//

МАНІПУЛЯЦІЇ від ЗМІ про зникнення безлімітного інтернету – Без Брехні

МАНІПУЛЯЦІЇ від ЗМІ про зникнення безлімітного інтернету

10 грудня 2021 видання UBR.ua випустило оглядовий матеріал під заголовком “Безлимитный мобильный интернет исчезнет: операторы режут тарифы и скорость”. Його одразу підхопили передруковувати інші сайти з ще більш “сенсаційними” заголовками.

СПРОСТУВАННЯ

Тарифні пакети з фазою “безлімітний інтернет” мають усі мобільні оператори, однак до кожного з них є уточнення щодо обмежень. Київстар має кілька тарифів зі словом “Безліміт” в заголовку, проте це лише комерційна назва і обмеження таки існують.

Тарифи “Ваш комфорт” та “Ваш оптимум” – містять роз’яснення щодо максимального обсягу даних на місяць: він складає 60 та 40 ГБ відповідно, після використання цього обсягу швидкість передачі даних знижується, але саме користування інтернетом не тарифікується.

Лише в одному тарифі – “Ваш безлім” (за 600 грн) – зазначено, що під твердженням «безлім на інтернет» слід розуміти, що інтернет-трафік не тарифікується. Наразі немає інформації, яка б підтвердила плани компанії на встановлення будь-яких обмежень для цього тарифу. Водафон пропонує п’ять тарифних планів із позначкою “Безліміт інтернету”: один з абонплатою та чотири контрактних. В тарифі SuperNet Unlim існує обмеження на 40 Гб, далі швидкість зменшуть до черепашиної 0,8 мбіт/с:

Цього цілком достатньо для спілкування через месенджери і читання текстів. Перегляд відео на такій швидкості передачі даних “зависатиме” або автоматично знижуватиметься за якістю (до 720-480p, як це робить YouTube). На такий випадок оператори пропонують придбати додаткові послуги для повернення високої швидкості інтернету. Вам зручно, оператору вигідно.)

Безлімітний Інтернет в контрактних тарифних пакетах Vodafone RED XL, Vodafone RED XXL, Vodafone ULTRA, Vodafone ULTRA VIP містить наступні обмеження:

Лайфселл cеред актуальних тарифів має два “безлімітні”. В одному обмеження до 50 Гб на високій швидкості, в іншому – 150 Гб. Далі – на малій швидкості.

Отже, справжній безлімітний мобільний інтернет для приватних абонентів зараз є лише в одного оператора, у всіх інших і так існують обмеження по доступу (торренти) та обсягу, після чого ріжуть швидкість. Тобто ці “безлімітні тарифи” і так лімітовані.

Що ж до єдиного справжнього безліміту, отого за 600 грн, то, як запевнив нас представника оператора, вимкнення такого тарифу не планується.

Звідки ж узялися ці сенсаційні заголовки про “уріжуть, обмежать, скасують”?

Такий висновок журналісти UBR зробили з оцього коментаря представників Київстару: “наразі абоненти з безлімітом використовують у середньому 21 Гб інтернету на місяць, тому того обсягу, що ми зараз надаємо в популярних тарифних планах, абсолютній більшості користувачів достатньо. Ми прогнозуємо, що справді безлімітними тарифами буде користуватися все менше людей і безліміт залишиться рішенням для невеликої кількості клієнтів”. Як бачимо, тут немає заяви про скасування безліміту, а навпаки уніфікація тарифів під потреби користувача – щоб не платити за невикористану послугу.

 

Автор. Олекса Шарабура

Ще по темі:

//
Exit mobile version