//

МАНІПУЛЯЦІЯ пропаганди: МАГАТЕ їде, щоб запобігти аваріям на українських АЕС нібито з вини України – Без Брехні

МАНІПУЛЯЦІЯ пропаганди: МАГАТЕ їде, щоб запобігти аваріям на українських АЕС нібито з вини України

Пропагандисти із російського видання «Ізвєстія» перекрутили новину про розширення присутності МАГАТЕ на українських атомних станціях так, щоб створити враження: Міжнародна агенція прагне запобігти українській недбалості, а то й злочинам. Автори ледь не б’ють рекорди: буквально кожний абзац тексту містить перекручення чи маніпуляцію. Навіщо це росіянам, читайте у матеріалі.

 

За основу тексту, який вийшов на «Ізвєстіях» зранку 16 січня ( http://surl.li/ekymt ), було взято твіт генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі ( http://surl.li/ekyqd ). Він повідомив про розширення присутності агентства в Україні, щоб запобігти аваріям на атомних станціях у нинішньому конфлікті. Гроссі особисто очолить місію, яка буде розгорнута на всіх українських АЕС, щоб надавати допомогу у підтриманні ядерної безпеки.

«Граючись» із перекладом і додаючи цитати із своїх попередніх маніпулятивних матеріалів, «Ізвєстія» намагаються перетворити місію допомоги на місію контролю – нібито українці без неї можуть допустити ядерну аварію.

Так, пропагандисти «забувають» перекласти твіт до кінця і «гублять»  речення, у якому Гроссі вказує, що місія має на меті саме надати допомогу у дотриманні безпеки. Обрізаний твіт у російському викладі створює враження, що тільки представники МАГАТЕ можуть запобігти аварії, а українські спеціалісти неспроможні до експлуатації своїх же станцій.

Щоб закріпити це враження, «Ізвєстія» нагадують про заяву такого собі Євгенія Федорова:

“Двома днями раніше, 13 січня, депутат Держдуми Євген Федоров зазначив, що на Україну доведеться натиснути, якщо вона відмовить МАГАТЕ у розміщенні фахівців на території атомних електростанцій, оскільки питання ядерної безпеки стосується всієї Європи.” 

Репліка повністю маніпулятивна, адже Україна від початку лише вітала створення місії МАГАТЕ.

Наступний абзац містить пряму маніпуляцію. Видання цитує грудневий твіт Гроссі щодо можливого утворення захисної зони навколо Запорізької АЕС. Воно «передбачатиме принцип, що по станції не можна стріляти. У свою чергу ті, хто так чинить, «точно знають, що вони роблять»».

Російські медіа регулярно публікують чергові обманні повідомлення про те, що ЗАЕС було обстріляно з українського боку ( http://surl.li/ekyzt ). Тож витягнута із контексту цитата в уяві російської аудиторії має звинуватити в порушенні безпеки саме ЗСУ.

Однак резолюція МАГАТЕ від 15 вересня 2022 року напряму стверджує, що саме РФ проводить «насильницькі дії щодо ядерних об’єктів в Україні, включно із силовим захопленням ядерних об’єктів та іншими насильницькими діями, пов’язаними із низкою ядерних об’єктів та інших радіоактивних матеріалів, а також тривалою присутністю російських сил та працівників «Росатому» на Запорізькій атомній станції, що продовжує створювати серйозну та пряму загрозу для безпеки цих об’єктів, їх цивільного персоналу, таким чином значно підвищуючи ризик ядерної аварії або інциденту, що створює загрозу для населення України, сусідніх держав та міжнародної спільноти». Саме до російської сторони звернена вимога припинити всі дії проти та на Запорізькій атомній станції, щоби українська влада змогла відновити контроль над об’єктом. ( http://surl.li/elckr ).

Для чого було написано новину, буквально кожний абзац якої містить маніпуляцію або перекручення? Відповідь – у передостанньому абзаці тексту, який твердить:

«Запорізька АЕС — найбільша за кількістю блоків та встановленою потужністю АЕС у Європі. Об’єкт перейшов під контроль РФ за підсумками референдуму щодо приєднання Запорізької області до Росії. У Москві наголошували, що відхід російських військових загрожує катастрофою, оскільки Київ може використати станцію для провокацій».

Насправді ЗАЕС була захоплена російськими військовими задовго до псевдореферендуму – у березні 2022 року. Із серпня-вересня 2022 року МАГАТЕ докладає зусиль, щоб демілітаризувати об’єкт, вивести звідти російську армію і повернути потужності до української енергосистеми.

Російська сторона відмовляється від відведення своїх військових з атомної станції. Саме для того, щоб обґрунтувати цю відмову, пропагандисти і публікують матеріали, які мають “довести”, що українські спеціалісти доведуть АЕС до ядерної аварії.

ВИСНОВОК

Матеріал пілготовлено ресурсом “Запорізький центр розслідувант” в рамкх ініціативи Мережа з протидії дезінформації

Ще по темі:

//
Exit mobile version