//

МІФИ ПРО КАДИРІВЦІВ… ДОН-ДОН – Без Брехні

МІФИ ПРО КАДИРІВЦІВ… ДОН-ДОН

Херой російських лякалок та фанат ботінок Prada дон-дон кадиров знову наганяє страхи, погрожуючи, що направить воювати в Україну ще 1000 своїх вояк (перша партія напевно вже утилізована). Тож тема «страшних бородатих дядьків» знову деякий час буде гуляти по інформаційному простору. Роспропаганда її буде активно підживлювати фейками і міфами. Ну а ми зіграємо на випередження і розвіємо низку міфів про цих, так званих «чудо-богатарів», які лише одним дон-доном розганяють легіони супротивника. Правда, як зазначають фахівців – лише в Інстаграм. І так, поїхали.

 

МІФ 1. Кадирівців 70 тисяч

Це неправда. За різними оцінками фахівців чисельність збройних формувань, які безпосередньо підконтрольні рамзану кадирову – не більше 30 тисяч.

Але і 30 тисяч – цифра сумнівна. Наприкінці грудня 2014 року кадиров провів у Грозному масштабний огляд підконтрольних йому частин. На міському стадіоні вишикувалися близько 20 тисяч повністю екіпірованих бойовиків, перед якими їх командувач зробив урочисту промову. Саме тоді у інформаційний простір був запущений слоган про «піхоту путіна», а пізніше, що сам кадиров – піхотинець путіна.

Щодо 70 тисяч. Звідки могла з’явитися ця цифра?

25 лютого, на другий день після нападу росії на Україну, біля головної мечеті у Грозному відбувся своєрідний огляд кадирівської піхоти. Тисячі бійців  у повному обмундируванні та зі зброєю в руках заполонили площу аж до обрію. Картинка дійсно вражала масштабністю.

Перед ними виступив Кадиров і заявив, що «чеченські» військові готові будь-якої миті виїхати «на будь-яку спеціальну операцію на будь-якій території, щоб убезпечити Росію». Але! Після цих зборів біля мечеті і створення необхідної картинки для телевізору, бійці повернулися на свої бази по всій республіці.

Цілком вирогідно, що ця пропагандистська картинка з рядами військовиків за обрій і породила міф про 70 тисяч кадирівців – тим більше, що саме така цифра фігурувала у російських медіа, яким віри немає. Проте, як ми зазначали вище мова може йти про 20 тисяч (максимум 30). Але і з цієї нібито чисельної армії далеко не всі можуть потрапити на війну в Україну. Бо влада кадирова у Чечні утримується за рахунок сили та репресій. Тож на послаблення своїх можливостей всередині країни непереможний дон-дон навряд чи піде.

 

МІФ 2. Кадирівці – потужні вояки

 В цьому питанні є декілька важливих деталей, маніпуляція якими і створює необхідну уяву про начебто «грізних вояків».

По-перше, слід усвідомити одну важливу річ – кадирівці – це не збройні сили в тому розумінні, якому ми звикли. Кадирівці – входять у склад Росгвардії, яка у свою чергу підпорядковується Міністерству внутрішніх справ Росії. Тобто, кадирівці – це воєнізована міліція. Їх функції на території Чечні – суто поліцейські. На «штиках» цих збройних формувань утримується режим кадирова, проводяться розправи над опонентами, віджимаються території (пам’ятаємо минулорічне протистояння з Дагестаном за нафтоносні території).

По-друге, коли кадиров казав, що його загони – це піхота путіна – він мав рацію. Кадирівці не мають важкого озброєння – танків, САУ, РСЗО, артилерії, авіації. У їх складі є декілька підрозділів, оснащених середніми мінометами та БТР. Також є загони, які пересуваються на бронемашинах типу «Тигр». Всьо…

По-третє. У складі цієї всієї кадирівської піхоти є дійсно декілька цілком боєздатних на рівні збройних сил підрозділів. Це батальйони «Захід», «Схід», «Південь», «Смерть», СОБР «Ахмат», ОМОН «Ахмат-Грозний». Їх чисельність – від 700 до 2000 бійців.  Є ще декілька окремих полків спеціального призначення чисельністю від 1800 до 3000 солдатів.

За не підтвердженої інформацією кадирівці з батальйонів «Смерть» та «Захід» приймали участь у війні на сході України у 2014-2015 роках – воювали на Саур-Могилі, під Іловайськом, Донецьком.

Що стосується іншого бойового досвіду, то є непідтверджені дані, що окремі загони кадирівців із найбільш боєздатних підрозділів воювали у Сирії.

Але варто усвідомити – кадирівців з реальним бойовим досвідом (а не інстаграмних вояків), як зазначають фахівців максимум 2-2,5 тисяч осіб. І дон-дон кадиров не може їх всіх одночасно відправити в Україну (свою ж дупу теж треба прикривати).

Тому ні про які тисячі «загартованих у боях головорізів», які із швидкістю переляканої вівці несуться в Україну – мова не йде. На поміч окупантам можуть бути відправлені окремі підрозділи чисельністю від декількох сотень до 1-1,5 осіб, у складі яких (як опорні) можуть бути невеликі загони з реальним бойовим досвідом. Але як зазначають наші воїни у чисельних прямих ефірах з передової поки кадирівці воюють частіше із мирним населенням у другій лінії, виконуючи суто поліцейські функції – тобто свої прямі обов’язки.

 

МІФ 3. Кадирівці на початку війни захопили військову базу під Гостомелем

Те, що кадирівців там пошматували на мінеральні добрива – це дійсно правда. А от про захоплення української військової частини – тут дон-дони трохи попіарилися.

За інформацією з військових джерел, перед самим початком війни 24-го лютого, коли вже всім все стало зрозуміло, українські підрозділи почали залишати військові містечки на загрозливих напрямках і розосереджуватися, щоб не попасти під ракетно-бомбовий удар.

Військова частина, у яку за попередніми даними 25-го лютого зайшли кадирівці, на момент входу була залишена українськими військами. Тобто дон-дони просто зайшли на пусту територію, а не здобули її у бою. Але щоб створити потрібну пропагандистську картинку, імітували бій і вивішування свого прапора. Ну все як у вправних інстаграмних вояків…

Звичайно, що все вище сказане не означає, що ми маємо нехтувати можливою загрозою з боку кадир-дон-донів. В той же час, слід реально розуміти їх потенційну кількість і боєздатність, яка далека від пропагандистських роликів.

Ще по темі:

//
Exit mobile version