//

МАНІПУЛЯЦІЯ від ЗМІ про новий заразніший та небезпечніший штам ВІЛ – Без Брехні

МАНІПУЛЯЦІЯ від ЗМІ про новий заразніший та небезпечніший штам ВІЛ

Мало нам було коронавірусу, то тепер до нього топові українські ЗМІ додали ще й нібито новий, супермутований, надзвичайно заразний і вдвічі смертельніший ВІЛ!

“Ось він, уже практично серед нас: прямо у Європі виявлено нові випадки цього жахливого захворювання, розвивається – вдвічі швидше, вірусне навантаження – вище у 5,5 рази!” Такими страхітливими фразами рясніли рубрики “Здоров’я” багатьох українських видань перед вихідними.

 

Теза: У Європі виявили новий “супермутантний” заразніший та небезпечніший штам ВІЛ

Перевірка

Якщо відкинути оціночні емоційні судження, то із новин можна дізнатися наступне:

– у Європі виявлено випадки захворювання на ВІЛ (вірус імунодефіциту людини) нового штаму;

– таких випадків виявлено вже декілька (тут дані розходяться від 19 до 109);

– новий штам є високовірулентним у порівнянні зі своїми попередниками, і придушує імунітет хворого набагато швидше.

Українські ЗМІ посилаються на таблоїд Daily Mail.

У статті про новий штам ВІЛ у DailyMail в підзаголовку одразу пояснили, що лікування таке ж ефективне, як і раніше

 

Щоправда, британська газета уже в підзаголовку додає до всіх страшних фактів, що “Лікування [цього] штаму має таку саму ефективність, як і для хворих іншими штамами [ВІЛ].”

Daily Mail посилається на більш вагоме джерело – журнал Nature, яке своєю чергою посилається на науковий дослідження, опубліковане в журналі Science.

 

 

ЗМІ процитували не дослідження, а задовольнились передруком передруку

Із дослідження стають відомі наступні важливі деталі:

– Високозаразний і небезпечний варіант ВІЛу циркулював у Нідерландах упродовж десятиліть.

– Цей різновид призводить до зниження кількості Т-клітин СD4, через що інфіковані люди справді більше піддані ризику розвитку СНІДу – синдром набутого імунодефіциту може розвинутися у них за 2-3 роки без лікування.

– Вік, стать, передбачуваний шлях передачі та місце народження для вищезгаданих 109 осіб [у яких виявили цей штам] були типовими для ВІЛ-позитивних людей у Нідерландах, що свідчить про те, що підвищена вірулентність пояснюється саме вірусним штамом.

– Аналіз генетичної послідовності штаму свідчить про те, що цей варіант виник у 1990-х роках внаслідок мутації de novo, а не рекомбінації, та справді має кращу здатність до передачі, а його молекулярний механізм вірулентності ще вивчається.

Циркуляція цього штаму зменшується приблизно з 2010 року, що може бути результатом зусиль країни по зупинці передачі ВІЛ. Зокрема, виявлені 109 випадків – це 0,01% від усіх учасників дослідження, яких було близько 6700 осіб.

Два випадки також виявлені поза межами Нідерландів – по одному у Швейцарії та Бельгії, але свідчень про подальше поширення штаму наразі немає.

Цитату вченого вирвано з контексту

Наші ЗМІ цитують доктора Кріса Вайманта – провідного автора дослідження, опублікованого Science. У витягу статті він справді говорить, що “генетика вірусу ВІЛ має значення для вірулентності, що означає, що еволюція нового варіанту може змінити його вплив на здоров’я”. Але якщо поглянути на весь абзац, звідки вирвана ця фраза, то виявиться, що др. Ваймант наводить ВІЛ як приклад того, що у своєму розвитку віруси не обов’язково втрачають вірулентність – як це сталося, зокрема, із в “омікроном” коронавірусу.

“Відкриття варіанту VB продемонструвало це, надаючи рідкісний приклад ризику, пов’язаного з еволюцією вірусної вірулентності”, – каже Ваймант.

У ВООЗ також стверджують, що “не надто стурбовані цим новим варіантом”. За словами Мег Доерті, директорки глобальної програми ВІЛ, гепатиту та інфекцій, що передаються статевим шляхом, дослідження лише нагадує про “необхідність готовності до пандемії та нагляду для виявлення, характеристики та реагування на нові версії патогенів”.

Дослідження, під час якого виявили новий вірус, також показало, що штам VB відповідає на лікування так само, які і інші варіанти вірусу. Тепер задача медиків – своєчасно ідентифікувати цей штам, щоб перейти до лікування якомога раніше.

“Поява більш вірулентної форми ВІЛ є приводом залишатися пильними, але це не криза громадського здоров’я. Мутації, виявлені в новому варіанті, не роблять його стійким до наявних ліків від ВІЛ”, – стверджує Джоел Вертхайм, еволюційний біолог і молекулярний епідеміолог з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго.

 

Висновок

Поспішаючи повідомити, що “ми всі помремо”, ЗМІ “забули” згадати про важливі деталі. Попри те, що певні факти у новинах були правдивими, їхня неповнота та крикливі заголовки призвели до викривлення загальної картини.

Пам’ятаймо, що, на відміну від коронавірусу, ВІЛ передається статевим шляхом та через кров; безпечний секс досі є найбільш ефективним засобом профілактики, а регулярне тестування та своєчасне звернення до лікаря дозволяють людям, що зіткнулися із ВІЛ, жити повноцінним життям.

Авторка. Ольга Покотило

Ще по темі:

//
Exit mobile version