//

Маніпуляція спікера держдуми рф про те, що США на останньому місці за рівнем допомоги Україні – Без Брехні

Маніпуляція спікера держдуми рф про те, що США на останньому місці за рівнем допомоги Україні

У росії вчергове занепокоєні економічним благополуччям Європи: спікер тамтешньої держдуми Вячеслав Володін підрахував, що США змушують європейців фінансувати Україну собі на шкоду, самі ж на цій допомозі заощаджують. Що саме перекрутив російський фейк-посадовець, читайте у матеріалі.

Вчора було опубліковано пост-маніпуляцію Володіна (http://surl.li/fgkhw), у який той створив такий собі «Топ стран по расходам на милитаризацию и содержание киевского режима, в % ВВП» (подано мовою оригіналу).

Із таблички Володін робить висновок: «Вашингтон в очередной раз показал, что основной принцип его политики — использовать другие страны для достижения своих интересов», адже США «заставляют государства Европы финансировать киевский режим ценой благополучия собственных граждан. Но, как оказывается, несут издержки значительно меньше, чем другие» (мовою оригіналу). Володін порівнює витрати США та Польщі у перерахунку на долю ВВП – і робить висновок, що у США вони у 5,7 разів менші.

На додаток Володін нагадує, що країни Європи потерпають від антиросійських санкцій, які «бумерангом ударили по их экономике». Нажаль, тезі про замерзлу Європу місця у цьому тексті не знайшлося – сезон минув. А Маніпуляцій у коротенькій цидулці вистачає.

 

Володін «забуває» вказати, за який час була надана ця допомога. Ми також можемо лише здогадуватися, про який саме вид допомоги йдеться – військову, економічну, гуманітарну, або ж усі разом. Не вказане й джерело даних.

Але головна маніпуляція тексту, який нібито доводить скупість США – методика підрахунку. Величезний показник ВВП США у порівнянні із невеликими економіками Польщі або країн Прибалтики створює некоректне враження, пересуваючи Америку на нижній щабель пропагандистської таблички. Реальні ж цифри інші.

Якщо порахувати виключно військову допомогу за 2022 рік від США та Польщі, то отримаємо зовсім інше співвідношення: 19 млрд 320 млн доларів від США (http://surl.li/fgkpp) та 2,2 млрд доларів від Польщі (http://surl.li/fgkqa) Це у жодному разі не применшує безпрецедентної підтримки Польщі для України. Але ж обсяги допомоги США об’єктивно більші майже в 10 разів.

Ще більш разючою є різниця у сукупному обсязі допомоги, тобто сумі економічної, військової та гуманітарної підтримки. За даними платформи «Ukraine Support Tracker», яку створили науковці Кільського інституту світової економіки, станом на 15 січня сумарна допомога від США складала більш ніж 73 млрд євро (http://surl.li/fgkrq). Сюди входили 44 млрд євро суто військової допомоги, 25 млрд євро фінансової та 3,7 млрд євро гуманітарної підтримки.

Загальна допомога Польщі для України на той же час складала 3,6 млрд євро, в тому числі 2,4 млрд військової допомоги, майже 1 млрд євро фінансової та 172 млн євро гуманітарної допомоги.

Таким чином, розрив між підтримкою від США та Польщі знов складає близько 10 разів.

ВИСНОВКИ

Російський пропагандист використовує одразу декілька прийомів, щоб викликати відчуття, що США підтримують Україну «чужим коштом». Він не вказує, яку допомогу рахував, за який час, де взяв цифри, але головне – він перераховує надані кошти відносно розміру ВВП країн. Але величезний обсяг економіки США робить таке порівняння некоректним і безглуздим.

Мета Володіна – довести російській аудиторії, що США мало зацікавлені у підтримці України і використовують роль світового лідера, щоб маніпулювати іншими країнами. Це опосередковано має підтримати прагнення росіян продовжувати свою псевдоборотьбу зі США, а також підкреслити «благородство» росії порівняно з Америкою.

У жодному разі не можна знецінювати допомогу найближчих сусідів Україні, оскільки вони дійсно вкладають у підтримку значну частину своїх ресурсів. Крім того, вона не вичерпується виключно фінансовим виміром – необхідно враховувати також допомогу біженцям, дипломатичну підтримку тощо.

Втім, у суто фінансовому зрізі допомога США об’єктивно є найбільшою і перевищує допомогу від інших країн майже у 10 разів. Таким чином, теза про те, що США підтримують Україну «чужим коштом», є абсолютною маніпуляцією.

 

Матеріал пілготовлено ресурсом “Запорізький центр розслідувант” в рамкх ініціативи Мережа з протидії дезінформації

Ще по темі:

//
Exit mobile version