//

Люстрація від Зеленського – спроба розрубати Гордіїв вузол чи розправа над опонентами – Без Брехні

Люстрація від Зеленського – спроба розрубати Гордіїв вузол чи розправа над опонентами

Днями Володимир Зеленський виступив з відеозверненням, в якому анонсував люстрацію для всіх держслужбовців часів президентства Порошенка і навіть раніше. А вже 11 липня президент  подав відповідний законопроєкт. Така люстрація охоплює період одразу після втечі Януковича з 23 лютого 2014 року і аж до 19 травня 2019 року. І підпадають під неї всі без винятку, включаючи виборні посади, народних депутатів, суддів, керівників правоохоронних органів і навіть адвокатів.

Спробуймо дати морально-правову оцінку такій ініціативі й подивитися, на кого ж вона направлена. Чи про очищення влади йдеться, чи про зачистку політичних конкурентів.

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

Моральне обґрунтування існуючого закону

Чинний закон про очищення влади став наслідком подій Революції Гідності і був відповіддю на політику узурпації влади, яку проводив у роки свого правління Віктор Янукович. В обґрунтуванні необхідності очищення влади прямо і відверто визнається:

Влада дискредитована, бо посадові особи керувалися не законами, а вказівками керівництва, суспільство зневірилося в державних інститутах на всіх рівнях. Щоб повернути довіру потрібно очиститися.

Пояснювальна записка до чинного Закону. Сайт Верховної Ради

Але під очищення потрапляють не огульно всі.

Критеріїв для потрапляння під люстраційну заборону — чотири:

робота в певний період коли Янукович був президентом;

робота на певній посаді;

Сприяння в узурпації влади, здачі державних інтересів (дії, які своїми рішеннями, діями чи бездіяльністю здійснювали заходи (та/або сприяли їх здійсненню), спрямовані на узурпацію влади Президентом України Віктором Януковичем)

підрив національної безпеки та оборони України;

затримання, слідство, засудження учасників Майдану.

Для певних посад органів державної влади та місцевого самоврядування потрібне рішення суду, яке підтверджує незаконність їхніх дій.

Щодо верхнього ешелону влади рівня Кабміну, голів силових відомств  апріорі вважається, що вони співучасники й посіпаки Януковича.

Відносно всіх інших посадовців, правоохоронців, в тому числі суддів, діє презумпція невинуватості — потрібно довести, що своїми діями чи бездіяльністю особа:

створила чи допомогла створити певні умови для узурпації влади,

чи вчиняла переслідування учасників Майдану,

чи здійснювала дії, направлені на підрив основ національної безпеки, оборони чи територіальної цілісності України;

своїми протиправними рішеннями, дією чи бездіяльністю призвели до порушення прав людини та основоположних свобод, визнаних рішенням Європейського суду з прав людини.

Отже, закон містить чіткі критерії: наближене коло осіб, які працювати на користь Януковичу, доведеність вини нижчих посадовців чи суддів в пособництві владі Януковича чи країні-агресору або вчинення процесуальних каральні дії щодо переслідування мітингарів.

Як проходили і як обходили такі перевірки деякі високопосадовці відомо з низки гучних журналістських розслідувань. Але основні фігуранти змушені були рятуватися втечею. Всього під тимчасову заборону  потрапляло більше  5000 держслужбовців і більшість звільнилися добровільно. Близько 1000 звільнили примусово з включенням в люстарційний реєстр.

Що пропонує Зеленський

Моральне обґрунтування

В пояснювальній записці є спроби пояснити необхідність цього закону. Обґрунтованість і достатність цих доводів можете оцінити самі:

“…наразі значна частина членів парламенту , уряду, представників органів виконавчої, законодавчої, судової влади за визначеною ідеологією і критеріями підпадають під дію Закону.

Очевидно (кому), що такими особами чиниться тиск з метою не допустити завершення вже розпочатих процесів люстрації або ж проведення люстрації взагалі. (Мова, певно йде про Богдана, який уникнув люстрації).

