//

Маніпуляція пропаганди про те, що ченців не пускають до Лаври, а у її готелях розселять військових – Без Брехні

Маніпуляція пропаганди про те, що ченців не пускають до Лаври, а у її готелях розселять військових

Російські пропагандистські телеграм-канали поширили новину, що нібито у готелях Києво-Печерської лаври більше не прийматимуть паломників. Натомість там розміщуватимуть українських військових. Посилаються телеграм-канали  на слова в.о. гендиректора заповідника Максима Остапенка.

Крім того, наголошують, що комісія з Мінкульту ще опечатує корпуси у супроводі поліції, а ченців можуть виселити з монастиря.  Новину підхопили російські ЗМІ. Чому це неправда і маніпуляція – далі у матеріалі.

 

11 серпня в.о. гендиректора Національного заповідник Максим Остапенко провів брифінг для ЗМІ. Розповів, що вдалося повернути та прийняти в користування 10 об’єктів заповідника із 79 наявних на території.

Аби продовжити опечатування, керівництво вимушено закрило доступ до Нижньої лаври. Причиною цього є перебування там невідомих, які не представляються. В.о. гендиректора заповідника стверджує, що ці люди не мають жодних правових підстав там знаходитись. Невідомі заважають роботі заповідника і водночас провокують проукраїнських ченців. http://surl.li/kdqge

Власне, тому керівництво прийняло рішення, що ченці можуть вільно перебувати у монастирі, доглядати святині, що знаходяться в Нижніх і Дальніх печерах. Проте для всіх інших доступ до Нижньої лаври обмежений до повного прийняття об’єктів, що не використовуються ченцями, у користування. Це готельні, торговельні, виробничі об’єкти та локації, які зайняті невідомими особами. Водночас де-юре держава повністю завершила передачу майна Києво-Печерської Лаври  від монастиря УПЦ МП.

Під час брифінгу Максим Остапенко також заявив, що діяльність готелів на території Києво-Печерської Лаври буде припинена.

Нагадаємо, що на території монастиря, за підрахунками фахівців, знаходяться 36 самобудів, із них 15 – капітальні споруди. Саме ці самовільно збудовані об’єкти стали головною причиною невдоволення держави діяльністю монастиря. Натомість їх планують перепрофілювати під реабілітацію військових.

Про що саме мова… Днями в національному заповіднику «Києво-Печерська Лавра» презентували програму для військових «Духовне відновлення культурою» http://surl.li/kdqhx.

Передбачається, що українській військові перебуватимуть на території заповідника впродовж тижня та їх залучатимуть до культурно-освітніх подій, духовних та релігійних практик, майстер-класів, екскурсій. В. о. гендиректора Максим Остапенко зазначив, що програма містить в собі духовне відновлення капеланів, роботу з пораненими та колишніми військовополоненими. http://surl.li/kdvap

Проєкт вже запрацював, повідомляють на офіційній фейсбук-сторінці заповідник. http://surl.li/kdvdm

ВИСНОВКИ

 

Матеріал підготовлено фахівцями видання “Брехунець” 

//
Exit mobile version