//

Маніпуляція про відмову Естонії приймати біженців з України – Без Брехні

Маніпуляція про відмову Естонії приймати біженців з України

Вчора на Дойче Велле (лише ру версії) вийшов маніпулятивний текст, де було “вдало” пошматовано відповідь прем’єрки Естонії, на потрібні для сенсації фрагмент. Прикметно , що на українській версії сайту такої статті про Україну та Естонію – нема.  Ось так у них звучав заголовок та підзаголовок:

“Эстония не может больше принимать беженцев из Украины”

 

Підзаголовок повідомляв, що: “По словам премьер-министра Каи Каллас, Эстония не в состоянии помогать вновь прибывающим беженцам из Украины на том же уровне, что и раньше, и просит Финляндию увеличить прием”.

На диво російські пропагандисти доволі прохолодно сприйняли цю тему. Лише Захарова позловтішалася, що Естонія більше не може приймати біженців” та Раша Тудей висмикнула ще одну фразу з контексту, щоб натякнути, що з естонців нібито вже годі: «Мы до настоящего времени были великодушными, помогая находящейся в беде Украине. Естественно, что у всего есть границы…»

Краще підхопили лише деякі “наші”: “Нема житла та роботи: Естонія відмовилася приймати українських біженців”.

Як завжди в маніпуляціях справа в контексті. А в даному випадку взагалі в одній букві “может” чи “Сможет”. 

Насправді пані Каллас у своїй відповіді зазначила, що, згідно зі статистикою, наразі ніякої нової хвилі біженців немає. Відповідно про якихось “вновь прибьівшьіх” біженців, як пише ДВ, наразі не йдеться. Тому прем’єрка говорить гіпотетично, що всі схиляються до того, що така хвиля буде. 

Також вирвана з контексту фраза, що Естонія просить Фінляндію збільшити приймання українських біженців. Насправді прем’єрка сказала, що під час розмови з керівництвом Фінляндії вона розповіла, що Естонія не в змозі більше таким чином допомагати біженцям з України. Під таким чином вона мала на увазі на такому ж рівні як і раніше. Тобто мова про якісне проживання, соцдопомогу та працевлаштування. 

Тут слід зауважити, що населення Естонії складає лише 1 331 796 осіб, і понад сто тисяч біженців з України, які приїхали туди у 2022 це був справді значний тягар на економіку. Водночас наразі в Естонії залишилося близько 58 тисяч біженців. З зареєстрованих безробітними українців 39% вже пішло на роботу і платять податки. Загалом по країні кількість безробітних збільшилася лише на 500 людей, – заявила прем’єрка. Як бачите, в Естонії на рахунку кожна людина і можливість її забезпечення якісним рівнем життя і  роботою. Естонія, зважаючи на досвід прийняття понад 100 тисяч біженців, чітко розраховує свої сили. Саме тому, коли зайшла мова про те, що якщо буде наступна хвиля біженців через руйнування міст та інфраструктури, то достойного рівня забезпечити Естонія не зможе. А Фінляндія – може, тому і зголосилася сама приймати більше. Не Естонія попросила, а саме Фінляндія запропонувала.

Щодо вирваної фрази про те, що “ми були великодушними, але всьому є межа”. Пані  Кая Каллас говорила це, коли перелічувала, що пишається естонцями, які були такими великодушними, що  окрім допомоги біженцям,  допомагають в Україні відновити енергетичну інфраструктуру та створити умови для життя,  за яких люди не муситимуть виїздити.

Про “межу”, пані Каллас сказала дослівно наступне: “Звісно ж у всього є межі, і якщо ми просто не в змозі будемо більше приймати біженців, через те, що у нас немає роботи та житла, то інші зможуть зробити більше. Що це не про відмову приймати українців, а навпаки про турботу, свідчить уточнення самої прем’єрки: Я не уявляю, що ми можемо сказати біженцям на кордоні: повертайтеся назад. Ми можемо сказати: ми не можемо вам допомогти на такому рівні як допомагали раніше, а, наприклад, Фінляндія може допомогти краще.  

Висновок:

Естонія не зараз “НЕ МОЖЕ”  приймати українських біженців, а НЕ ЗМОЖЕ забезпечити належний рівень життя та роботи, ЯКЩО БУДЕ НОВА ХВИЛЯ. 

Прем’єрка не відмовлялася приймати біженців, а турбується, щоб всі були влаштовані гідно. Тому, коли в Естонії закінчаться місця, пропонуватиме Фінляндію, де ці місця та умови – є.

//
Exit mobile version