//

Маніпуляції Маска, що він вимкне в Україні Старлінки через те, що його “послав” посол Мельник – Без Брехні

Маніпуляції Маска, що він вимкне в Україні Старлінки через те, що його “послав” посол Мельник

Саме з такими заголовками сьогодні вийшли сміттярки та деякі українські центральні ЗМІ. А в російських тг-каналах ледь не свято з цього приводу.

 

Ні в кого не виникає сумнівів, що Маск – успішний бізнесмен, тобто не буде робити щось на шкоду бізнесу. Саме тому така висока капіталізація Тесли та SpaceX, хоч деякі фінансисти і наголошують, що це фінансова бульбашка

Сам Маск підтвердив, що не забуває про комерційну складову, коли назвав метою Starlink “не збанкрутувати”. Тож це з самого початку було про гроші. 

Усе, що він писав далі про альтруїстичну допомогу Україні, – маніпуляції і викручування і, як сказали в Пентагоні, “нахабство виглядати героєм, коли інші платять за це високу ціну”.

Спершу трохи контексту

Ще минулого тижня почався скандал, коли Маск запропонував Україні російський сценарій закінчення війни, тобто капітуляцію з визнанням втрати Криму, Донбасу, Херсонщини та Запоріжжя і гарантіями для Росії нейтрального статусу України. Ну і демілітаризація з денацифікацією бонусом. 

Звісно, Маску висловили свою незгоду всі, хто тільки міг – від Зеленського до скандального посла Андрія Мельника. Маск продовжив гнути своє, цитуючи дослівно путіна про “помилку Хрущова з Кримом” і що “це Україна прагне ядерної війни” (у США навіть закидають, що він перед постами навіть “консультувався” з Путіним ). 

Проте Зеленському Маск відповів, що досі support Україну very much. 

Та це “досі” тривало недовго. 

Маск «образився» і в коментарях до цього ж таки твіту вже почав закидати про гроші: написав, що його компанія SpaceX “витратила близько 80 мільйонів доларів на підключення та підтримку Starlink в Україні. Наша підтримка Росії становить 0 доларів. Очевидно, ми за Україну”.

Цей пост був першим, але невипадковим у цілій серії маніпулятивних пояснень Маска, того, як він «лише втрачає на Старлінках для України та не може вже їх утримувати». 

Закінчилося це все сьогодні феєричним поясненням Маска, що він відмовляється надалі надавати «безкоштовні послуги і пристрої» Старлінк для України через те, що йому сказав «відвалили» (“fuckoff” в оригіналі) посол Андрій Мельник.  «Ми просто виконуємо його рекомендації» написав о 10:14 Маск. 

І це відверта маніпуляція, тому що хронологічно все було не так

По-перше, сьогоднішнє пояснення Маска, що він нібито реагує на образу Мельника – це заготовка, тому що SpaceX ще 8 вересня звернулася до Пентагону з проханням оплачувати витрати Старлінк для України. Там вже фігурували 80 млн доларів збитків, озвучені Маском.

«Ми не в змозі надалі дарувати Україні термінали або фінансувати існуючі термінали протягом невизначеного періоду часу», написав Пентагону директор з державних продажів SpaceX у вересневому листі.

Та насправді зовсім не Маск передав усі ці десятки тисяч Старлінків Україні. І зовсім не безплатно. Купували та передавали Старлінки всім світом. 

Згідно з даними SpaceX, наданими Пентагону, близько 85% із 20 000 терміналів в Україні були оплачені – або частково – такими країнами, як США та Польща чи іншими організаціями. 

У документах від SpaceX наголошує, що термінали, надіслані до України, коштують 1500 доларів та 2500 доларів США для двох моделей, тоді як споживчі моделі на вебсайті Starlink набагато дешевші. Але ж не SpaceX покривав цю різницю в ціні між побутовою та дорожчою моделлю. Тому цей аргумент теж не на користь Маска. 

Нарешті українські волонтери та фонди, а також самі військові, закупили в Європі та США сотні, якщо не тисячі терміналів Starlink. 

Так, наприклад, Димко Жлуктенко, засновник фонду Лапа Дзиги, стверджує, що українці платять таку ж ціну, як і всі інші, але тільки Україна є предметом дискусії Маска. 

“Мені було б ДУЖЕ цікаво побачити фактичну прозорість процесу запуску та роботи StarLinks в Україні, усіх прихованих витрат, про які стверджує Ілон. Я купив понад 50 StarLinks з офіційними цінами прямо на вебсайті в країнах ЄС — Польщі, Чехії, Німеччині — приблизно 400-500 баксів за кожну, потім увімкнув портативність за додаткові IIRC 50$, а потім сплатив щомісячну плату в розмірі 60$ ( раніше було 120$). Те ж саме для всіх інших в ЄС”, пояснює волонтер.  

