//

МІФИ та МАНІПУЛЯЦІЇ про 50-100-200 HIMARS для оборони і наступу ЗСУ та «зраду» союзників – Без Брехні

МІФИ та МАНІПУЛЯЦІЇ про 50-100-200 HIMARS для оборони і наступу ЗСУ та «зраду» союзників

Ми вже неоднарозово відмічали, що російська пропаганда розгорнула потужну інформаційну війну проти тепер вже українських HIMARS та союзників, які їх постачають. Аналіз ключових вкидів був зроблений у матеріалі «ІНФОРМАЦІЙНА АТАКА НА HIMARS – топ-фейків про нову РСЗВ, яка змінює «правила» на полі бою». http://surl.li/clpzl

Проте поширення дискредитуючої інформації та чуток про «зраду» – продовжується. Вчора на зустрічі «Рамштайн-4» оголосити про передачу Україні у наступному пакеті військової допомоги ще чотирьох установок HIMARS. http://surl.li/cmkob

Не встигла ця інформація з’явитися, як соціальними мережами (цілком вірогідно, що не без допомоги прихованих вкидів ззовні) понеслася «зрада», що знов так мало, знову по краплині нам дають допомогу. Цім чуткам додала аргументів і заява Міністра оборони України Олексія Резнікова, що ЗСУ для ефективного стримування окупантів необхідно не менше 50 РСЗО HIMARS, а для успішного наступу – 100. http://surl.li/cmkpf

Не піддаючи сумніву компетентність міністра у питанні необхідної кількості зброї (і зазначимо, що Міноборони «виконує заявки» по якості і кількості зброї від Командування ЗСУ, яке формує їх аналізуючи ситуацію на фронті і потреби збройних сил), пояснимо чому «зради» немає і покажемо, що Україна – в лідерах серед країн світу по кількості HIMARS та аналога М270 на озброєнні.

 

Спершу зрозуміти скільки HIMARS та М270 є або найближчим часом буде на озброєнні ЗСУ. Як вже зазначалося вище, США у 16 пакеті військової допомоги поставлять Україні ще чотири HIMARS із 20-ти, які були заплановані до передачі взагалі по даній програмі. На поточний момент 12 РСЗО вже воюють на фронтах. Як правило, постачання займає до двох тижнів. Тож до початку серпня у ЗСУ в «строю» буде 16 HIMARS. Враховуючи, що пакети допомоги оголошуються кожні 3-4 тижня, то можемо припустити з великою долею вірогідності, що до кінця літа матимемо на озброєнні 20 HIMARS.

Акцентуємо увагу, що поки ми аналізували лише потенційну кількість цих систем. Але крім них нам постачають і більш потужний аналог – РЗСО М270 та «німецького» близнюка Mars II.

М270 передала Україні Великобританія – кількість офіційно не оголошувалася, але за інформацією із закритих джерел мова йшла про чотири установки. http://surl.li/cmkuk

Mars II у кількості також чотирьох установок нам надасть/надала Німеччина. http://surl.li/cmkuq

Тож маємо (або найближчим часом будемо мати) вісім М270 / Mars II. Ці системи у двічі потужніші за HIMARS – вони базуються на гусеничному шасі і мають на відміну від HIMARS не один пакет направляючих із шести ракет, а два пакети. Тобто один залп М270 / Mars II – це 12 ракет. Тож, фактично, по потужності вісім цих установок – це 16 HIMARS.

Але якщо рахувати суто в бойових одиницях то до кінця літа Україна буде володіти 20 HIMARS та 8 М270 / Mars II – сумарно 28 установок!

Наскільки це потужний арсенал? Часто для порівняння говорять про те, що один залп HIMARS або М270 накриває площу розміром у 25 га – 40 футбольних полів (правда, все залежить від класу ракет, якими здійснюється цей залп, тому говорити узагальнено – це маніпуляція). http://surl.li/cmkvb

Це наче здається дуже масштабно. Проте ми зараз не стільки про масштаби, скільки про потужність і кількість. І є одна деталь, яка досі залишилася за лаштунками експертів, при оцінці якості тієї зброї, що ми отримуємо.

При розробці та випробуванні М270 експертами була закладена вогнева міць системи яка в одному залпі буда еквівалентна одному залпу – УВАГА – 27 гаубиць калібру 203 мм! http://surl.li/cmkvl

А тепер беремо калькулятор і рахуємо. В Україну натівські гаубиці 203 мм не поставляються, але ми вже маємо на озброєнні понад 200 сучасних гаубиць М777 калібру 155 мм. Навіть якщо ототожнити їх із 203 міліметровими «братами», то маємо, що по потужності один М270 – це 27 М777, а відповідно вісім таких РСЗО – еквівалентні по вогневій потузі 216 гаубиць.

Але ж у нас ще є/будуть 20 HIMARS, які мають половину потужності М270, тож теоретично кожен з них «приховує» потенціал 13 М777. Відповідно 20 РСЗО – це міць 260 гаубиць. Відповідно 28 HIMARS та М270 / Mars II мають потужності більші ніж 470 М777. Вражає?!

Є і ще один важливий факт, який стосується не якісних показників, а кількісних. І він теж говорить про те, що чутки про «зраду» – це маніпуляції та прихована інформаційно-психологічна спецоперація, аби применшити і принизити рівень допомоги союзників. Даний факт теж з дивних причин не афішується, хоча дані лежать на поверхні. Вже зараз Україна в пулі дуже небагатьох країн, які мають на озброєнні такі сучасні системи як HIMARS та М270.

Так, HIMARS мають на озброєнні (крім України) всього – УВАГА – всього ШІСТЬ країн у світі! А саме США – 410, Канада – 20, ОАЄ – 32, Сингапур – 18, Йорданія – 12, Румунія – 18. Навіть Польща не має у своєму війську цих РСЗО – вона тільки розмістила замовлення. По кількісних показниках те, що найближчим часом матиме Україна співставне з тим, що є у інших державах (крім США). Так, можна наголосити на тому, що в нас йде війна і кожне РСЗО – це збережені життя наших солдат. Ми згодні з цим аргументом і підтримуємо його на всі 100%. Проте, Україна отримує ці надсучасні РСЗО безкоштовно. Інші країни їх купували. Все ж таки Захід, як би щиро він не говорив про просування засад демократії, але все ж таки рахує кошти. http://surl.li/cmkyp

Аналогічна ситуація і з М270. Ця система більш ранньої розробки – була поставлена на озброєння 1983 році, а випускалася до 2003 року. Тому більше країн змогли отримати ці установки. Всього у світі (крім України) дані установки є на озброєнні 16 держав. http://surl.li/cmlai

За виключенням США (як виробника і постачальника) всього чотири країни мають на озброєнні 40-50 М270 – Японія – 54, Ізраїль – 48, Південна Корея – 58, Німеччина – 41. Всі інші держави – від 9 до 36. Тобто «українські» 8 установок співставні з середньою кількістю по більшості країн.

До того ж, ніхто не говорить, що ті поставки, які відбулися – це останні. Кожен «Рамштайн» додає нам «в скарбничку» нову зброю, в тому складі і сучасні РСЗО. І не забуваємо, що ще не включився ленд-ліз.

Тож закиди про зраду і недостатню допомогу від союзників – маніпуляція і підігрування російській пропаганді у поширенні таких наративів, що «захід втомлюється від війни в Україні, тому зменшує допомогу», «колективний Захід і НАТО вичерпують свої резерви по зброї – склади спустошені».

Як то кажуть – ми ще серйозно і не починали!

 

 

 

//
Exit mobile version