З метою припинення у подальшому зловживання владою, своїм службовим становищем під час виконання посадових обов’язків, уникнення відповідальності за дії , що спрямовані на власне збагачення, законопроектом розширено категорії посад щодо яких здійснюються заходи з очищення влади (люстрації), а також уточнені деякі критерії здійснення очищення влади.”

Пояснювальна записка до законопроекту. Сайт Верховної Ради

Насправді, єдиним критерієм в законопроекті визначається лише перебування на тій чи іншій посаді з 23 лютого 2014 року і до 19 травня 2019 року.

А що ж такого сталося в період з 23 лютого 2014 року до 19 травня ? Владу захопила «кривава хунта» чи почалися “масові репресії незгодних русскоязичних”? Адже це період не лише президенства Порошенка і навіть не каденції нової Верховної Ради восьмого скликання, цей період починається з втечі посіпак Януковича, окупації Криму і початку вторгнення на Донбас.

Припинення у подальшому зловживання владою” це така собі невизначено-оціночна умова з відсилкою у майбутнє.

Зловживання владою як і незаконне збагачення не потребують, згідно з законопроектом, підтвердження вироком суду. Тобто критерій теж доволі невизначений.

Категорії посад, перебування на яких уже є підставою для люстрації, взяті з чинного закону але є суттєві відмінності. Тепер це:

Президент, Голова Верховної Ради, заступники голови ВР (дивно адже вони як депутати і так є в списку);

Народні депутати (обіймання виборних посад – це результат волевиявлення громадян, а не призначення Порошенка);

Керівництво РНБО включно з заступниками;

Всі члени Уряду;

Голови з заступниками НБУ, Антимонопольного комітету України, Фонду держмайна майна України, Державного комітету телебачення і радіомовлення;

Судді, рішення яких оскаржені в ЄСПЛ і підтверджено порушення Конвенції з прав і свобод людини;

Це окрема історія, з приводу якої вже висловилася Венеціанська комісія. Та про це згодом.

Члени Вищої Ради юстиції і Вищої ради правосуддя, кваліфікаційної комісії суддів (Окрім Голови Верховного Суду);

Конституційний суд закон не зачіпає;

Генпрокурор, з заступниками, голова СБУ з заступниками, керівництво МВС, податкової служби;

Прокурори, заступники обласного рівня;

Керівництво обласних СБУ з заступниками;

Керівництво обласних підрозділів МВС і заступники;

Начальник Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних Сил України. Але тут незручно виходить. Згідно з чинним законом, весь генштаб пішов під люстрацію, включаючи командувача сухопутних військ, а в законопроекті – лише головнокомандувач. Чи не тому це, що Хомчак був начштабу – командувачем сухопутних військ?

В чинному законі всі пособники Росії часів Януковича, які: працювали, заперечували, закликали до підриву зміни територіальної цілісності України ішли під люстраці. Але тепер зі списку пропонується виключили суддів, тобто судді, які залишилися в Криму і на Донбасі, які писали про відсутність війни у рішеннях – не підпадають під дію закону.

Тобто критерій простий – працював, був обраний у цей період – винен.

Причому ці особи не зможуть обіймати навіть найменшу державну посаду, в тому числі і представницьку, хоч рівня старости села. Адвокатською діяльністю теж заборонено займатися після держслужби в цей період. В депутати всіх рівнів шлях теж закритий. Тобто весь інститут представницької демократії нівелюється, довіра групи виборців ставиться нижче закону, направленого на відсторонення від влади групи людей, які працювали навіть не під керівництвом когось, а просто  в певний період. Наприклад  голови райрад, облрад, яких обирають місцеві депутати, їх причетність до чогось люстраційного – чисто календарна.

Мери міст, обрані прямими виборами репрезентують бажання місцевих виборців, а не приналежність до політсили чи призначення згори. Взяти хоча б Кернеса, якого обирають, незважаючи на зміну балансу політичних сил в країні.

