//

МАНІПУЛЯЦІЯ | В Україні позбавлятимуть субсидій тих, хто відпочиває за кордоном| – Без Брехні

МАНІПУЛЯЦІЯ | В Україні позбавлятимуть субсидій тих, хто відпочиває за кордоном|

На новинних сайтах з’явилися публікації про те, що відтепер субсидії не видаватимуть тим, хто відпочиває за кордоном. Маніпулятивний меседж розганяють на тлі того, що у квітні, з’явилися нові правила щодо видачі адресної соціальної допомоги. Чому саме таке трактування є маніпуляцією і до чого тут відпустки – пояснюємо.

 

МЕСЕДЖ: “В Україні позбавлятимуть субсидій тих, хто відпочиває за кордоном”.


СПРОСТУВАННЯ

З 1 травня в Україні має початися планове перепризначення субсидій на новий період. Перед цим, 14 квітня 2021 року, Уряд прийняв проєкт постанови, яким переглянув правила надання соціальної адресної допомоги, тобто субсидій.

На офіційному сайті Міністерства фінансів України опублікували декілька основних змін у правилах. Відтепер при верифікації та розгляді заяв від осіб, які претендують на отримання соціальної допомоги, пропонують:

– враховувати доходи від депозитів, дивіденди від цінних паперів тощо;

– посилити вимоги під час призначення житлових субсидій у частині здійснення одноразових вартісних покупок, наявності банківських депозитів, здійснення операцій з купівлі іноземної валюти, банківських металів, перетину кордону тощо.

19 квітня 2021 року на телеканалі “Інтер” заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко прокоментував ситуацію щодо субсидій. Відео опублікували на офіційному ютуб каналі Міністерства фінансів України. Зокрема, Віталій Музиченко, говорить:

“Якщо говорити про причини таких змін, то ми ж говоримо про те, що субсидії — це адресна соціальна допомога тим хто не може, а не не хоче оплачувати комунальні послуги. І на сьогодні проводиться достатньо серйозна робота стосовно підтвердження прав, в тому числі й верифікація і результати верифікації показують те, що не всі ті, хто отримав субсидію потребують такої підтримки від держави. Наприклад, людина отримала субсидію і буквально, через кілька тижнів на мільйон гривень купує валюту.”

Таким чином, по-перше, перелічені вище пункти не визначаються, як ті, що позбавляють субсидії. Вони потрібні для більш ретельної перевірки осіб, що хочуть отримати допомогу. Відтак, наявність доходів зі списку можуть знизити шанси на її отримання.

По-друге, наразі на офіційному сайті зазначається словосполучення “перетин кордону”, однак поки що немає уточнень, що саме мається на увазі. І в яких випадках поїздку за кордон можна трактувати, як таку, що знижує шанси на отримання субсидії. Наприклад, вартісною покупкою вважатимуть ту, що перевищує 50 тисяч гривень.

Таке ж уточнення має бути й щодо закордону. Але поки такого або подібного пояснення немає, твердження, яке поширили деякі медіа про відпустки за кордоном і субсидії – є маніпулятивним і не відповідає дійсності.

 

Авторка: Вероніка Хорольська

//
Exit mobile version