//

Медіа вкотре маніпулюють навколо принципової позиції Дмитра Разумкова до певного часу спілкуватися публічно російською мовою – Без Брехні

Медіа вкотре маніпулюють навколо принципової позиції Дмитра Разумкова до певного часу спілкуватися публічно російською мовою

13 червня 2019 року на каналі 1+1 пройшло чергове політичне ток-шоу «Право на владу». Серед інших гостей на програмі був присутній і керівник партії «Слуга народу» Дмитро Разумков. Під час його виступу ведуча зробила зауваження з приводу, що варто вже перейти на українську мову. Разумков, як і раніше, висловив свою сталу позицію з цього приводу та назвав терміни, коли відбудеться «мовний перехід». Проте, вже на ранок в медіа з’явилася інформація про Разумкова, який «зганьбився» на даному ток-шоу саме з питання української мови, що за аналізом фахівців «БезБ» є маніпуляцією.

 

ВЕРДИКТ:  МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Видання «Obozrevatel» опублікувало 14 червня 2019 року повідомлення під заголовком «Говоріть українською!» Разумков осоромився в прямому ефірі». Також у вступі до матеріалу фігурує словосполучення «відмовився розмовляти».

І вислів у заголовку «осоромився», і використане словосполучення «відмовився розмовляти» – судженнями автора, які носять суто маніпулятивний характер, і не зображають дійсної картини перебігу подій на ток-шоу. Бо як можна з’ясувати, переглянувши фрагмент програми (24:35) ніякої конфліктної ситуації під час короткого діалогу ведучої і Разумкова не виникало. Не було претензій до спікера і з боку інших гостей студії.

В подальшому тексті матеріалу, видання ніби вносить пояснення до ситуації: «Як тільки я стану народним депутатом і у мене буде така можливість, я обов’язково перейду на українську», – відповів Разумков. Проте ця фраза також є не повною і висмикнута з контексту, бо Разумков не відмовився, а навпаки погодився говорити (хоча і з певною обмовкою) – на репліку ведучої – «Дмитре, мовте українською», голова партії “Слуга народу” спершу відповів: «Добре, домовились, як тільки я стану народним депутатом…». Проте, заголовок повідомлення на ресурсі несе зовсім інший зміст.

До того ж, автори публікації залишають за лаштунками те, що говорити російською мовою – наразі принципова позиція Дмитра Разумкова. Про це, а також про мотиви такого рішення, він неодноразово публічно повідомляв: «Після початку російської агресії на сході та півдні нашої держави, я використовую виключно російську мову. Щоб до мене, як до російськомовного населення, ніхто не приходив і не захищав ні танками, ні кулеметами, ні гелікоптерами».

Варто зазначити, що використання подібних маніпулятивних прийомів у медіа – є порушенням журналістських стандартів про об’єктивність висвітлення подій та явищ. Навіть авторська позиція не повинна суперечити вказаному вище стандарту.

 

Автор: Олександр Довгодько

//
Exit mobile version