//

МАНІПУЛЯЦІЯ | Вчені виявили три нових продукти, які блокують коронавірус – Без Брехні

МАНІПУЛЯЦІЯ | Вчені виявили три нових продукти, які блокують коронавірус

Нещодавно в ЗМІ та соціальних мережах почала поширюватися інформація про те, що американські вчені нібито виявили три продукти, які блокують коронавірус. На думку дослідників найкраще проти коронавируса діють виноград і зелений чай – вони найбільш успішно перешкоджають поширенню вірусу в організмі людини.

У матеріалі також стверджується, що в цих продуктах містяться речовини, що блокують ферменти-протеази SARS-CoV-2. Також, на думку, вчених, темний шоколад і какао ще й можуть знижувати активність ферментів коронавіруса.

 

СПРОСТУВАННЯ

Незважаючи на те, що за час пандемії спливало величезна кількість інформації про різні продукти харчування, які, нібито допомагають організму в боротьбі з коронавірусом, реальна користь проти захворювання ні у одного з цих чудодійних засобів доведена не була. По суті, всі помітні заголовки такого типу є клікбейтними і маніпулятивними.

Безумовно, зелений чай, виноград і темний шоколад містять безліч корисних речовин, проте вони не дають ніякого гарантованого захисту організму від вірусу Covid-19, а вживати їх в надмірній кількості може бути, навпаки, не дуже корисно для здоров’я. На цей випадок Всесвітня організація охорони здоров’я навіть склала пам’ятку про здорове харчування під час карантину.

Крім того, є проблеми і з новим дослідженням, яке нібито доводить корисні властивості цих продуктів проти коронавіруса.

Виходячи з офіційного опису результатів випливає, що всі тести проводилися in vitro (технологія виконання експериментів «в пробірці»), а не in vivo (на живому організмі). За словами кандидата медичних наук і лікаря вищої категорії Павла Шуміхіна, це дозволяє серйозно засумніватися в корисності дослідження, так як без досліджень на тваринах, а потім на сотнях і тисячах добровольців, стверджувати про корисні властивості цих продуктів в боротьбі з вірусом – необґрунтовано і несвоєчасно.

«Даже самый выдающийся результат, полученный in vitro, может оказаться очень заурядным при исследовании in vivo, так как даже самые совершенные лабораторные условия весьма далеко отстоят от реалий живого организма», – прокоментував Шуміхін.

 

ВИСНОВОК:

 

Матеріал підготовлено в рамках співпраці Євразійської мережі проектів з фактчеікнгу і медіаграмотності EFMN

//
Exit mobile version