих бюджетах.

І нарешті, узгодження маршрутів громадського транспорту має відповідну процедуру – від дослідження руху громадського транспорту і рекомендацій оптимізації маршрутної мережі до оформлення паспорту маршруту.

Якщо Наталія Королевська проїхала на тролейбусі без контактної мережі від Краматорська до Констянтинівки (як і написано на самому тролейбусі), то це не дає підстави робити заяви щодо «відкриття нового маршруту». Як мінімум, для безперебійного курсування тролейбусів на всьому маршруті руху повинна бути побудована відповідна інфраструктура (що зазначено у вище згаданих технічних висновках). Такої інфраструктури на сьогодні на маршруті не існує.

Тому тезу кандидата в народні депутати Наталії Королевської, як і саму акцію по відкриттю маршруту, можна вважати маніпулятивною.

 

Автор: Наталка Пишна, Технополіс, м.Краматорськ

Матеріал підготовлено за підтримки Internews Ukraine в рамках проекту «Фактчек – інструмент контролю в регіонах України виборчої і післявиборчої риторики, подій, публікацій в ЗМІ»

 

//
Exit mobile version