//

МАНІПУЛЯЦІЯ | Китайська вакцина від COVID-19 НЕ отримала сертифікат, що підтверджує 97% ефективність – Без Брехні

МАНІПУЛЯЦІЯ | Китайська вакцина від COVID-19 НЕ отримала сертифікат, що підтверджує 97% ефективність

Поки телебачення Венесуели розповідає про майже 100-відсоткову ефективність китайської вакцини, Китай спростовує подібні твердження.

8 грудня венесуельська телевізійна станція Corporación Venezolana de Televisión (VTV) повідомила про те, що  китайська вакцина CoronaVac у боротьбі проти COVID-19 показала свою 97-відсоткову ефективність. Це означає, що при тестуванні на людях вакцинація призвела до зниження кількості випадків захворювань на 97 відсотків проти тієї кількості заражень, яку можна було б очікувати без вакцинації.

Ця статистика надійшла від державної фармацевтичної компанії Індонезії Bio Farma, партнера китайського виробника вакцин Sinovac Biotech, та була виведена на основі попередніх клінічних випробувань. Однак, того ж дня новинна організація Bloomberg News повідомила про те, що біофармацевтична компанія Sinovac відхилила заяву про  97-відсоткову ефективність розробленої вакцини.

Розбиратися із плутаниною береться веб-сайт з перевірки фактів Polygraph.info.

 

СПРОСТУВАННЯ

Прес-секретар компанії Sinovac повідомив організації Bloomberg News, що «вакцина стимулювала утворення антитіл у 97% випадків серед тих людей, кому її було введено на останньому етапі випробування в Індонезії, але ефективність ще не визначена». Показник у 97 відсотків стосувався рівня сероконверсії — вироблення у крові антитіл для боротьби з інфекцією. Компанія Bio Farma не відповіла організації Bloomberg на прохання прокоментувати це питання,  заявивши натомість, що звіт про масштабні випробування III фази вакцини очікується у січні 2021 року, коли будуть підраховані показники ефективності.

Уряд Венесуели планує використовувати як китайську, так і російську вакцини проти коронавірусу для щеплення населення. Наприкінці жовтня президент Ніколас Мадуро заявив, що «було оголошено про постачання остаточних російської та китайської вакцин до грудня-січня, тоді заплановано розпочати вакцинацію», —  повідомляє міжнародне агентство новин і фінансової інформації Reuters.

На початку жовтня Венесуела отримала від Росії партію вакцини проти коронавірусу Sputnik V у рамках російського клінічного випробування III фази. Це зробило Венесуелу першою країною у Латинській Америці, яка здобула вакцину. Міністр охорони здоров’я країни заявив, що 2 тисячі добровольців візьмуть участь у клінічних випробуваннях, які буде розпочато у листопаді.

11 жовтня, Мадуро оголосив, що китайська вакцина прибуде «найближчими днями» для випробувань III  фази. За його словами, вакцина буде «гарантована усім венесуельцям» і «абсолютно безкоштовною», повідомляє телерадіокомпанія Deutsche Welle (DW).

Однак, з моменту прибуття до країни вакцини Sputnik V деякі медичні співтовариства говорили про «брак» інформації. Лікарка Марія Грасіела Лопес Гарсія, президентка Венесуельського товариства інфекціоністів, заявила компанії DW, що багато медичних працівників залишаються у повному невіданні щодо цих даних. «Для програми вакцинації немає нічого більш контрпродуктивного, аніж недовіра, оскільки бажане не виконується успішно», —  сказала вона.

У листопаді Мадуро заявив, що його уряд планує отримати 10 мільйонів доз російської вакцини, додавши, що Венесуела вироблятиме російську вакцину у власних лабораторіях.

Як повідомляла газета The New York Times у грудні, Китай розширює свій вплив завдяки ініціативі Belt and Road, яка надає позики та вибір підрядників для великих інфраструктурних проєктів. Китай, імовірно, буде першим, хто широко розповсюдить вакцини проти COVID-19 у країнах Латинської Америки, що викликає стурбованість США.

У липні Китай запропонував позику країнам Латинської Америки та Карибського басейну для надання доступу до вакцин проти коронавірусу. Відповідно до інформації телеканалу CNN, міністерство закордонних справ Мексики заявило, що міністр закордонних справ Китаю Ван Ї пообіцяв, що «вакцина, розроблена у його країні, буде суспільною вигодою загального доступу», а також те, що «його країна призначить позику у розмірі 1 мільярду доларів на підтримку доступу [до вакцини] для країн регіону».

Мексика, Чилі, Перу та Венесуела працюють з китайськими вакцинами. У Бразилії губернатори штатів уклали угоди з китайськими виробниками вакцин.

У жовтні президент Джаїр Болсонару заявив, що не купуватиме вакцини у Китаї, хоча міністерство охорони здоров’я Бразилії оголосило про придбання 46 мільйонів доз CoronaVac, а Інститут Бутантан, один з провідних наукових центрів світу, отримав дози CoronaVac. Наступного місяця Болсонару повернувся до своєї заяви, повідомивши про те, що бразильські установи можуть купувати китайські вакцини.

//
Exit mobile version