//

Масштабна шахрайська схема, для якої створили ФЕЙКОВИЙ сайт Monobank – Без Брехні

Масштабна шахрайська схема, для якої створили ФЕЙКОВИЙ сайт Monobank

Шахрайськими схемами з смс та дзвінками нібито від банків уже нікого не здивуєш і діють вони однотипно: змушують ввести CVV карти на підробному сайті чи виманювань код підтвердження, який надійшов на телефон власнику карти. Проте цього разу шахраї діяли по-крупному: створили фейковий сайт Monobank, підробили ліцензію НБУ, новину від Інтера, запустили рекламу нібито від Монобанку у Фейсбуці. БезБрехні розібрали цю шахрайську схему.

 

МЕСЕДЖ: Реклама у Facebook від сторінки «Actual News – UA»: Monobank запустив платформу для пасивного заробітку. Важливо! Тільки 7% українців це знають. Встигни зареєструватися сьогодні

Фейковий сайт Monobank

Офіційний лінк на Monobank для оформлення кредитної карти виглядає ось так − https://www.monobank.ua/platinum, шахраї посилають на підробний − h00kah-flavors.c0m. Фейкове посилання перекидає користувачів на фейковий сайт Monobank, який схожий за інтерфейсом та дизайном  на один з розділів оформлення Platinum карток в Monobank. Аферисти лише змінили суму, термін, мінімальний платіж, загальну вартість кредиту, процентну ставку та загальні витрати у кредитному калькуляторі. Якщо на сайті Monobank реальна річна процентна ставка складає 42,39% річних, то на підробленому сайті – 0,00001%.

Справжній кредитний калькулятор Monobank /сайт Monobank

 

.

Фейковий калькулятор з дизайном Monobank /скріншот з фейкового сайту

 

Після введення номера телефону шахраї обіцяють відкрити рахунок прямо в додатку Monobank, хоча насправді “реєстрація” відбулася на одному з підроблених сайтів nek0samurai.github.io/monobank-offer або stableprofit.monster.

.

В чому полягає схема шахраїв та які інструменти вони використовують

Олег Гороховський, співзасновник Monobank, ще 12 січня 2022 року показував у Facebook скрін заголовку статті, з якого почалася афера у грудні 2021 року. Сайт, на якому була стаття це той же stableprofit.monster, замаскований за допомогою ідентичних для сайту Інтера шрифту, кольору та структури сторінки. Та “стаття” стала базою для використання тих же маніпуляцій, як і на підробленому сайті: «Monobank оголосив про запуск власної платформи для заробітку – тепер кожному доступний пасивний дохід від 1000 до 20000 гривень на день. Єдиним мінусом є кількість доступних місць для участі».

Допис О.Гороховського зі згадкою фейкової новини

.

Фейкова новина з підробкою дизайну сайту Інтер /скріншот сайту

Далі у статті розповідається ”історія успіху” співробітника редакції, який вклав первісний внесок 2700 гривень та ці кошти окупилися вже за добу. У статті гарантується, що зручний алгоритм все зробить за вас – вам не потрібно йому допомагати або робити якісь дії замість нього. Монобанк-платформа зароблятиме для вас сама.Через те, що платформа підтримуються урядом ризики для учасників виключені та 94% угод будуть закриватися на вашу користь.Усі посилання на сайті переходили вже на згадані nek0samurai.github.io/monobank-offer або stableprofit.monster, на яких потрібно було залишити особисті дані.

.

На одній з вищезгаданих сторінок шахраї й далі використовували фейковий сайт Monobank зі знайомим інтерфейсом, але російською мовою. Спочатку вони змінили послугу з оформлення картки з кредитним лімітом до 100 тис. грн. на заробіток на день 5000 грн., чіпляючи користувачів привабливими сумами.

На підробному сайті копіюється справжня реклама Monobank

 

Справжнє оголошення на сайті Monobank

.

.

Як на рекламі у Facebook, так і на сайті-клоні Monobank, для надання більшої достовірності, аферисти використали фотографії співзасновника Monobank Дмитра Дубілета та його вигадане звернення до “клієнтів” про “унікальну систему криптоінвестування від Monobank, яка допоможе кожному українцю заробляти від 1000 до 20000 грн. на день”.

 

Фейкова ліцензія НБУ

Щоб надати переконливості цій байці про “криптоінвестування”, шахраї навіть зробили “ліцензію НБУ”.“Ліцензія” нібито надана Національним банком України є грубою підробкою, на це вказують: написання слів російською мовою або з помилками (Украина, криптовалютной, ресстр), неправильне написання організації (АТ УККАРТ, а потрібно АТ УкрКарт ), вкрадена шапка документа взята від оформлення листа НБУ, відсутність обов’язкових реквізитів, як печатка, дата видачі та строк дії ліцензії. Monobank наразі взагалі не може бути «оператором послуг криптовалютної платіжної інфраструктури, якого внесли в реєстр платіжної системи» через те, що в Україні ще немає затверджених нормативно-правових актів, що регулюють ринок криптовалюти або криптовалюту, як гроші.

 

Підробна “ліцензія НБУ”

 

.

Отже, інструменти, які використовували шахраї (схожий сайт з Monobank, привабливий заробіток великої суми грошей та обмежена кількість учасників, використання бренду Monobank, Інтер, ім’я Дубілета, підробна “ліцензія від НБУ” та навіть невеликий початковий внесок) переконують, щоб завоювати довіру користувачів та вкрасти їх особисті дані та гроші.

 

На якому етапі крадуть персональні дані та гроші

Останнім етапом афери є внесення на сайті персональних даних (ім’я та прізвище, номер мобільного телефону, e-mail), а також ви надаєте згоду на «збір своїх даних та номери телефону з метою отримання комерційних пропозицій відповідно до Умов використання та Політики конфіденційності». Щоб приспати пильність поруч з формою заповнення надається привабливий приклад заробітку, а саме що при вкладених 2700 грн протягом 3 днів очікуваний дохід досягне 32 400 грн. Потім вам нібито повинен зателефонувати менеджер, який надасть вам доступ до платформи та ви активуйте свій акаунт. Отже, шахраї знають, що ви є клієнтом Monobank, у них є ваші ім’я та прізвище, номер мобільного, тому вони з легкістю вкрадуть доступ до вашого вже офіційного додатку Monobank, а потім і всі гроші.

Довідковий центр Google Chrome блокує цей сайт та попереджає, що це підроблений сайт, який підозрюється у фішингу (обманним шляхом намагається отримати доступ до особистих даних та паролів користувачів). Може призвести до встановлення шкідливого ПЗ або розкраданню особистої інформації (наприклад, паролів, телефонних номерів, даних банківських карток).

.

Висновок:

Monobank не запускав платформу для пасивного заробітку та не рекламував її у Facebook.
Шахраї за допомогою фейкового сайту з дизайном Monobank та певних маніпуляцій намагалися виманити гроші та особисті дані, спонукаючи до певних дій.
Перевіряйте інформацію на офіційних джерелах та не надавайте свої особисті дані нікому.

//
Exit mobile version