//

«Міфи» виборчих перегонів. «Сліпий траст» Порошенка і збагачення у 82 рази – правда і вигадки – Без Брехні

«Міфи» виборчих перегонів. «Сліпий траст» Порошенка і збагачення у 82 рази – правда і вигадки

Після оприлюднення Президентом України Петром Порошенком річної декларації за 2018 рік почався справжній бум “сенсаційних” заголовків.

Ажіотаж був викликаний тим, що пан Порошенко задекларував дохід, який у 82 рази перевищував дохід, отриманий у 2017 році.

Деякі журналісти нарахували навіть “зростання” в 95 разів.

Не пропустив можливості  дорікнути Порошенку за “рекордне” збагачення і кандидат на посаду Президента Володимир Зеленський. Так, в своєму виступі на Дебатах на Олімпійському він заявив: “Петро Порошенко каже: я Рошен передав у сліпий траст, а сам збільшує статки за рік у 82 рази”

Вердикт: МАНІПУЛЯЦІЯ

Фактично Володимир Зеленський зманіпулював, звинувативши  Порошенка у тому, що сліпий траст не працює, хоча, насправді, саме з компанії Ротшільд Траст АГ і надійшла найбільша сума дивідендів у 2018 році.

Розберімось, звідки взялося це неймовірне зростання і до чого тут сліпий траст.

Порівнявши декларації за ряд років справді видно стрімке зростання надходження коштів  у 2018 році.

2011, 2013, 2014, 2015, Детальна декларація за 2015 , 2106, 2017, 2018

Дохід президента в 2018 році складається з 1,1 млрд грн дивідендів від компанії Rothschild Trust Schweiz AG (Швейцарія), 400 млн грн дивідендів від ПАТ Закритий недиверсифікований корпоративний інвестфонд “Прайм Ессетс Кепітал”.

Також задекларовано близько 30 млн грн повернення Мінфіном вартості покупки облігацій внутрішньої держпозики і інвестприбутку при погашенні ОВДП, 21 млн грн відсотків від Міжнародного інвестбанку (МІБ), 800 000 долл доходу від відчуження майна і 400 000 грн – зарплати.

Цього разу  дивіденди від “Ротшильдів” пішли на рахунки  Порошенка, а в минулі три роки, за словами президента Roshen В’ячеслава Москалевського, ці суми повністю направляли на розвиток компанії, і відповідно в декларації Порошенка вони не фігурували. 

Справді, саме протягом 2018 року Петро Порошенко подав 23 повідомлення про суттєві зміни в майновому стані , в яких починають фігурувати суми виплат дивідендів від сліпого трасту Ротшильда. В попередні роки таких виплат і суттєвих змін не було. За весь 2017 таких змін було внесено лише 13, за 2016 рік – 3.

Таким чином мова йде не про міфічне збагачення, а про переведення коштів від юридичних осіб, кінцевим бенефіціаром яких є Порошенко, на його рахунки як фізичної особи.

Ці дивіденди знадобилися кандидату Порошенку для поповнення свого  виборчого фонду , зокрема в першому турі – на  суму 453 мільйонів гривень. Петро Порошенко виступив єдиним донором свого фонду і витратив на виборчу кампанію рекордні 584,5 млн грн.

Не лише доходи, а і витрати Петра Порошенка цього року також були рекордними і склали 328,6 млн грн. Це більше ніж загальні статки в 2011 або дохід в 2013 роках.

1,105 млрд гривень, отримані від Rotshschild Trust (Schweiz) AG, підтверджують передачу “Рошену” у довірчу власність і реальне усунення Порошенка від впливу на корпорацію.

Варто згадати, що ще до Президентства пан Порошенко був дуже заможною людиною – входив до ТОП-10 доларових мільярдерів України за версією Форбс 2013 року з капіталом 1,6 млрд доларів.

Та з початком війни з Росією та обранням на посаду Президента його статки значно скоротилися. У 2014 році він востаннє фігурував в всесвітньому рейтингу мільярдерів Forbes.

В мільярдери за  версіє Форбс 2018 Петро Порошенко з тих часів так  не потрапив. Наразі його статки оцінюють в 858 млн. доларів.

 

Автор: Олекса Шарабура

Ще по темі:

//
Exit mobile version