Після того як стало очевидним, що аргумент про обладнання “подароване SpaceX” неправдивий, Ілон Маск почав виправдовуватися, що не в терміналах справа, а в обслуговуванні мережі.

“Окрім терміналів, ми маємо створювати, запускати, підтримувати та поповнювати супутники та наземні станції та платити телекомунікаційним компаніям за доступ до Інтернету через шлюзи. Нам також довелося захищатися від кібератак і перешкод, які стають все складнішими. Витрати наближаються до 20 мільйонів доларів на місяць”.

Тут Маск теж маніпулює. Мережа супутникового інтернету, яку він розширює зараз, будується не лише для України, а для цілого світу. І саме вдалий приклад розгортання супутникового інтернету в польових умовах України дав поштовх стрімкому зростанню популярності Starlink. Фактично війна в Україні послужила рекламою та можливістю для Starlink.

А в кібератаках винні не українці, а російські терористи. Але це очевидно лише якщо у війні винна Росія, а Маск вважає інакше. Тут варто принагідно згадати, що цей любитель Кримнаша не дозволяє Starlink працювати над українським Кримом,  “щоб не спровокувати Путіна на ядерну війну”. https://bit.ly/3eAKmLJ

Також у кінці вересня, уже після звернення SpaceX до Пентагону, але ще до публічної підтримки ідей Путіна Маском у твітері, під час контрнаступу на Харківщині стався масовий збій Starlink і війська по звільнених територіях рухалися майже наосліп. Можливо, ті землі ще не вважалися для SpaceX “українськими”. Маск щодо цього відбувся відпискою про військову таємницю. 

Тобто Маск не раптом і не вчора став прихильником росії.

 

Основна ж вимога фактично шантажу Маска до Пентагону: оплачувати рахунки за послугу інтернету.

Хоча організації, які купували термінали, сплатили і абонплату. Так само платять і волонтери та солдати, які придбали термінали самотужки. Для наочності прямо Маску в коментарі українська волонтерка Меланія Подоляк показала виписки з рахунку з щомісячною оплатою десятків пакетів послуг Starlink Internet – понад 25 тисяч грн за кожен. Це абонплата для бізнесу 500-600 євро. 

Стандартна ж абонплата для приватних абонентів у Європі становить 60-80 євро залежноі від країни. До прикладу в Польщі це 230 злотих, в Чехії 1400 крон. І ці кошти щомісяця платять волонтери або самі військові. 

SpaceX же стверджує, що організації, які закупили термінали, оплатили лише приблизно 30% підключення до Інтернету, тому що нібито компанія  надає якийсь “найвищий рівень послуги”  – за 4500 доларів на місяць – для всіх терміналів в Україні, незважаючи на те, що більшість підписалися лише на дешевшу послугу в 500 доларів на місяць.

Дуже дивно, що про те, що всі в Україні підключені на найдорожчий тариф SpaceX, повідомляє постфактум. Схоже на класичні шахрайства на наших мобільних операторів.

У розрахунках витрат SpaceX через “подарунок” всім дорого тарифу також не все прозоро: у листі до Пентагону, як і в твітах Маска фігурує цифра 80-100 млн доларів їхніх витрат, до кінця року прогнозовані витрати нібито сягнуть ще 124 млн.  Якщо навіть припустити, що в Україні наразі 40 тисяч терміналів, то абонплата виходить:

124 млн/3 міс/40 тис=1033 долари/міс

Це більше за будь-який тариф, зазначений на сайті Starlink.

А у Пентагона на рік просять ще іншу суму – 380 млн доларів. https://cnn.it/3Mwf0Cy

Та сьогодні Маск о 9:07 знову “сплутав карти” своїм маніпулятивним твітом

“SpaceX не просить компенсувати минулі витрати, але також не може нескінченно фінансувати існуючу систему *і* надсилати ще кілька тисяч терміналів, які мають використання даних у 100 разів більше, ніж звичайні домогосподарства. Це нерозумно”. 

Тобто тепер він готовий подарувати ті 100 млн доларів, про які говорив весь останній місяць. Але погрожує не надсилати більше термінали (які, як виявилося, SpaceX не дарує, а продає), і обмежити швидкість інтернету. 

І вже аж після цих маніпуляцій він удав, що це він послухав Андрія Мельника і “пішов”.

 

Висновок:

Заяви Маска про “російський Крим” і капітуляцію України це не про те, що Україна не заплатила за інтернет чи “забрала всю швидкість”. Як і постачання Старлінків було бізнесом, а не доброчинністю чи свідомим внеском у перемогу України. 

Демарш Маска дивно збігся з введенням заборони на експорт російського алюмінію та інших, потрібних для SpaceX металів. Але це лише припущення.

 

//
Exit mobile version