//

Маніпуляція про «оригінальну відмову» Німеччини давати F-16 – Без Брехні

Маніпуляція про «оригінальну відмову» Німеччини давати F-16

Російські ЗМІ у захопленні: вони виявили новий “оригінальний спосіб відмовити”, який у Німеччині нібито винайшли спеціально для України. Спосіб для росіян і справді незвичний – він називається “сказати правду”. Про що йдеться і чи була в реальності відмова – читайте далі.

 

РІА “Новості” опублікували коротеньку новину під інтригуючим заголовком: “У Німеччині знайшли оригінальний спосіб відмовити Києву” (http://surl.li/ilweg). Із посиланням на німецьке видання Spiegel пропагандисти повідомили: міністр оборони Німеччини пояснив відмову постачати Україні винищувачі    F-16 тим, що у країни їх… просто немає.

Пропагандисти додають, що Київ продовжує сподіватися на приєднання Німеччини до “коаліції з винищувачів”, і, власне, подають цитату пана Пісторіуса, на якій і побудована уся новина.

То що ж сказав німецький міністр оборони? Як виявляється, в оригіналі відмова Україні взагалі не згадувалася (http://surl.li/ilwfm). На партійній конференції міністру поставили питання про участь Німеччини в авіакоаліції, на що він відповів буквально так:

“Ми тут не у перших лавах. Ми не у (коаліції), бо не маємо жодного винищувача F-16”. 

Журналісти додають, що у Німеччині використовуються інші типи винищувачів. Крім того, згадується, що Україна сподівається на участь німців у коаліції саме через надання інших видів літаків.

Проте чи відмовили Україні у цьому? Щонайменше із новини це невідомо. Spegel натякає на це, даючи своїй новині зголовок “Пісторіус не бачить Німеччину у “коаліції винищувачів”, однак не подає жодної цитати чи факту, які б обґрунтовували цей заголовок. Позицію уряду самі журналісти називають “залишається обережним” – тобто вона не є визначеною.

Власне, єдиний факт у тексті – поки що Німеччини немає в коаліції, яка продовжує формування, бо вона не має літаків конкретного типу. Як розвиватиметься ситуація з іншими – поки невідомо.

 

ВИСНОВКИ:

 

Матеріал підготовлено видання “Запорізький центр розслідувань” в рамках ініціативи Мережа проектів з протидії дезінформації

//
Exit mobile version