//

«Міфи» виборчих перегонів. Як маніпулювали фотографіями з дебатів – Без Брехні

«Міфи» виборчих перегонів. Як маніпулювали фотографіями з дебатів

Історична «баталія» на НСК Олімпійському між Петром Порошенко і Володимиром Зеленським крім історичного значення набула і статусу одного із заходів, навколо якого практично миттєво утворився величезний маніпулятивний інформаційний пул. Дискредитації піддавали дії, як одного так і другого кандидата в президенти. «БезБ» проаналізувало найбільш чутливі маніпулятивні закиди.

 

МЕСЕДЖ 1: «Порошенко став на одне коліно перед жінкою – це добре, але повернувся до публіки «спиною» – це неповага до людей. Зеленський став на обидва коліна, як раб або жебрак»

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Якщо говорити про загальні трактування того, що означає стати на одне коліно або на два – то немає сталих понять, що є добре, а що погано. Будь яку річ, можна використати для позитиву і негативу. Тому трактування позування на одному або на двох колінах через кліше і стереотипи – є недоречним.

Більш вагомим аргументом є історичні або релігійні традиції. Щодо Порошенко, то встати на одне коліно, наприклад, за часів лицарства було ознакою шани перед дамою, чи сюзереном. І в цих ситуаціях, об’єкт, якому виказувалась шана – був головний. Тому до всіх інших, той же лицар був обернутий спиною – друзів, свити, товаришів. Але це не означало, що він їх зневажав. Просто в момент звернення уваги, наприклад, на сюзерена, увага до інших була другим планом.

Щодо Зеленського, який став на два коліна, то тут той самий історичний і релігійний досвід говорить, що це не жебрацький жест. В лицарській традиції, наприклад, воїн ставав на два коліна під час церемонії акколади – посвячення у лицарі. В таких релігіях як іслам, буддизм, християнське католицтво віруючі стають на два коліна аби звернутися до всевишнього.

 

МЕСЕДЖД 2: «В оточенні Порошенко на сцені стояли люди з проросійськими настроями, які виказували шану таким особам як Кадиров та Жириновський»

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Як стало відомо пізніше «ватним елементом», в стані Порошенко опинився російський блогер Сергій з ніком Sergii Crav. Як з’ясувало видання Страна, Сергій родом з України, а працює в Росії. Там він знімає відеоблог. До Києва приїхав заради фотографії з Петром Порошенко. Хобі блогера – робити знімки зі знаменитостями. За словами Сергія, у нього був квиток, але пробратися на сцену і стати за спиною гаранта – було легко.

Сергію 31 рік. А з 8 років він колекціонує свої фото зі знаменитостями. З феноменальних фоток у нього є селфі з Полом Маккартні, Шварцнеггером, Роналду, президентом Франції і президентом США. У журналі свого Instagram у Сергія дійсно безліч знімків з відомими людьми – колекція налічує 3 000 фото.

МЕСЕДЖ 3: «Зеленський на дебатах говорив просто нісенітницю і його команда була шокована»

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Для ілюстрації даного меседжу використовували фото актора “Кварталу 95” Міка Фаталова, який стояв поруч із Володимиром Зеленським на сцені під час дебатів. Хтось із фотографів зловив момент, коли Фаталов начебто тримається долонею за лоба, трохи схиливши голову. Такий жест і позиція в житті часто ілюструють стан розпачу, поганого настрою, розчарування. Проте, в даному випадку жест актора ніяк не був пов’язаний з цими емоціями і тим, що говорив Володимир Зеленський. Як видно на відео (при повному перегляді даного фрагменту) Фаталов просто поправляв зачіску.

Автор: Олександр Довгодько

Ще по темі:

//
Exit mobile version