//

Маніпуляція симоньян, що нічні удари по Києву – це за Брянськ – Без Брехні

Маніпуляція симоньян, що нічні удари по Києву – це за Брянськ

У ніч на 9 березня та зранку російські війська здійснили масований обстріл території України за допомогою ракет та дронів. Звуки вибухів пролунали у Києві, Дніпрі, Одесі, Харкові, Хмельницькому, на Вінниччині, Львівщині та в інших регіонах. Загалом росіяни випустили 81 ракету різного базування. Декілька об’єктів інфраструктури були уражені.

Але в цій історії є продовження у векторі російської пропаганди. Зранку з’явився пост пропагандистки симоньян, де вона говорить: «Ночные удары по Киеву – это за Брянск».

Чим небезпечна така коротка ремарка, та який важливий зміста там приховано – далі у матеріалі.

 

Російські медіа активно підхопили цю публікацію6 «Директор телеканала RT Маргарита Симоньян заявила, что удары по Киеву, которые нанесли ВС РФ минувшей ночью, стали ответом за теракт в Брянской области. Пост Симоньян опубликовала в своем телеграм-канале: Ночные удары по Киеву – это за Брянск».

Насправді у цьому короткому меседжі – вся суть російської пропаганди.

По-перше, пропагандистка говорить, що це удар у відповідь, помста за рейди та удари на Брянщину. Не важливо що саме відбулося у цьому російському регіоні, головне, що такими меседжами росія знімає з себе відповідальність за свої удари. Фактично, цими словами симоньян говорить – ми тільки захищаємося, ми тільки відповідаємо.

По-друге, варто згадати з чого починався повномасштабний наступ на Україну і чим росія себе виправдовувала у перші тижні війни. Саме таким, по суті меседжем – ми не нападаємо, ми захищаємося.

Всі рупори кремлівської пропаганди в один голос на всіх площадках штампували один і той же наратив – росія була вимушена розпочати спецорперацію, коли не була почута, коли зросла загроза її безпеці до найвищого рівня, коли вже завтра  Україна б напала.

Тобто цим росія говорила, що не ми перші це все почали. Почала Україна з вказівки Заходу, почав Захід, накачуючи Україну зброєю. Наша «сво» – це превентивний захід аби не сталося більш великої біди.

Кожного разу говорячи саме у такий парадигмі, російська пропаганда знімає з себе відповідальність за початок війни і перетворюється з агресора на жертву.

Важливо звернути увагу і на те, що українські медійні платформи та експерти підхоплюють таку постановку питання, мовляв це удари у відповідь, це атака помсти… Це велика помилка, яка вводить в оману про істинний зміст дій росії.

 

 

//
Exit mobile version