//

Маніпуляція з податковою амністією: як секретар РНБО Данилюк суперечив меморандуму з МВФ – Без Брехні

Маніпуляція з податковою амністією: як секретар РНБО Данилюк суперечив меморандуму з МВФ

Секретар РНБО Олександр Данилюк 02 серпня 2019 року заявив в ефірі Радіо НВ, що Україна веде переговори із західними партнерами з питання проведення податкової амністії.

Проте, такі заяви не зовсім узгоджуються з тими зобов’язаннями, які Україна взяла на себе у Меморандумі про співпрацю з МВФ.

ТЕЗА : «Так, ми перемовини ведемо з цього приводу. Питання завжди умов, тобто яка ставка… <…> Перше, вона [амністія капіталу, — Ред.] має дати результат, бо якщо подивитися на приклади інших країн, зокрема Італії, нещодавно була амністія в Молдові проведена, то вони не дуже успішні. <…> Дуже часто одна з причин — це слабкість самої податкової», — сказав він.

 

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

18 грудня 2018 року МВФ опублікував черговий меморандум про співпрацю з Україною, де зокрема наша держава зобов’язалася «утриматися від надання будь-якої податкової амністії» впродовж 14 місяців дії Меморандуму (тобто – мінімум до лютого 2020 року).

Одним із підписантів Меморандуму є міністр фінансів Оксана Маркарова, яка ймовірно може залишитись на посаді в новому уряді, що буде сформовано можливою монокоаліцією партії президента. Секретар РНБО Олександр Данилюк є членом команди президента (як і колишнім міністром фінансів), а відтак – мав би володіти інформацією щодо деталей співпраці України з МВФ.

Секретар РНБО говорить про слабкість податкової системи, отже ймовірно слід посилити спроможність податкової щодо аналізу джерел доходів, розслідування їх формування, походження тощо.

Непідготовлена система може повторити наслідки е-декларування на сайті НАЗК, старт якого супроводжувався появами «трильйонів гривень готівки» у народних депутатів, змінами до профільного Закону у вигляді запровадження репресивних методів проти громадських активістів- викривачів корупції тощо.

Світова історія має приклади успішних податкових амністій капіталу, зокрема Індонезія зразка 2016 року.

Влада Індонезії провела «добровільно-примусову» амністію капіталів, якій передувало ретельне розслідування місцезнаходження сумнівних активів.

Результат амністії – більше 7 млрд.$ отримав бюджет Індонезії у вигляді податків від амністованих капіталів.

За різними оцінками, громадяни Індонезії через амністію задекларували від 260 до 360 млрд.$.

За ухилення від амністії в Індонезії передбачено від штрафів до ув’язнення.

У деякій мірі податкову амністію для великого бізнесу провів президент США Дональд Трамп, коли ініціював зниження податку на поверненні в країну доходи від діяльності за кордоном з 35% до 8-15,5%.

В Україні було зареєстровано ряд законопроектів щодо амністії офшорних капіталів, але вони не були ухвалені. Їх суть: добровільно-примусове повернення капіталів в Україну за принципом – 50% сплачується до бюджету, решта 50% – вкладаються інвестиціями в розвиток бізнесу.

Цілком реальною альтернативою амністії, як джерелу наповнення бюджету, може стати сплата бізнесом податкового боргу перед державним бюджетом.

За оцінками Рахункової палати, станом на 31.12.2018 року, податковий борг бізнесу складав 85,65 млрд.грн.

Для порівняння – на 2019 рік потреби Збройних сил України складають 81,7 млрд.грн.

 

Автор: Костянтин Денисов, кандидат економічних наук

//
Exit mobile version