Варто зазначити, що вимоги до кандидата на посаду Президента, народного депутата прямо передбачені Конституцією, а цей законопроект, як в ньому вказано, не передбачає внесення змін в Основний закон. То ж положення закону про додаткову заборону певним особам обіймати посади чи бути обраним будуть напряму суперечити Конституції.

Народовладдя, так оспівуване командою Зе до виборів, заміняється монополією на владу тих, хто просто раніше не брав участі в державній службі на відповідальних посадах. Не потрібні вже обвинувальні вироки судів по корупціонерам і державним зрадникам, розкрадачам бюджетів, злочинцям в прокурорських чи інших погонах. Ймовірна мета – усунення політичних конкурентів – може бути досягнута і без цього.

 

Хто ж підпадає під удар?

Це 900 депутатів. Так, саме стільки, адже період, запропонований в законопроекті, охоплює і раду сьомого скликання. Байдуже, чи це депутати-фронтовики, чи прихильники “русского міра”. Ще це два Уряди Яценюка і Уряд Гройсмана, з усіма реформаторами і закордонними фахівцями. Повністю обезголовлюється не лише центральне, а й регіональне керівництво СБУ, МВС, регіональних прокуратур включно з заступниками. Хто буде виконуючим обов`язки до моменту призначення нових і звідки візьмуться ті нові ( чи вони не працювали в той же період в тій же системі але на нижчих посадах). Чи зайде одномоментно 48 здібних юристів рівня обласних прокурорів, які до цього були не задіяні в системі. Припустимо, талановитих адвокатів і правників на це вистачить. Як бути з МВС, а особливо СБУ? Набрати цивільних і знову перескакувати через два-три звання. На всі ці питання законопроект відповіді не дає. Натомість досвід попердньої люстрації показав, що бездумне “календарне” звільнення призвело до відтоку професійних кадрів середньої ланки.

Щодо суддів.

Венеціанська комісія у відповіді Молодові, де збираються за рахунок винних суддів та прокурорів оплачувати відшкодування, зазначила, що рішення ЄСПЛ про порушенння у вироку для звільнення судді недостатньо, портрібний місцевий вирок згідно з  національним законондавством  про кримінальну винність судді в помилці.

Очевидно, що новообраній Раді закон не загрожуватиме, а от перейти з депутатів у виконавчу владу він, у разі ухвалення, завадить.

 

Скільки людей втратять різні політсили?

Команда Зе постраждає найменше.

100% кандидати на люстрацію:

Данилюк Олексадр Голова РНБО – Міністр фінансів звільнено 07.06.2018

Руслан Рябошапка заступник керівника Офісу Президента – заступник міністра юстиції Петренка до 08 жовтня 2014 року , Член НАЗК з 16.03.2016, звільнений за власним бажанням 14 червня 2017 року

Абромавичус Айварас Член наглядової ради Укроборонпрому – Міністр економічного розвитку. Відставка разом з Урядом Яценюка

Бухарєв Владислав Вікторович Голова служби зовнішньої розвідки – народний депутат 8 скликання.

Герус Андрій Михайлович – Представник Президента у Кабміні – член НКРЕКП.

З високою вірогідністю потраплять під люстарію:

Пристайко Вадим – Заступник Керівника Офісу Президента України. – в Уряді Яценюка – заступник міністра закордонних справ.

Дейнеко Сергій Васильович – Голова Державної прикордонної служби України – З листопада 2014 — заступник директора Департаменту оперативної діяльності Адміністрації ДПСУ.

Балан Микола Іванович – Командувач Нацгвардії18 квітня 2014 року Указом Президента України, призначено заступником командувача Національної гвардії України.

З 6 лютого 2015 року до 31 грудня 2015 року виконував обов’язки Командувача Національної гвардії України.

В.Сушкевич – Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю – депутат 7 скликання ( Дата припинення депутатських повноважень: 27 листопада 2014р), з 03 грудня 2014 року перебував на тій же посаді за призначенням П.Порошенка.

Кулеба Микола Миколайович –  Уповноважений президента з прав людини – 18 грудня 2014 року на тій же посаді Уповноваженого, призначений Порошенком.

