//

Маніпуляції та фейки російського керівництва щодо втечі військ з Херсону  – Без Брехні

Маніпуляції та фейки російського керівництва щодо втечі військ з Херсону 

Ще 18 жовтня Cальдо оголосив евакуацію жителів Херсона без видимих на те причин – містянам нічого окрім російських провокацій не загрожувало. Надуманим приводом тоді називалася фейкова загроза підриву ЗСУ Каховської ГЕС. Ніякого штурму чи артилерійського обстрілу Херсону військами ЗСУ не було і в помину.

Під приводом евакуації було пограбовано місто, включно з вивезенням людей як ресурсу: робочих рук, майбутніх мобілізованих та дітей з яких вирощуватимуть росіян. Людям же необхідність евакуюватися пояснювалася фразою: «дайте військовим (окупантам) робити свою роботу з захисту міста». Тобто цивільних вивозять, військові лишаються і тримають оборону. Такий нібито був план. Хоча термін цієї тимчасової евакуації не оголошувався, слово тимчасово взагалі не звучало.

Та вчора Шойгу офіційно оголосив про відведення російських військ з усього правого (не лише з Херсону) на лівий берег Дніпра. 

«Причини» такого “звільнення Херсону від самих себе” озвучив генерал Суровікін. І всі ці причини – брехливі, пояснюємо чому. Доповідь містить три блоки “аргументів”: про успіхи в війні, про людей і про військову доцільність. 

Російський генерал Суровікін доповідає Шойгу про відступ з правого берега Дніпра на Херсонщині/ скріншот з відео в Youtube

ТЕЗА 1: Російські війська успішно перемагають на Херсонському напрямку

Якщо сприймати доповідь Суровікіна за правдиву, то відведення військ  невиправдане, адже у них на Лівобережжі “все йде добре”. З його слів:

Тобто з доповіді виходить, що оборона Херсонського напряму у росіян йде успішно і можливості навіть зросли. Якщо б це все було правдою, то причин для відступу немає.

Тому далі пояснити свою втечу Суровікін намагається  “турботою” про людей та військовою вигодою. 

 

ТЕЗА 2: Відступ через турботу про життя людей

Він спершу бідкається, що ВСУ нібито завдають ударів по школах, лікарнях та мирних жителях Херсона, що евакуюються.

Ми раніше викривали фейк про мирних жителів, на переправі. Тоді ракети пізно ввечері влучили в переправу, яка мала бути порожньою. А по ній в той час “випадково” під прикриттям військових намагалися втекти російські пропагандисти-журналісти та місцеві зрадники. 

Машина “преси” окупантського видання Таврія, яка потрапила під уламки поблизу Антонівського мосту/ скріншот з відео ТГ-Каналу російських пропагандистів

Обстріли будівель в Херсоні нашими військовими мали завжди точковий характер і чітко визначену ціль: влучання були в місця концентрації або в адміністрацію окупантів. Жодного факту обстрілу цивільної інфраструктури, як це робить Росія, немає.

Влучання в будівлю Апеляційного Суду, в якому окупанти влаштували адміністрацію/ скріншот з Youtube

 

Далі йде теза про те, що Херсон та прилеглі населені пункти не можуть повноцінно забезпечуватися та функціонувати. Ось тут він каже правду, Росія під час окупації і особливо “евакуації” зробила все, щоб унеможливити життя Херсону і особливо сіл.

За логікою окупантів “всі бажаючі 115 тисяч виїхали”, тому тут має лишитися випалена земля. Саме тому було вирізано і вивезено все, що забезпечує життєдіяльність міста: від пожежних та швидких, до туристичного електропотяга, від електрообладнання до віконних блоків.

Тобто це пояснення рівня: ми всіх і все вивезли, жити там неможливо, територія нам та непотрібна. Звісно ж воно неправдиве.

 

ТЕЗА 3: Російські війська відступають на вигідніші облаштовані позиції

Та найбільш недолугим виглядає військове обґрунтування відступу. Так, за словами Суровікіна, ЗСУ планують зруйнувати Каховську ГЕС і затопити території вниз по Дніпру, а це загрожує російській армії (на цивільних вже байдуже). А на лівому березі росіяни буцімто займуть підготовлені оборонні рубежі. 

Вигідність та підготовленість позицій на  лівому березі Дніпра – брехня.

Ні, якщо вважати оборонними позиціями Лівобережжя траншеї, які зараз риють росіяни біля Армянська та Чонгару, то вони ще на якийсь час можуть вважатися захищеними (Аж доки наша арта не дістане).

А вважати, що оті бетонні туалети (доти), які навезли росіяни на лівий берег, є підготовленими інженерними спорудами, може хіба глядач Скабєєвої. Коли ЗСУ дійдуть до Херсону, то весь лівий берег, включно з частиною Запорізької області, опиниться в зоні ураження української не лише реактивної, а й ствольної артилерії. Тому що там рівнина і правобережжя знаходиться вище.

Мапа можливого підтоплення: зеленим показана низина з зоною затоплення

З цієї ж причини маячнею є і версія про порятунок російських військ від затоплення у випадку підриву ними ж Каховської ГЕС (Україні вона потрібна цілою, як і всі потенційно затоплені землі). Лівобережжя Дніпра після Каховської ГЕС, особливо на новій лінії тимчасової оборони росіян, знаходиться НИЖЧЕ правого берегу. Тобто російські війська зараз в більшій небезпеці, ніж якби вони підірвали Каховську ГЕС, знаходячись в Херсоні. 

Справжня ж причина втечі проста: без мостів постачання боєприпасами та провізією окупаційних військ в Херсоні та області було неможливим. Після підриву Кримського мосту постачання ускладнилося й до Криму. А до того ж в російських військ дефіцит боєприпасів для артилерії. Його визнають навіть відверті російські пропагандисти-воєнкори.

Ідея утримувати Херсонську область просто людською масою – тобто посилаючи туди ненавчених мобілізованих, без підтримки артилерії та важкої бронетехніки – була приречена з самого початку. Хоча росіяни останній місяць справді завалювали мобіками фронт. Тому ще більш цинічною виглядає заява, що життя російьких слодатів найвищий пріорітет. Виходить навіть вищий за територію? Цікаво чи аж до Москви.

//
Exit mobile version