//

Маніпуляція про формування в Україні польського «легіону гієн Європи» – Без Брехні

Маніпуляція про формування в Україні польського «легіону гієн Європи»

У російських та проросійських пропагандистських медіа нещодавно була опублікована інформація про те, що сформовано підрозділ, у якому на боці України воюватимуть поляки. Дійсно, є інформація про те, що такий підрозділ почали формувати, але ворожі медіаресурси перекручують та доповнюють першоджерело настільки, що сенс події повністю змінено. Це маніпуляція, яка направлена на доказ відомого російського фейку про те, що з агресором в Україні воює НАТО.

 

СУТЬ ПИТАННЯ

Першоджерело польське видання Onet http://surl.li/ezjbs дійсно опублікувало інформацію про те, що у Києві оголосили про початок формування першого польського спецпідрозділу, підпорядкованого Міністерству оборони України. Згідно з публікацією поляки виконуватимуть розвідувально-диверсійні завдання. До складу елітного підрозділу увійдуть найдосвідченіші військові, зокрема добровольці, які воюють проти росії. Польський підрозділ співпрацюватиме з аналогічним підрозділом, що складається з росіян.

Далі в повідомленні припускається те, що польський називатиметься «Польським добровольчим легіоном». Також надається інформація стосовно того, що на боці ЗСУ діють подібні загони, в яких росіяни та білоруси воюють проти рф.

ХТО І ЯК ПОШИРЮВАВ ІНФОРМАЦІЮ

Telegram-канал «Приднестровец» опублікував текст, у котрому зокрема йдеться про наступне:

ЗМІ у рф теж надрукували інформацію з посиланням на видання Onet  http://surl.li/ezjbs. Деякі майже повністю змінили суть повідомлення першоджерела.

Інше пропагандистське видання «Евразия дейли» http://surl.li/ezjfd майже повністю змінило сенс факту початку формування нового підрозділу в лавах ЗСУ під заголовком, який немає відношення до самої новини.

ДЕ ПРИХОВАНА НЕПРАВДА

Всі громадяни, які долучилися до лав ЗСУ, воюють на законних підставах. У звернені Президента України до громадян іноземних держав, які прагнуть допомогти Україні в її боротьбі проти російської агресії, від 27 лютого 2022 року http://surl.li/cdgrj йдеться:

«Згідно з Положенням про проходження військової служби у Збройних силах іноземцями та особами без громадянства, затвердженим указом президента України від 10 червня 2016 року № 248, іноземці мають право вступити до ЗСУ на військову службу за контрактом у добровільному порядку, зокрема й до лав Сил територіальної оборони ЗСУ».

На цій підставі формується і польський підрозділ.

ВИСНОВОК

 

Матеріал підготовлено виданнням “Інтент” в рамках ініціативи Мережа проектів з протидії дезінформації

Ще по темі:

//
Exit mobile version