//

МАНІПУЛЯЦІЯ і НЕПРАВДА про обов’язкову «прив’язку» SIM-карти до паспорту – Без Брехні

МАНІПУЛЯЦІЯ і НЕПРАВДА про обов’язкову «прив’язку» SIM-карти до паспорту

Сотні заголовків у ЗМІ попереджали про те, що з 1 січня 2022 року українці мають обов’язково реєструвати SIM-карти, “прив’язуючи” їх до паспортних даних. Нібито всім потрібно буде зареєструватися до 2025 року. Різночитання викликали норми закону як у журналістів так і у різноманітних “експертів”. БезБрехні і партнери розібралися, що з цього – правда, а що брехня і маніпуляція.

 

Теза 1: Ідентифікувати себе користувачі мобільних послуг зможуть до 1 січня 2025 року. Після цього періоду постачальники електронних комунікаційних послуг призупиняють їх надання користувачам, які не підписали договір або не здійснили ідентифікацію.

 На сьогодні в законодавстві немає вимоги щодо кінцевого терміну для “обов’язкової” реєстрації SIM-картки за паспортом.

Звідки взялась у повідомленнях дата 1 січня 2025 року

Ця дата помилково потрапила у новини з іншого навіть не закону, а законопроєкту, що стосується мобільних телефонів. Так у законопроєкті № 6183 депутати пропонують зареєструвати в єдиній базі всі смартфони з офіційними ідентифікаторами — IMEI-кодами (IMEI — це унікальний міжнародний ідентифікатор, який присвоюється кожному смартфону у світі). Завезені контрабандою смартфони не потраплятимуть у таку базу, а всі пристрої не в базі пропонують блокувати. Саме з 1 січня 2025 року контрафактні телефони отримають статус заборонених, про що мобільні оператори повідомлять абонентам.

Ось дослівно п.3 цього законопроєкту. 

“Усі міжнародні ідентифікатори кінцевого (термінального) обладнання мобільного зв’язку, що обслуговуються в електронних комунікаційних мережах мобільного зв’язку на дату набрання чинності цим Законом та не відповідають структурі та принципу розподілу міжнародних ідентифікаторів…або порушують унікальність міжнародного ідентифікатора (дублюють) набувають в реєстрі ідентифікаторів статусу тимчасово дозволених до використання в електронній комунікаційній мережі мобільного зв’язку на день набрання чинності цього Закону, а з 1 січня 2025 року набувають в реєстрі ідентифікаторів статусу заборонених до використання в електронній комунікаційній мережі, про що постачальники послуг повідомляють кінцевих користувачів послуг”.

 В разі ухвалення Верховною Радою, цей Закон набере чинності з 1 липня 2022 року. Наразі цей Закон не ухвалений

Як бачимо SIM-карт цей законопроєкт не стосується, хоча блокуванням незареєстрованих телефонів буде займатися саме оператор мобільного зв’язку.

 

Теза 2: З 1 січня 2022 року впроваджено зміни до Закону України «Про електронні комунікації», згідно з якими українці мають обов’язково реєструвати свої SIM-карти, прив’язуючи їх до своїх паспортних даних. 

Згаданий закон дійсно вимагає ідентифікації користувачів SIM-карток, але лише в певних випадках. В законі в трьох статтях згадується вимога ідентифікації кінцевого споживача. Журналісти прочитали їх по своєму: результат ми бачили в “сенсаційних” заголовках новин. Ми ж спиратимемося на офіційну позицію оператора Vodafone.

З 1 першого січня, згідно з цим законом діють нові правила заміни втраченої чи зламаної SIM-картки для незареєстрованих клієнтів передплачених тарифів. Тепер, у разі втрати чи поламки SIM-карти, таким клієнтам треба буде звернутись до магазина свого оператора, пройти ідентифікацію та надати персональні дані, – пояснює Вікторія Павловська, прес-секретар Vodafone Україна 

Для заміни втраченої чи зламаної SIM-картки необхідно: 

Проте, як пояснює пресс-служба Vodafone Україна, тут також не йдеться про реєстрацію (внесення в реєстр). Лише про надання персональних даних при поданні заяви. Персональні дані особи, що здійснює заміну SIM-картки, будуть зафіксовані у заявці на заміну втраченої чи зламаної SIM-картки. Це допоможе знизити ризик шахрайства і, таким чином, убезпечити клієнтів мобільного зв’язку. 

Такий же порядок ідентифікації  стосується послуги перенесення свого номеру від одного оператора до іншого. Але ця вимога була в законодавстві і раніше.

Щодо продажу нових сім-карток, то оператор наразі керується ч. 5 ст.104, в якій зазначено, що користувач має право отримувати послугу знеособлено

Представниця оператора Vodafone ніяк не прокоментувала обов’язок користувача “надавати постачальнику електронних комунікаційних послуг свої достовірні дані у системі обліку”, передбачений пунктом 7 ст.108 закону. Одже для звичайних анонімних передплачених тарифів вона не діє, а стосуватиметься лише абонентів, які вирішили добровільно зареєструвати картку на певне ім’я та прізвище чи контрактних абонентів.

 

Висновок

Авторка. Наталія Калініченко, Білопілля.City

Матеріал підготовлено в рамках ініціативи «Мережа регіональних проектів з протидії дезінформації» за підтримки National Endowment for Democracy (NED) при менторстві ресурсу «БезБрехні»

 

 

 

 

//
Exit mobile version