//

Маніпуляції про відкриття “незабаром” польотів з Європи в аеропорт “Ужгород” – Без Брехні

Маніпуляції про відкриття “незабаром” польотів з Європи в аеропорт “Ужгород”

“Політали” два дні і доста? 

28 липня в Закарпатській облраді відбулася сесія. Поміж інших питань вирішили дати  аеропорту Ужгород 26 млн гривень, щоб, як написав Голова облради, “провести необхідні процедури, отримати дозволи, побудувати необхідні будівлі”. Це важливий аеропорт для України. Колишній мінус – злітно-посадкова смуга, яка починається закордоном, – стала його плюсом. 

 

 

 

 

 

У відеокоментарі, який зацитували журналісти фахового видання Крила, пан Володимир Чубірко наобіцяв ще більше:

ЗМІ одразу рознесли цю заяву, як констатацію факту, що вже справді за кілька місяців в Ужгороді запрацює “єдиний унікальний аеропорт на всю Україну.”

 

Сьогодні 1 серпня Голова обладміністрації Закарпаття Віктор Микита рішуче заперечив можливість відкриття аеропорту, як він сказав “скорегував інформацію, яку поширили певні функціонери стосовно роботи міжнародного аеропорту «Ужгород». 

Отже, Голова ОДА заявив, що аеропорт не готовий, бо:

Він визнав, що наразі йде процес сертифікації, але це процес довготривалий. Тому зараз заяви про відновлення роботи аеропорту – це не більше, ніж бажання та наміри. А “оцінку таким заявам дадуть правоохоронні органи” налякав Голова Голову. 

Дивно, адже ще 4 лютого той же Микита у себе у ФБ звітував про успіхи Великого Будівництва саме в аеропорту Ужгород і переконував, що у 2022 році запрацює відновлений аеропорт. За його словами у 2021 році фахівці уже повністю виконали капітальний ремонт покриття місць стоянки повітряних суден та майже завершили роботи з відновлення руліжної доріжки аеродрому. На 77% тут готова реконструкція світлосигнальної системи аеродрому і системи її електропостачання. Окрім цього, розпочали капремонт покриття перону в зоні термінала аеродрому та розробили робочий проєкт з реконструкції аеровокзалу. https://bit.ly/3vrP4Rp

То ж пройдемося по аргументах сторін і спробуємо людською мовою пояснити про “готовність та унікальність аеродрому”.

Злітна смуга, та руліжна доріжка була відремонтована (за твердженням того ж голови ОДА) у 2021 році. Рейси всередині країни були відновлені ще в червні 2021 року. Повноцінну міжнародну роботу Мінінфраструктури обіцяло з вересня 2021 року 

Злітна смуга аеропорту справді закінчується за сотню метрів від кордону зі Словаччиною, тому зліт і посадка відбуваються через іншу країну. Щоб це стало можливим у вересні 2020 році Україна підписала зі Словаччиною спеціальний договір, згідно з яким управління словацьким повітряним простором  поблизу аеропорту на тактичному рівні надавалося Україні. 

Украерорух отримав декілька спеціальних сертифікатів Агентства Європейського Союзу з безпеки польотів, які підтвердили, що рівень безпеки польотів та аеронавігаційних послуг, які надає Украерорух в аеропорту “Ужгород” відповідають вимогам ЄС. 

З 9 вересня 2021 року набрали чинності зміни аеронавігаційному просторі Словаччини,  і делегували Україні право управління частиною свого повітряного простору, необхідного для зльоту/посадки літаків в аеропорту Ужгород.

9 вересня 2021 року було здійснено перший міжнародний рейс зі Словаччини до аеропорту “Ужгород”. 

Це все робилося навіть без оновленої світлосигнальної системи. з 10 вересня 2021 року було запущено інструментальну систему посадки літаків, з використанням наявних аеронавігаційних приладів. На світлосигнальну систему було отримано сертифікати на рік, тобто до вересня 2022 року.  На 4 лютого 2022 року оновлена світлосигнальна система була готова на 77%, зараз на завершення її монтажу та сертифікацію облрада виділила кошти. 

Про те, що допоможе проходити “Ужгороду” сертифікацію цієї системи запевнив ще в червні Украерорух.

Наразі підготовлено вже 80% документації, що потрібна для проходження сертифікації. Процес – на завершальній стадії.

 

Тобто за великим рахунком справа в документах, технічна можливість приймати рейси є. 

Щодо відсутності документів на регулярні рейси з країнами ЄС. Голова обларди, коли “обіцяв” відкриття аеропорту через один-два місяці, невипадково сказав, що це можуть бути “українські перевізники, які базуються в Європі”. Він натякав, що європейці сюди може й не полетять(наприклад через заборону страхових компаній), а ось наші могли б.

 

Та все ж голова облради зманіпулював в головному: що небо над Україною закрите, але злітати ж літаки будуть не в Україні. Так це не працює – заборона польотів стосується і заборони роботи аеропортів в які/з яких здійснюються польоти. Тому це гарний жарт, але не більше. Так само  зманіпулював цією забороною і голова ОДА. Украерорух, який видав заборону, може й скасувати заборону польотів конкретно для цього аеропорту. Хто згодиться летіти  – це вже друге питання.

Підсумуємо: 

– аеропорт закритий як і всі в Україні рішенням Аероруху 

– для аеропорта наразі ведеться сертифікація нової системи, без якої він не зможе цілодобово приймати борти

– сертифікати для приймання міжнародних рейсів у Украероруху є

– злітна смуга аеропорту придатна приймати борти вже зараз

 

Залякування Голови ОДА не говорити про аеропорт, щоб про нього не дізналися росіяни – не має сенсу. По своїй безглуздості це скидається на риторику угорського міністра закордонних справ: не будемо допомагати Україні зброєю, щоб по угорцям Закарпаття не прилетіло”. Звісно ж росіяни чудово знають про розташування та стан всіх аеропортів України. Намагання “задобрити” чи переконати їх не робити ракетні обстріли міст “бо тут немає військових об’єктів” – марне. Окупанти, доки зможуть, стрілятимуть усюди, куди забажають і де не перехопить наша ППО.

 

 

 

 

Ще по темі:

//
Exit mobile version