//

Маніпуляції з поверненням дорогого розмитнення автівок – Без Брехні

Маніпуляції з поверненням дорогого розмитнення автівок

Сьогодні Рада повернула платне розмитнення автомобілів, яке скасувала 24 березня “на весь час дії воєнного стану”. Але воєнний стан не скасовано, то ж можливо є інші причини, наприклад: всі охочі вже купили собі автівки, держава починає компенсувати втрачені автівки видачею нових чи треба прибрати черги на коронах?

 

 

Зручно замість Безплатно

В комплекті мали бути проголосовані три закони: про нову формулу розмитнення, впровадження розмитнення через Дію та розділення акцизу між різними фондами. Натомість проголосували за повернення старої системи.

10 червня Володимир Зеленський так пояснив необхідність повернення податків за розмитнення:  “Погоджено проєкт, який дозволить розмитнення через Дію, увесь процес розмитнення буде максимально прозорим прибере усі тіньові схеми. Сподіваюсь нардепи швидко проголосують за такий крок.

Тобто про те, що повертається і значне оподаткування – ані слова. А саме закону про розмитнення через Дію проголосовано не було. Складається враження, що після трьох місяців війни та руйнувань українці настільки розбагатіли, що хочуть лише зручніше платити 300% податків від вартості старого авто. Тобто нібито саме відсутність розмитнення через Дію змусила Верховну Раду 24 березня скасувати всі митні платежі?

Насправді ні, це підміна причини. Адже до вторгнення росії за розмитнення платили якось без Дії. Справжньою причиною скасування митних платежів була гостра потреба в дешевих автомобілях: для евакуації людей, для фронту, для перевезення гуманітарки. Водночас у українців було знищено, вкрадено, забрано або лишилось на тимчасово окупованих територіях сотні тисяч їхніх машин. Мільйони людей евакуювалися в інше місце проживання, де їм знадобився дешевий власний автомобіль (і може знадобитися для подальшої евакуації). В законі ці причини звісно прямо названі не були, в пояснювальній записці до законопроєкту лише декларувалася мета – «забезпечення ефективної та безперебійної роботи економіки держави у період війни».

Пояснювальна записка до законопроєкту про “нульове” розмитнення /скріншот з сайту Верховної Ради

Можливо на думку авторів нового закону мети вже досягнуто – економіка вже запрацювала настільки ефективно, що люди в змозі купувати авто з повною оплатою податків, які перевищують вартість самого авто? Нагадаємо, що раніше діяла норма:  “чим старіше авто, тим більший податок”. Новий закон, з іншою формулою оподаткування, ще навіть не розглянув Комітет. Та, судячи з законопроєкту, там все також прив’язано до віку авто та об’єму двигуна. Наприклад, 10 річний дизель буде оцінено автоматично в 3000 євро і податків нарахують ще 2160. Справжня вартість та стан авто (пошкодження, комплектація) значення не матимуть. За старим законом треба віддати ще більше – 2760.

Приблизний розрахунок вартості розмитнення за новим законопроєктом/інфографіка Кабміну

Оскільки зараз більшість женуть саме такі старі/дешеві авто, то коефіцієнт року знову стає головною перепоною. Так що ж спонукало Кабінет Міністрів, а саме він виступив автором законопроєкту, повернути стягнення митних платежів? Невже впровадження Дії? Якраз про Дію в законі якраз ані слова.

Просто треба більше податків

У пояснювальній записці по суті один єдиний аргумент – треба збільшити надходження до бюджету. Підкріплюється таке “бажання” деякими оціночними даними та припущеннями.

Пояснювальна записка до законопроєкту №7418

Так Міністерство фінансів гарно рахує уявні втрати і очікувані надходження до бюджету. Нібито внаслідок ввезення близько 120 тисяч машин до бюджету не надійшло близько 13 млрд грн, а у разі збереження «теперішніх темпів імпорту» припускають 3,5 млрд гривень щомісячно. Але це так не рахується.

Окрім того, в обґрунтуванні необхідності повернення податків не пораховані непрямі вигоди, які можуть перевищувати прямі надходження від розмитнення. Зі збільшенням кількості автомобілів підвищиться, збережеться чи відновиться ділова активність, а відповідно і платоспроможність у цілих галузях економіки. Мова не лише про пряме використання авто в бізнесі, а і про попит на обслуговування, ремонт, запчастини, пальне. Воно, до речі, лише за останній місяць здорожчало у 1,5-2 рази, але бюджетні надходження від цього Кабмін чомусь в пояснювальній записці не проаналізував. Окрім того, лише за наявності автомобілів має сенс діяльність кафе при АЗС, великих супермаркетів на об’їзних, заміських парків, зоопарків тощо: всіє тієї сфери, що потребує приїзду.

Також Кабмін ніяк не порахував таку “дрібну” непряму вигоду для держави, але пряму найважливішу для людей – можливість втекти від наслідків війни на власному авто. Насправді якщо держава не спроможна забезпечити евакуацію, то хоча б створення умов для підвищення мобільності громадян – цілком достатня підстава для скасування розмитнення. Адже згідно ст.3 Конституції України: “Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави.

Але уявні прибутки виявилися важливішими. У кінці року ми обов’язково проаналізуємо реальні надходження від розмитнення автомобілів за “новими” зручними ставками.

Зручна Дія ще не готова

До речі про зручність, тобто про Дію, до якої апелює Президент і депутати. 21 червня закон про розмитнення через Дію ще навіть не в порядку денному. До того ж міністр Мінцифри зізнався, що ця вся “зручність” не лише не готова, а й запрацює нескоро.

За словами Федорова: “Якщо закон ухвалять, ми запустимо цю послугу протягом місяця. Нам треба зробити певні технічні речі, але потрібен закон, аби ми могли на нього спиратися.”

Розмитнення через Дію окрім закону має регулюватися Постановою Кабміну. Так ще 15 вересня 2021 року Кабінет міністрів нібито підтримав експериментальний проєкт щодо митного оформлення через додаток “Дія”. Нібито, тому що його було Ухвалено з доопрацюванням протягом трьох днів. З того часу і досі даного Порядку проведення експериментального проєкту опубліковано так і не було. Немає його тексту і в проєкті Постанови.

Отже, щоб “запрацювала” Дія, окрім запуску програмної частини потрібно ухвалити Закон, опублікувати Порядок (проголосований ще в вересні 2021 року) та внести зміни в ще декілька НПА. На скільки затягнеться цей процес – невідомо, Кабміну надано на це три місяці після ухвалення Закону.

Але з певністю можна сказати, що сьогоднішній закон був не про Дію, зручність, нові ставки оподаткування чи про турботу про роботу економіки держави у період війни. Поки що це про повернення старих ставок і старих схем розмитнення.

 

//
Exit mobile version