//

Міф пропагандистів про бабцю з прапором срср розвінчано – Без Брехні

Міф пропагандистів про бабцю з прапором срср розвінчано

Новим ідолом росіян стала бабця з відео українських військових, яка вийшла з радянським прапором зустрічати росіян. З неї на росії почали ліпити новий символ «родіни-матєрі»: ставити скульптури (які падали за день), малювати мурали та різноманітні інтернет-листівки.

 

Подібний «пам’ятник» сумнівної художної якості відкрив днями московський куратор окупованого Донбасу кірієнко у зруйнованому Маріуполі. Як символ того, що несе з собою русскій мір – руйнування і повернення до рівня срср.

В російських соцмережах ширилися різні історії про Анну Іванівну Іванову: то син вивіз її у Барнаул, то вона з Київщині. Кілька днів тому по російських телеграм-каналах поширили оновлену версію: «Ура. Вона жива, знову дає відпір ЗСУ». Знову ж таки, посилаючись на відео українських військових, які вмовляють літню пару евакуюватися, пропагандисти перекрутили події. Повідомляли, що бабця знайшлася, її «навіть не розстріляли націоналісти», живе на Харківщині в будинку з побитим обстрілами дахом і нібито відмовляється від евакуації. За версією пропагандистів, не виїжджає, бо «чекає своїх», в іншій версії – не може покинути собак.

 

Справжня версія виглядає інакше

Відео від Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки  руйнує «героїчну історію» новітнього ідола.
Спершу про очевидні нестиковки пропагандистів:
  • ролик про «страшних нацистів і нескорену бабусю» був знятий саме українськими військовими, вільно пошили його ті ж військові. Другий ролик також знятий ЗСУ. Як це пропустила страшна «українська цензура»?
  • у останньому відео бабуся говорить те що думає, а не під диктовку, як депортовані в росію з Маріуполя українці в пропагандистських роликах росіян. Саме тому ми чуємо її фразу: «вийшла привітати росіян» і цю фразу ніхто не видаляє, бо попри вік і радянські уявлення про «братній народ, який в принципі не може напасти», це все одно наші громадяни, про яких Україна продовжує піклуватися.

 

паршива справа, що росія пішла війною на нас, дуже паршива
Наразі Анна Іванівна Іванова разом з чоловіком евакуйована до міста, після того, як до їх подвір’я влучила чергова міна. За собак справді переживала, зараз їх доглядають та годують бійці ВСУ, які, за словами жінки, їх до цього постійно охороняли та підгодовували. Про напад росіян говорить «паршива справа, що росія пішла війною на нас, дуже паршива», про свою популярність «краще б не було цієї популярності, а війни б не було», про зустріч «росіян» з радянським прапором пояснює, що хотіла «привітати росіян і щоб вони більше не бахакали, а мирно вирішували питання». Хвилюється що вона тепер «зрадниця», а «росіяни наробили не те, що треба і убивають народ».
Треба розуміти, що літні люди, у яких молодість пройшла в СРСР, після його розпаду підпали під вплив міфу, що росія – це продовження радянського союзу. Тобто «десь там в росії» ще зберігся той союз з щасливої молодості. Насправді це ностальгія за молодістю, а не за радянським режимом з дефіцитом, цензурою, психлікарнями та тюрмами для незгодних. Здебільшого такі люди не бували в сучасній росії і уявлення про теперішній режим та рівень життя там формують лише з пропагандистських новин російських телеканалів.

 

Окремим міфом є намагання росії монополізувати перемогу у другій світовій війні. Хоча воював з Німеччиною весь Радянський Союз (з союзниками), а втрати українців у війні були більшими за втрати інших народів (більше 40% загальних втрат СРСР), путін кілька років тому заявив, що «вони» перемогли б і без України.

Російська Федерація продовжує пишатися перемогою іншої держави та інших народів, як єдиним «своїм» досягненням за останні 30 років свого існування. Це переросло в побєдобісся: проведення парадів перемоги, як російського свята «можем повторить», фальшиві фото ветеранів «безсмертних полків» на палицях, які після мітингу валяються в смітниках та вивішування прапорів давно зниклої держави.
Зрозуміло, що для Анни Іванівни радянський прапор – це символ держави, в якій вона жила у минулому тисячолітті, але що має символізувати вивішений прапор срср та ленін у Мелітополі чи Новій Каховці? Росія нічого не може запропонувати людям на окупованих територіях окрім минулого. Водночас грабуючи і вбиваючи майбутнє.
//
Exit mobile version