//

Між прем’єр-міністром та президентом – чи не виходить Зеленський за межі своїх конституційних повноважень, вирішуючи проблеми регіонів? – Без Брехні

Між прем’єр-міністром та президентом – чи не виходить Зеленський за межі своїх конституційних повноважень, вирішуючи проблеми регіонів?

Однієї з топ-тем інформаційного простору стали візити президента в регіони. Зокрема під час поїздки в Одесу Зеленський обговорив питання звільнення митників (5:45) та проблеми розвитку морських портів, в Житомирі доручив звільнити керівників райвідділів поліції (1:11:45), в Дніпрі вирішували проблему ремонту доріг та будівництво мосту (1:28), а в Івано-Франківській області президент попросив депутата за власні кошти відремонтувати дорогу на окрузі.  В експертних колах активно обговорюється питання чи відповідають такі дії Зеленського його конституційним повноваженням.

В ефірі ток-шоу “Пульс” (2:08:06 ) відбувся діалог політолога Олексія Якубіна з представником команди Зеленського Данилом Гетманцевим з приводу повноважень президента.

 

ЯКУБІН (ТЕЗА 1): «Коли президент їздить як прем’єр-міністр комунікував ситуацію в тій чи іншій галузі, він виконував функції президента чи був як прем’єр-міністр? (далі – діалог)»

ГЕТМАНЦЕВ: «Президент не може виконувати функції прем’єр-міністра… Він висловлював свою позицію з того чи іншого питання. Насьогодні посада президента – це не просто людина, яка виконує функції, які визначаються Конституцією. Це людина, яка дає ідеологію певну, в кожній галузі визначає, яким вона бачить ті чи інші речі».

ЯКУБІН: «Він знаходиться в межах своїх повноважень?»

ГЕТМАНЦЕВ: «Аякже… Він є посадова особа, яка має власну думку».

ВЕРДИКТ: ПРАВДА / МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ ТА АРГУМЕНТИ:

Основні повноваження президента зазначені в 106 ст Конституції України. В цій статті чітко вказано, кого президент має право призначати та звільняти з посад, на які інститути має прямий вплив та за які  напрямки  державної політики відповідає.

Президент вносить до ВРУ подання про призначення Міністра оборони, Міністра закордонних справ, призначає на посаду та звільняє з посади за згодою ВРУ Генерального прокурора, Голову СБУ, призначає на посади та звільняє з посад половину складу Ради НБУ, половину складу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, третину складу Конституційного Суду. Звісно глава держави має право висловлювати власну думку щодо будь-яких соціально-економічних проблем. Питання лише в тому, де знаходиться межа між просто висловленням думки і прямим втручанням в роботу органів місцевої влади. Адже саме прем’єр – міністр організовує роботу місцевих органів виконавчої влади, забезпечує  формування і реалізацію державної економічної та регіональної політики.

Крім того, під час бізнес-форуму в Туреччині Зеленський озвучив конкретні показники економічного розвитку на найближчі 5 років. Зокрема зазначив, що економіка зростатиме по 5-7% на рік, буде проінвестовано в інфраструктуру 20 млрд дол (2:05). Насправді президент не має прямого впливу на економічні та соціальні питання – це компетенція уряду. Враховуючи те, що уряд ще не сформований, незрозуміло, звідки взяті ці показники та чи може президент гарантувати виконання запланованого.

 

Автор: Катерина Березюк

 

//
Exit mobile version