//

Ленін як завжди все передбачив, навіть коронавірус | ФЕЙК про чергові пророцтва – Без Брехні

Ленін як завжди все передбачив, навіть коронавірус | ФЕЙК про чергові пророцтва

До фейкових конспірологічних версій на межі здорового глузду притягували за вуха кого завгодно – і Білла Гейтса, і Дональда Трампа, і актора Тома Хенкса, і пророка Нострадаму, і навіть Сімпсонів. Але от Леніна (якщо хтось ще пам’ятає хто він такий) – такого ще не було. І ось нате вам! Віявляється, що він не тільки був «вождем мирового пролетариата», очільником жовтневого більшовицького перевороту у Росії у 1917 році, одним з організаторів «червоного терору» але й… своєрідним маячком по якому можна «звіряти» час появи всесвітніх епідемій страшних хвороб. Здоровий глузд говорить, що подібний пост (та його копірайт на інших ресурсах) про збіг «ювілеїв» з життя Леніна і часу поширення небезпечних світових епідемій – нісенітниця. Проте й нісенітницю треба спростовувати аргументовано.

ВЕРДИКТ. ФЕЙК / МАНІПУЛЯЦІЯ

СПРОСТУВАННЯ

День народження Леніна і віспа. МАНІПУЛЯЦІЯ

І так – нам в поміч онлайн-версія Британської енциклопедії. Рік народження Володимира Ульянова (в майбутньому того самого Леніна) – 1870, 22 квітня.

Так у 1870 році у Європі дійсно стався спалах натуральної або чорної віспи, який за тривав чотири роки забрав тисячі життів. І може скластися враження, що фейкмекери таки сказали правду. Але! Майже паралельно із віспою ще з 1863 року поширилася епідемія холери –  четверта за рахунком хвиля хвороби. За нею у 1881 році почалася п’ята хвиля. У 1899 році світ накрила шоста хвиля, яка тривала до 1923 року і у 20-ті роки тільки у Росії забрала життя до 500 тисяч людей.

Крім холери в цей же проміжок часу забирали людські життя такі захворювання, як тиф і туберкулез, що поширилися у багатьох регіонах світу.

Тож за таких обставин «збіг» із днем народження майбутнього «вождя революції» є маніпулятивним, бо творці аналогій просто підставляють висмикнуті з контектсу потрібні дати і не показують загальної картини подій. 

50 років. Ленін і «іспанка» – МАНІПУЛЯЦІЯ

Відповідно 50 років пан (вірніше, товариш) Ульянов відмічав у 1920 році. І в це рік, як вказує пост «в стране полыхала испанка».

Щодо «полыхала испанка» бринське джерело говорить наступне.  Пандемія іспанського грипу, яку спрощено називали «іспанка» – одна з найстрашніших відомих епідемій в історії людства, яка забрала життя по одним оцінкам 25 по іншим –  40-50 мільйонів життів. Епідемія спалахнула навесні 1918 року у Західній Європі і поширилися по всьому світу. Було декілька найпотужніших хвиль епідемії, під час яких загинула переважна більшість людей:

У 1920 році спостерігалися окремі спалахи «іспанки», проте вони були набагато слабшими ніж попередні.

Тобто, насправді піввіковий ювілей «Иллич и товарищи» святкували під час фінальної фази всесвітньої епідемії, яка почала за два роки до 50-річчя «вождя».

100 років. Ленін і холера – МАНІПУЛЯЦІЯ

Сторіччя Леніна припадає на 1970 рік. І тут на тобі – холера! Та чи була вона? І цікаво – де ж? Бо пост не вказує де ж «разразилась» епідемія.  

Британська енциклопедія говорить про те, що сьома в історії людства епідемія холери почалася у… 1961 році! Вона «стартувала» на островах Індонезії і протягом 60-тих років локальними осередками охопила Азію, Ближній Схід і дійшла до Африки.

Що стосується території тодішнього Радянського Союзу, то окремі випадки холери були виявлені у 1965 році. Проте дійсно значне поширення хвороби припало на 1970 рік – обсервацію пройшло понад 180 000 осіб.  

У Африці холерою хворіли аж до 90-х років – навіть у 1991 році там було виявлено 140 000 випадків. У тому ж 1991 році захворювання виявили у Перу, а незабаром у Еквадорі, Колумбії, Бразилії та Чилі. Далі вона поширилася на північ до Центральної Америки та Мексики. Однак, епідемію в кінці-кінців локалізували і побороли.

Тож і сторічний ювілей «вождя пролетаріату» теж з великою натяжкою «співпадає» із всесвітнім спалахом холери – вона почала на 9 років раніше. І хоч епідемія і «докотилася» до країни Ілліча у 1970 році, проте це було «відгалуження» всесвітньої хвилі.

Висновок

Цей та аналогічні вірусні повідомлення можна вважати фейковими, бо їх автори навмисно підбирають один до одного потрібні дати, залишаючи за лаштунками інші обставини і події, не даючи можливість читачу побачити загальну картину.

Часові межі поширення тої чи іншої епідемії – дуже умовні, бо, як правило, фіксуються ті реперні точки, що позначають вкрай високі (на старті) або і вкрай низькі (на спаді) показники. Проте локальні осередки можуть виявлятися і поза межами цих періодів.

Як правило (особливо це видно в періоди новітньої історії, коли більш-менш чітко фіксувалися дати тих чи інших подій) у світі відбувалося одночасне поширення декількох смертельних захворювань.

Автор. Тихий Вир

Матеріал підготовлений в рамках проєкту з протидії фейкам за темою “COVID-19” – “По той бік пандемії”,  ініційованого ресурсом “По той бік новин”

//
Exit mobile version