Хомча́к Русла́н Бори́сович – В.Зеленським призначений на посаду начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних Сил України. За президенства Порошенка обіймав наступні посади: командувач військ оперативного командування «Південь» (2014-2015, м. Дніпропетровськ), начальник штабу – перший заступник командувача Сухопутних військ ЗС України (2015-2017), головний інспектор Міністерства оборони України (2017-2019).

В законопроекті його посаду спеціально вивели з-під люстрації.

З виборчого списку Слуги народу жоден не потрапляє під люстарцію. Там немає депутатів, міністрів і голів ОДА. Натомість переважають приваті підприємці підсилені науковцями правниками (в кінці списку).

Ймовірні втрати політичних опонентів.

Європейська солідарність

Тут ефект закону просто нищівний.

З першої 50 вилітає одразу 28, з них – 21 народний депутат , 5 міністрів і 1 засутпник, 1 заступник Глави адміністраціїї Перзидента.

Опоблок – 12 нардепів.

Батьківщина – 17 нардепів.

Опозиційна платформа “Медведчука” – 15 нардепів.

Ляшко – 16 нардепів.

Гройсман – 5 міністрів,12 нардепів, 1 заступник міністра, 2 керівники апарату.

Голос – 1 заступник міністра.

Гриценко – 1 нардеп.

Смешко – 5 нардепів.

Сила людей – 1 нардеп.

Самопоміч – 11 нардепів.

Свобода – 3 нардепи.

Аграрна партія – 1 нардеп.

Висновок: навіть не вдаючись в правовий аналіз на відповідність Конституції положень законопроекту щодо виборних посад і невибірковості щодо державних (чисто календарний принцип) можна стверджувати, що мотивація ухвалення такого закону, з таким критерієм люстрації, але з обгрунтуванням у вигляді “відповідності ідеології” і “припринення у подальшому зловживанням владою”, – маніпулятивна.

Та, за наявності більшості в наступній Раді, мотивуючи “революційною необхідністю”, можна проголосувати навіть такий революційно-репресивний закон.

Так, очищення влади необхідне, і цей закон пропонує здійснити його одномоментно на всіх рівнях і у всіх трьох гілках влади. Але чомусь він обмежує свою дію у часі. Нібито після 19 травня 2019 року всі депутати, судді, прокурори вже не підпадають під корупційні ризики. У нас для постійного контролю за корупцією уже створено достатньо органів перевірки, слідства і навіть спеціальний антикорупційний суд. Так з великими перешкодами від влади і депутатів створювалися ці органи, на посади очільніків намагалися просувати “своїх людей”, в часто декоративну перетворилася діяльність НАБУ. Саме на недієздатності цих інститутів грає автор законопроекту і пропонує винними вважати всіх. Натомість у президента зараз є готовий вибудуваний антикорупційний механізм і підтримка суспільства на рішучі але законні дії, залишилося запустити його в роботу. В такому випадку апеляція винних до суспільства про “політичні переслідування” буде неможливою.

Захист посадою незаконно нажитих статків теж просто здолати іншим законом – про незаконне збагачення. Тоді не буде мати значення ні посада, ні недоторканність. Але під дію цього закону потраплять всі – і противники, і союзники, незалежно від того чи перебували вони у “першій чи другій злочинній владі”, чи збагачуються вони прямо зараз. Впровадження в дію такого закону справді розрубало б Гордіїв вузол постійного утворення  нових мільйонерів з бідних на початку каденції депутатів, чиновників низького рангу чи правоохоронців з кількатисячними зарплатами.

Поки що це все схоже на виконання меседжу, який транслювався останні п`ять років з Росії : “приберіть “владу Майдану” і “режим Порошенка” і тоді про все домовимося”.

P.S.

Світова спільнота вже відреагувала на ініціативу щодо люстарції. Так посли G7 зазначили, що ситуація у владі після Революції Гідності і зараз абсолютно відрізняються і застосовувати такі ж підходи для очищення влади – неправильно. .

 

//
Exit mobile version