//

Міський голова Львова Андрій Садовий зманіпулював на улюбленій темі – відсотках утилізованого сміття в Україні та ЄС – Без Брехні

Міський голова Львова Андрій Садовий зманіпулював на улюбленій темі – відсотках утилізованого сміття в Україні та ЄС

 

Під час засідання сесії міської ради Андрій Садовий заявив: «В країнах Європейського Союзу  діє норма, що має бути наступний стандарт: 5% має іти на захоронення, 95% має іти на вторинну переробку відходів. В нас в Україні, щоб ви розуміли, 96% відходів іде на захоронення і тільки 4% йде на переробку».

а 

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

До 2020 року, згідно даних Евростату, країни ЄС планують досягти рівня, коли 50% побутових та 70% інших відходів будуть підлягати переробці. Параллельно планується зменшити рівень захоронення відходів – до 10% поступово до 2035 року.

Тож, країни ЄС по поки що навіть не планують норму у 95% сміття, що підлягає переробці.

Станом на теперішній час, за даними статистичної служба Євросоюзу «Eurostat» по показниках (зафіксовані на 2014 рік) середній рівень перероблених відходів становив 55%, а захоронення –  25%. (у статистиці не відображені мінеральні відходи).

В той же час, узагальнена картина по відсотках переробленого і забороненого сміття не відображає різкої різниці між країнами Європи в цьому питанні.

Так, наприклад, Люксембург на звалищах тримає лиш 6% сміття, Бельгія – 3%, а Голландія зменшила обсяг захоронень аж до 2%.

В той же час Греція та Болгарія більше 80-ти відсотків сміття зберігаються на звалищах.

Графік 1, 2. Співвідношення сміття на звалищах та на утилізації у країнах ЄС.

Що стосується України, то згідно останні даних (за 2016 рік) у нашій країні утилізували менше 6% побутових відходів, а 94% зберігалось на полігонах.

До 2030-го року Уряд України планує зробити те, що Європейці матимуть вже у 2020 – 50% перероблених побутових відходів. Це зафіксовано у Рішенні «Про схвалення Національної стратегії управління відходами в Україні до 2030 року».

а

Автор: Владислав Доруда

Редактор: Олександр Гороховський

а

//
Exit mobile version