//

МАНІПУЛЯЦІЯ Страна.ua та “Першого Незалежного” | “Ми не прагнемо створювати політичне ток-шоу”… тому обговорюємо “зовнішнє управління” Україною з боку США – Без Брехні

МАНІПУЛЯЦІЯ Страна.ua та “Першого Незалежного” | “Ми не прагнемо створювати політичне ток-шоу”… тому обговорюємо “зовнішнє управління” Україною з боку США

Коли два проросійських ЗМІ працюють у тандемі з’являється така “не політична” та “не економічна” програма «Люди». Раніше цей проект транслювався з 27 квітня 2020 року на наразі забороненому телеканалі “112“, а з 22 березня 2021 року перекочував на YouTube-канал “Страна.ua” та паралельно виходить на новоствореному телеканалі “Перший Незалежний”. Головна ідея програми, яку озвучив ведучий Юрій Молчанов полягає у тому, що «ми не прагнемо створювати політичне чи економічне ток-шоу». Чи дійсно програма «Люди» поза політиці й економіці або ж «Страна.ua» та «Перший Незалежний» знову підтвердять свій статус проросійського ЗМІ, розберемося.

 

МЕСЕДЖ 1: «Ми не прагнемо створювати політичне чи економічне шоу, тому серед наших гостей ви рідко зустрінете завсідників політичних ток-шоу, − стверджує ведучий програми Юрій Молчанов»

«Ми не прагнемо створювати політичне чи економічне ток-шоу» цей меседж руйнується відразу після анонсування Молчановим обговорюваних тем − від «Джо Байден назвав Володимира Путіна вбивцею» до «розмальованих стін будівлі Офісу Президента України». Серед учасників програми Сєва Новгородцев, радіоведучий російської служби BBC, який підтримує заборонені телеканали Медведчука, Ігор Гужва, головний редактор антиукраїнського медіа «Страна.ua», Світлана Крюкова, письменник і заступник головного редактора, які повторюють російські пропагандистські меседжі у вищезгаданому виданні. Юрій Молчанов, ведучий програми «Люди», телепродюсер і культуролог, який згідно з Базою псевдосоціологів від «Texty.org.ua» є політичним коментатором на каналах Медведчука. Тому, твердження ведучого про те, що «серед наших гостей ви рідко зустрінете завсідників політичних ток-шоу» є маніпуляцією, адже вищеперераховані персони неодноразово фігурують та підтримують заборонені політичні канали як «ZIK», «NewsOne» та «112».

 

МЕСЕДЖ 2: «Вразила зі світових подій заява Байдена про Путіна вбивцю. Світ входить у напружену ситуацію і напружують цю ситуацію американці. Що буде в Україні, яка зараз за фактом є країною, яка тісно скажімо, політкоректно взаємодіє з США, а якщо не політкоректно, то знаходиться під зовнішнім управлінням США, − зазначає Ігор Гужва, головний редактор «Страна.ua»

По-перше. В наслідок анексії Криму Росією й окупації Донецької та Луганської областей кількість жертв з 14 квітня 2014 року по 15 лютого 2020 року згідно з доповіддю управління Верховного комісара ООН з прав людини становить 41-44 тис.: 13-13,2 тис. вбитих (щонайменше 3350 цивільних, приблизно 4100 українських військ та 5650 військових, які загинули через необережного поводження зі зброєю, дорожньо-транспортних подій, хвороб під час руху); та 29-31 тис. поранених (приблизно 7-9 тис. цивільних осіб, 9,5-10,5 тис. українських військ та 12,5-13,5 тис. членів збройних формувань). Жертв не було б якби російська влада в особі Володимира Путіна не вирішила ввести війська в Україну тим, самим порушивши її територіальну цілісність та отримавши через це санкції від світової спільноти. Резолюції Генеральної Асамблеї ООН 68/262 про «Територіальну цілісність України» від 27 березня 2014 року та 71/205 про «Ситуацію з правами людини в АР Крим та м. Севастополі (Україна)» від 19 грудня 2016 року, підтвердили міжнародно визнані кордони України та відсутність будь-якої правової основи для зміни статусу АР Крим та м. Севастополя. Резолюція 71/205 однозначно визначає Росію як окупаційну владу та покладає всю відповідальність за порушення прав людини в Криму на Москву.

По-друге. Інформаційний центр G7 18 березня 2021 року на офіційній сторінці зазначив, що «міністри закордонних справ G7 єдині у засудженні дій Росії з підриву суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України. Ми однозначно засуджуємо тимчасову окупацію Росією АРК та м. Севастополя. Ми також рішуче виступаємо проти продовження Росією дестабілізації України, особливо проти дій Росії у певних районах Донецької та Луганської областей, нехтуючи зобов’язаннями, взятими на себе в рамках Мінських угод». А 22 березня 2021 року відбувся телефонний дзвінок між Президентом ЄР Шарлем Мішелем та Президентом Росії Володимиром Путіним, в якому Шарль Мішель зазначив, «що з точки зору ЄС, відносини з Росією можуть змінитися в інший напрямок лише за умови стабільного прогресу в таких питаннях, як імплементація Мінських угод, припинення гібридних та кібератак на держав-членів та дотримання прав людини».

Тому, меседж Гужви про те, що «світ входить у напружену ситуацію і напружують цю ситуацію американці» є відвертою маніпуляцію, адже у цьому випадку не США напала на Україну, а Росія. Світова спільнота вже неодноразово наголошувала на деокупації українських територій, але діяти чи не діяти, вбивати чи не вбивати українців залишається вибором Росії і її влади.

По-третє. Ігор Гужва стверджує, що «Україна є країною, яка тісно, скажімо політкоректно взаємодіє з США, а якщо не політкоректно, то знаходиться під зовнішнім управлінням США». Це класичне кліше всіх проросійських каналів та виступаючих на них псевдоекспертів, яке спрямоване лише на дискредитацію української влади та США (підтримує Україну у різних сферах від економічних реформ до гуманітарної допомозі через конфлікт на Донбасі) й орієнтацію України в бік Росії.

 

Авторка: Каріна Богодьорова

//
Exit mobile version