//

«Машини перекинуті вибухом, а шибки вціліли – постановка!» Черговий вкид пропаганди про Бучу – Без Брехні

«Машини перекинуті вибухом, а шибки вціліли – постановка!» Черговий вкид пропаганди про Бучу

Рашистська пропаганда не полишає спроб «відбілити» себе в очах західної спільноти від звірств у місті Буча Київської області. З великою вірогідністю, що через свою мережу інформаційних агентів впливу та, так званих, лідерів суспільної думки, які роками просували кремлівські наративи, у соцмережах Твиттер та Фейсбук у Греції, Іспанії, Польщі, Франції у поширився черговий вкид про «постановку» трагедії у Бучі.

 

СУТЬ ВКИДУ

Основою для роздмухування чергових спекуляцій стала фотографія з Бучі, на якій видно пошкоджені і у деяких випадках перевернуті автомобілі поблизу житлового будинку, у якому вікна цілі і не ушкоджені. Саме на вцілілих вікнах і акцентована увага у вкиді. У підписі до фото висловлюється думка про постановочний характер знімку: нібито від вибуху бомби чи снаряду машини постраждали, а шибки в будинку залишилися цілими. Дослівно допис має саркастичний зміст: «Я хотів би розмістити замовлення на ці високоякісні надміцні вікна з України, які залишилися неушкодженими і без будь-яких інших ознак після вибуху російської бомби, яка перевернула всі ці автомобілі».

Ще одна деталь – крім широкої географії та однотипності матеріалу, що поширюється – яка характеризує вкид, як сплановану компанію з дезінформації це те, що активна фаза розповсюдження тривала (як було встановлено з 23 квітня про 2-3 травня).

У викриття вкиду активну участь взяли експерти AFP , які з’ясували яким чином уціліли вікна поруч із перекинутими на дахи автомобілями.

ЗВІДКИ ФОТО

За допомогою зворотного пошуку зображень у Google було встановлено, що фотографію з дійсно з Бучі і була зроблено 4 квітня фотографом Родріго Абдом для Associated Press (AP) і опубліковано з підписом: «Український солдат іде з дітьми повз машини, що пошкоджені під час війни з росією в Бучі у передмісті Києва, Україна, понеділок, 4 квітня 2022 р.».

Для додаткової ідентифікації будівлі через Google Earth та за допомогою Google Street View фахівці агентство геолокувало будинок – він знаходиться на площі, що межує з вулицями Центральної, Садової, Водопровідної та Яблонської.

З’ясувалося також, що інші інформаційні агентство – Reuters та Getty Images – теж публікували схожі фото з приблизно з того ж місця і різні дні, коли там побували їхні собкори. На кадрах видно пошкоджені і перевернуті автомобілі і біля того ж будинку і на інших вулицях міста. Але при тому у спорудах вікна не побиті. http://surl.li/byzhk http://surl.li/byzhf

Тобто таким чином було встановлено, що така ситуація – шибкі цілі, а авто побиті і перевернуті – не тільки на фото одного фотографа, а й у інших агенціях і зроблені вони у різні дні і у різних частина міста, що вже говорить, про те, що фото ніяк не постановочне.

СВІДЧЕННЯ МЕШКАНЦІВ

Остаточно поставили крапку у викритті вкиді свідчення бучан, які пережили трагедію і бачили все на власні очі, що відбувалося. Свідчення також були зібрані з різних видань/джерел, що, знов таки, свідчить, про достовірність.

Так мешканець Бучі Олексій Тарасевич розповів грецькому сайту з перевірки фактів Ellinika Hoaxes про автомобілі на фотографіях наступне. «Автомобілі у дворі нашого будинку перевернули російські солдати. Вони зробили це, щоб сховати військову техніку. Вони також накрили обладнання килимами та ковдрами, які взяли після проникнення в квартири з фото, щоб запобігти його виявленню супутниковими знімками або дронами». http://surl.li/byzhy

Ще одна мешканка Олена Труш розказала: «наша квартира на четвертому поверсі будинку була зайнята російськими солдатами протягом місяця разом з іншими квартирами». Олена поїхала з Бучі 26 лютого і змогла повернутися лише минулого тижня. На питання, чи є поруч з будинком ознаки вибухів бомб, як стверджується у повідомленнях у соціальних мережах, вона відповіла: «Навколо будівлі немає слідів вибуху. Я не бачила їх, коли приїхала.

Розповіді мешканців, що чимало пошкоджених автівок було перевернуто саме російськими військовими за допомогою важкої техніки фахівці Associated Press знайшли у групі, яку створили мешканці Бучі. Розбиті автівки використовувалися для маскування техніки та інших об’єктів, що їх було важче розпізнати здалеку або з дрону. http://surl.li/byziw

Керівник невеликої компанії з перевезення з Бучі Павло Диринков на запит AP розказав таку історію: «Одна з наших машин – фургон – була вкрадені з нашої бази в Бучі. Машина розбита з усіх боків. Таке враження, що в неї врізалася велика техніка – танк чи БТР. Мабуть, це була машина з широкими колесами чи з гусеницями. Там глибокі гусеничні сліди у ґрунті. На білому кузові подряпини темно-зеленого кольору». Він надіслав фотографії з підтвердженням його слів.

ЯК ВИСНОВОК

 

Ще по темі:

//
Exit mobile version