//

Математика фейків. Наративи проросійських західних експертів: Україна ніколи не переможе росію, а Зеленський – вже не в моді – Без Брехні

Математика фейків. Наративи проросійських західних експертів: Україна ніколи не переможе росію, а Зеленський – вже не в моді

На фоні палестинсько-ізраїльського конфлікту та контрнаступу ЗСУ так звані західні «експерти» знову активізувалися та транслювали російські наративи. Останнім часом найчастіше нам траплялися меседжі, що стосуються контрнаступу України  і загалом ситуації на фронті, переговорів з Москвою, висміювання президента Зеленського. Детальніше про це – у матеріалі.

 

УКРАЇНСЬКИЙ КОНТРНАСТУП ПРОВАЛИВСЯ

 «З об’єктивної військової точки зору, український контрнаступ провалився. У Заходу є два варіанти в середньостроковій перспективі: один – вести переговори з москвою. Інший вимагав би радикального перегляду, особливо в Німеччині», – заявив австрійський військовий аналітик Маркус Рейснер в інтерв’ю німецькому виданню Die Welt.

Контекст

Поширювач дезінформації Маркус Рейснер у своїй заяві коментує український контрнаступ, який просувається повільніше, ніж очікувалося. Також у цитаті очевидно йде мова про заяву канцлера Німеччини Олафа Шольца, де він говорить, що для Німеччини є сенс продовжувати зусилля в переговорному процесі, оскільки це чинить тиск на Росію.

Наративи

  1. «З об’єктивної військової точки зору, український контрнаступ провалився» – наратив про те, що українська армія звільняє території надто повільно, сам контрнаступ – не має успіху, а російські війська начебто покращують своє становище на всій лінії зіткнення.
  2. «У Заходу є два варіанти в середньостроковій перспективі: один – вести переговори з москвою. Інший вимагав би радикального перегляду, особливо в Німеччині» – наратив про те, що Заходу потрібні перемовини з росією, бо інших варіантів завершення війни в Україні немає.

 

РОСІЯНИ ІДУТЬ НА ПРОРИВ

«зс рф здійснюють прориви усюди. Вони готують котел для ЗСУ в Авдіївці. У них нікого не залишилось, щоб заткнути дірки. Прямо зараз ми бачимо крах України. І це найкраща демонстрація сили, яка потрібна москві. росія показує Заходу: «нам виявився під силу проксі-конфлікт в Україні», – заявив американський ексрозвідник Скотт Ріттер.

Контекст

Перед 7 жовтня, днем народження диктатора путіна, роспропаганда розповідала, що окупанти будуть намагатися створити «котел» для українських військових в Авдіївці. Однак росіяни самі потрапили у «вогневі мішки».

Наративи

  1. «зс рф здійснюють прориви усюди. Вони готують котел для ЗСУ в Авдіївці. У них нікого не залишилось, щоб заткнути дірки» – наратив про те, що в Україні вже немає кому воювати, бо влада всіх кинула на загибель, а контрнаступ – провалився.
  2. «росія показує Заходу: «нам виявився під силу проксі-конфлікт в Україні» – наратив про те, що Захід воює з росією на території України.

ЗЕЛЕНСЬКИЙ ВЖЕ НЕ В МОДІ

«Зеленський намагається залишатися актуальним. Він перетворився зі знаменитості, Вінстона Черчілля 21-го століття, якого годували і носили на плечах західні дипломати та лідери. Тепер він схожий на дитину, зображену на упаковці молока, яка зникла», – заявив ексаналітик ЦРУ Ларрі Джонсон.

Контекст

Зараз роспропаганда намагається показати, що світу більше не цікаві проблеми України, а прохання Зеленського Заходу про допомогу всіх дістали. Президента України намагаються зобразити як незрілого лідера та ображену дитину.

Наративи

  1. «Зеленський намагається залишатися актуальним… Тепер він схожий на дитину, зображену на упаковці молока, яка зникла» – наратив про те, що Захід більше не зацікавлений в тому, аби надавати військову та фінансову підтримку Україні, Захід втомився від України.

 

УКРАЇНА НІКОЛИ НЕ ПЕРЕМОЖЕ РОСІЮ

«Війна в Україні – це нескінченна війна. Україна ніколи не переможе росію – незалежно від того, скільки грошей чи зброї ми їй дамо… Цілі війни України включають захоплення таких регіонів, як Крим, де етнічні росіяни розмовляють російською мовою і хочуть бути частиною росії», – американський активіст Чарлі Кьорк написав у X (Twitter).

Контекст

Росія продовжує відкривати для себе нові напрями тиску на партнерів України, поширюючи пропаганду, спрямовану на жителів західних країн. Мета – підірвати віру в перемогу України. Водночас вплив РФ у світі став меншим.

Наративи

1      «Україна ніколи не переможе росію – незалежно від того, скільки грошей чи зброї ми їй дамо» – наратив про «велику та могучу» росію, яка має другу армію у світі і яку ніхто не здатен перемогти; союзники України допомагають нам даремно в той час, коли сама Європа та Америка потерпають від економічних і політичних негараздів.

  1. «Цілі війни України включають захоплення таких регіонів, як Крим, де етнічні росіяни розмовляють російською мовою і хочуть бути частиною росії» – наратив про те, що Крим – це «історично російська земля».

 

ХАМАС ВИКОРИСТОВУЄ УКРАЇНСЬКУ ЗБРОЮ

Анастасія Марія Лупіс – данська лікарка та конспірологиня написала у Х: «ХАМАС дякує Україні за продаж зброї, яку вони використовували для нападу на Ізраїль. Окрема подяка ЄС та США за те, що вони надали цю зброю з наших з вами податків».

Контекст

Напад терористів ХАМАСУ на Ізраїль 7 жовтня та подальші бойові дії. Роспропаганда намагається максимально «показати» український слід у зброї, яку використовували бойовики ХАМАСу, акцентуючи на наративі, «що Київ продавав на чорному ринку зброю від заходу».

Наративи

  1. «ХАМАС дякує Україні за продаж зброї, яку вони використовували для нападу на Ізраїль» – наратив про те, що ХАМАС використовує українську зброю.
  2. «Окрема подяка ЄС та США за те, що вони надали цю зброю з наших з вами податків» – наратив про те, що Захід підтримує тероризм через Україну в той час, коли потрібно розвивати власну країну.

 

Авторка. Світлана Кирилова

Матеріал підготовлено фахівцями видання “Брехунець” 

//
Exit mobile version