//

МАНІПУЛЯЦІЯ про те, що шість країн ЄС вперше з початку війни не надали Києву допомогу – Без Брехні

МАНІПУЛЯЦІЯ про те, що шість країн ЄС вперше з початку війни не надали Києву допомогу

На фоні все більшої політичної ізоляції рф намагається навісити аналогічний ярлик і на відносини України і її союзників. Так останніми днями, пропагандистськими ресурсами і каналами активно поширювався вкид із посиланням на видання «Politico», що нібито аж шість країн Європи в липні вперше (напевно мається на увазі від початку війни) не запропонували Україні військової допомоги. Де бреше пропаганда – пояснюємо.

 

Російська пропаганда, як завжди застосувала низку приймів маніпуляції для того, щоб подати інформацію у вигідному для  себе ракурсі. А саме: вирвала з контексту декілька меседжів, та перенесла акцент уваги на них, щоб створити ілюзію, що саме так написано у першоджерелі. Але в першоджерелі все зовсім інакше.

По-перше, видання «Politico», опублікувало не свій власний аналітичний матеріал або розслідування, а статтю у якій використала дослідження Кільський інститут світової економіки. Тож при всій повазі до відомого закладу, висновки його дослідження – це одна з експертних точок зору. Ключовим тут є «одна з точок зору».

По-друге, аналітики розглядають ситуацію в комплексі і висвітлюють питання не однобоко, а з різних кутів, вказуючи, як на проблемні так і на позитивні аспекти. В той час, як пропагандисти – і це зрозуміло – поширили саме ту частину, яка стосувалася проблемних моментів.

Але ж безумовно вони є і будуть в будь-якій справі. Тим більше в такій, що стосується війни, балансу між допомогою союзнику і утриманням адекватної ситуації у себе в країні.

Тож про що мова у дослідженні. Крістоф Требеш, голова групи, яка займалася аналітикою, заявив, що за даними їх роботи, з кінця квітня європейські зобов’язання щодо військової допомоги Україні мають тенденцію до зниження.

Минулого тижня на конференції північноєвропейських союзників з підтримки України на рівні міністрів оборони в Копенгагені було домовлено надати Києву додаткову підтримку в розмірі понад 11 мільярдів данських крон (1,5 мільярда євро). Требеш сказав, що цифра «мізерна порівняно з тим, про що домовлялися на попередніх конференціях». Він стверджує, що європейські країни мають розглядати війну в Україні як більш схожу на кризу єврозони чи пандемію коронавірусу, дві події, які спонукали континент спрямувати сотні мільярдів на заходи екстреного фінансування. Фонд відновлення після пандемії ЄС охоплює приблизно 800 мільярдів євро у вигляді позик та грантів. Загальна європейська допомога Україні поки що становить лише малу частину цієї суми. http://surl.li/ctiab

В даному меседжі німецький аналітик безумовно правий і його висновки відображають точку зору і бажання українських військових, чиновників та політиків мати більше підтримки від європейських держав, особливо таких як Франція та Німеччина.

До того ж аналітики інституту зафіксували відсутність нових пропозицій допомоги Україні всього у шести країн. Але в тому форматі «Рамштайн» приймає учать понад 50 країн. Там, шість це суттєво, але не вирішально.

Крім вище вказаного, у матеріалах дослідження є і інші дані. За даними німецьких експертів на 1 липня, головним військовим донором України залишаються США, які надали вже 25,45 млрд доларів. На другому місці – Великобританія, яка виділила допомогу на 4,11 млрд доларів. На третьому місці – Польща (1,83 млрд доларів), а на четвертому – Німеччина (1,22 млрд доларів).

При цьому за часткою допомоги України у валовому внутрішньому продукті перше місце займає Естонія – вона надала Києву підтримку на суму, що становить 0,8% ВВП країни. На другому місці – Латвія (приблизно та ж частка у ВВП), а на третьому – Польща (0,5% ВВП), на четвертому – Литва (0,3% ВВП).

Дані Кільського університету не враховують допомогу, яку країни світу вже пообіцяли виділити Україні, але поки цього не зробили. Тому вони можуть не давати повної картини підтримки, яку насправді отримують Збройні сили України.

А для доповнення картини слід вказати, що минулого тижня Естонія оголосила про новий пакет військової допомоги Україні, до складу якого входять міномети та протитанкові засоби. Данія анонсувала пакет військової допомоги Україні на 820 мільйонів датських крон (це понад 112 мільйонів доларів США). Він передбачатиме фінансування озброєння та навчання для ЗСУ.

І вже традиційно США оголосили про черговий 19-й пакет допомоги Україні у розмірі 800 мільйонів доларів.

ВИСНОВОК

Вкид пропагандистів є маніпуляцією із застосуванням низки маніпулятивних прийомів – апелювання до авторитетів, вирваність меседжів з контексту, штучне переведення уваги на потрібну інформацію.

Даний вкид – частина інформаційно психологічної операції кремля по поширенню наративу про втому у світі і Європі зокрема від війни в Україні, про втрату нашою країною позицій підтримки на Заході.

Ще по темі:

//
Exit mobile version