//

Міст, що обвалився у Львівській області і “Велике будівництво” – “зрада” влади, чи ФЕЙК від її опонентів? – Без Брехні

Міст, що обвалився у Львівській області і “Велике будівництво” – “зрада” влади, чи ФЕЙК від її опонентів?

Дороги – вічна біль громадян України та один з найчастішим інструментів маніпуляцій політиків під час виборів. Все почалося з користувача Facebook, Олексій Куракін, мешканець м. Хмельницького, поширив новину щодо обвалу мосту в с. Гайок Львівської області. У своєму пості Куракін 4 травня 2021 опублікував фото та підпис до нього: «Львівська область. Траса Львів−Луцьк. Програма «Велике крадівництво». Епілог. Ну, а що ви хотіли, коли під керівництвом колишніх коміків «95 кварталу» і дахувальників ларьків, горе дорожники поклали асфальт на мостові прольоти, які ще для кінноти Тухачевського встановлювалися?» Гнівний пост швидко підхопили ЗМІ «Патріот» та «Звістка» та і у мережі пост про чергову «зраду» влади мав чимало перепостів. Влада звичайно вляпалася добряче із своїм проектом «Велике будівництво», яке її опоненти вже охрестили «Великим крадівництвом». Та чи є зв’язок між мостом, що обвалився і проектом? Чи це так ремонтували, чи це так наманіпулювали? Розбираємося.

 

СПРОСТУВАННЯ

По-перше. «Патрульна поліція Україна» на офіційній Facebook-сторінці дійсно повідомила, що «3 ​​травня 2021 року в селі Гайок, Кам’янка-Бузького району Львівської області стався обвал шляхопроводу. Тому автодорога Н-17 Львів−Луцьк на цій ділянці не проїжджаючи». «Укравтодор», державне агентство автомобільних доріг України, 3 травня опублікувало інформацію щодо точного місця обвалу моста на карті та шлях його об’їзду за схемою.

Щодо «Великого будівництва» − то це державна програма, спрямована на масштабну розбудову якісної інфраструктури в Україні, яка розпочалося 1 березня 2020 року. Мешканець Хмельницького щодо обвалу аварійного мосту зазначає «Програма «Велике крадівніцтво»: «…Ну, а що ви хотіли, коли під керівництвом колишніх коміків «95 кварталу» горе дорожники поклали асфальт на мостові прольоти». Але згідно з інтерактивною картою «Великого будівництва», на якій вказані місця виконання ремонту автомобільних доріг по всій Україні, міст в с. Гайок на автомобільній дорозі Н-17 «Львів-Радехів-Луцьк» в рамках державної програми «Велике будівництво» не ремонтували.

Це можна простежити по карті (фото 2). Тому, меседж мешканця Хмельницького є лише банальною дискредитацією влади Зеленського та нав’язування висновку про те, що влада неспроможна побудувати інфраструктуру в Україні. Тобто, це такий собі, дискридитаційний фейк.

 По-друге. «Львівська обласна державна адміністрація» та «Укравтодор» на своїх офіційних сторінках заявляють, що «міст через річку Західний Буг, як і більшість мостів в Україні, був побудований ще в 1960 році, і з тих пір на ньому жодного разу не проводився капітальний ремонт. Під час ремонту дороги Н-17 в 2015-2017 роках на ньому тільки був знятий верхній шар асфальту і покладено новий».

Служба автомобільних доріг у Львівській області ще 5 березня 2015 року інформувала щодо аварійного стану покриттях Н-17 «Львів-Радехів-Луцьк». Ця траса в межах Львівської області має протяжність 69,6 км з твердим удосконаленим типом покриття. Протягом періоду експлуатації даної дороги на окремих ділянках до 1993 року проводились поверхневі обробки та останній капітальний ремонт, якого вже явно недостатньо для збереження дорожнього покриття автомобільної дороги в належному експлуатаційному стані.

Згідно з розпорядженням КМУ «Про розподіл коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою 3111020 «Розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування» на 2017 рік» траса Н-17 «Львів–Радехів–Луцьк» на ділянці км 69 + 600 − км 130 + 278 була об’єктом поточного середнього ремонту. Це значить, що на ній підлягали відновленню показники проїзної частини − рівності та шорсткості покриттів шляхом влаштування поверхневих обробок, виправлення незначних пошкоджень − земляного полотна, укосів виїмок та насипів, водовідведення, штучних споруд та ін. згідно з ГБН Г.1-218-182:2011. Обсяг фінансування траси складав 76 млн. грн., а введено було в експлуатацію 60,7 км дороги та 0 мостів. Згідно з тендерною документацією, наданою платформою «ProZorro» на цій трасі було встановлено металеве перильне огородження на мостах у кількості 176 штук. Тому, ця траса підлягала середньому ремонту в 2017 році при правлінні екс-президента України Петра Порошенка та прем’єр-міністра  Володимира Гройсмана, але не включала реконструкцію мостів.

 

Авторка: Каріна Богодьорова

//
Exit mobile version