//

Лякалки роспропаганди про “неонову кризу”  – Без Брехні

Лякалки роспропаганди про “неонову кризу” 

Російська пропаганда запустила і розганяє маніпуляції на темі неону – інертного газу, який використовується у виробництві мобільних телефонів та іншої техніки. 8 червня один із тг-каналів повідомив, що нібито «Офіс Президента буде використовувати продовольчий і неоновий кейс для деблокади українських портів і поставок військової техніки. Україна виробляє 40% неону, який використовується для виготовлення напівпровідників, якщо не відновити роботу портів, то вже восени заводи в США зупиняться». 

 

Перевірка ключових фактів твердження і виявила в цій темі цілий букет маніпуляцій.

  1. “Офіс Президента буде використовувати… неоновий кейс…” – не підтверджено.

Ніяких заяв ОП або інших українських посадовців щодо неону нема, як і прив’язок до деблокади портів.

  1. “Україна виробляє 40% неону, який використовується для виготовлення напівпровідників” – правда.

Згідно з дослідженнями, до активної фази вторгнення росії в Україну наша країна справді виготовляла, за різними даними, від 40 до 70% неону, який зокрема використовується в процесі виготовлення напівпровідників. (

  1. “Якщо не відновити роботу портів, то вже восени заводи в США зупиняться” – маніпуляція

Робота українських портів не пов’язана прямо з роботою американських заводів із виробництва напівпровідників, і тим більше не пов’язана з їх можливою зупинкою восени чи в будь-який інший час. Це логічна пастка, яку навмисно створюють, щоб пов’язати в межах одного повідомлення Україну і США, бо так званий “американський тиск” на росію є ключовою тезою російської пропаганди.

Взагалі тема неону та інших інертних газів виникла в медійному просторі на початку березня, коли Reuters опублікував фаховий розбір ситуації (його в різних варіантах передрукували і українські ЗМІ, і деякі російські ресурси). Згодом усе затихло аж до 2 червня, коли з’явилася друга публікація Reuters 

Тут згадано про заяву російського міністерства промисловості та торгівлі. Чиновник міністерства сказав, що росія обмежить експорт інертних газів, зокрема неону “у недружні країни”. Із контексту випливає, що йдеться про Тайвань, який обмежив експорт напівпровідників до росії в рамках санкції через російське вторгнення в Україну. 

Але російський чиновник про санкції не говорить і взагалі зміщує інформаційний акцент. Замість пояснення причин напруження з інертними газами, чиновник наголошує на вигодах, які росія нібито отримає від обмеження експорту. Це ще одна тактика російської пропаганди: росіяни повідомляють про проблеми, які нібито виникли самі по собі, і не говорять про причини. Нам треба пам’ятати, що будь-які проблеми, із якими стикається РФ через західні санкції, мають першопричину – це російська агресія проти України. 

Таким чином, маємо дворівневу інформаційну атаку: офіційний росорган замовчує причини санкцій, які накладено проти України, та бреше щодо їхнього значення для російської економіки. Натомість неофіційні проросійські інфопомийки звинувачують у можливих проблемах Україну. 

За допомогою подібних офіційних заяв РФ намагається збільшити свою значимість (економічну, інформаційну тощо) і створити нову підставу для взаємодії з собою. Водночас це створює нову тему для інформаційних спецоперацій. 

Зберігайте інфогігієну, не читайте ворожі тг-канали і пояснюйте вашим знайомим справжню ситуацію.

 

Матеріал підготовлено партнерами Мережі – ресурсом Експерт-КР

Ще по темі:

//
Exit mobile version