//

Молоко та молочні продукти як профілактика від COVID-19| МАНІПУЛЯЦІЯ – Без Брехні

Молоко та молочні продукти як профілактика від COVID-19| МАНІПУЛЯЦІЯ

В мережі шириться інформація, мовляв, молоко допомагає боротися із COVID-19. Насправді немає досліджень, які б це підтвердили. Ба більше — ВООЗ стверджує, що ні профілактики, ні лікування від нового коронавірусу не існує.  Портал Foodnavigator-asia повідомляє, що провідні молочні асоціації Китаю сформували поради щодо споживання набілу для посилення імунітету населення в боротьбі з новим коронавірусом. Ці поради нібито опубліковані в статті «Рекомендації зі споживання молока та молочних продуктів для громадян Китаю». Проте у відкритих англомовних джерелах нам її знайти не вдалося.

 

ВЕРДИКТ, МАНІПУЛЯЦІЯ

ПЕРЕВІРКА

Менше з тим, ми проаналізували розтиражовані твердження. Наш висновок — вони надто гучні, а їхня інтерпретація в передруках — відверто брехлива.

У публікації не сказано, що молоко хоча б щось лікує. Йдеться про користь набілу: «молоко та інші молочні продукти — ідеальне джерело високоякісного протеїну, а також вітаміну В2, вітаміну А, кальцію та інших надважливих для організму людини поживних елементів». Важко щось заперечити.

Проблеми починаються у висновках: «тому підвищення споживання молочних продуктів дійсно може допомогти посилити імунітет для боротьби організму із новітнім коронавірусом». Це відверта маніпуляція і перебільшення.

Дослідники екстраполюють користь молока на боротьбу із хворобою. Але з однаковим успіхом можна стверджувати, що й борщ або сало допомагають подолати коронавірус — адже кожен продукт по-своєму формує мікробіом кишківника і впливає на імунітет.

Загалом йдеться про важливість збалансованого харчування, яке справді допомагає тримати імунну систему в кращій формі. Ви розумієте — вітаміни, мікроелементи і таке інше абощо. Але чомусь з-поза уваги випадає ключове слово «збалансоване», корінь «баланс», а не «бігом-побігли-всі-за-молоком-і-пийте-його-відрами».

У публікації також радять китайцям збільшити споживання молока та еквівалентних продуктів. Але не забуваймо, що «збільшити» — поняття дуже відносне. Китайці в принципі мало споживають таких продуктів — через непереносимість лактози та культурні упередження .Тож в їхньому випадку такі поради можуть бути почасти доречними — є молоко без лактози, інші продукти, де її менше. Але є народи, особливо в Європі та Америці, що вживають молоко значно більше, ніж китайці. Тому для них збільшення споживання набілу може бути навіть шкідливим. З нормами споживання молочних продуктів можна ознайомитися за посиланням.

Ну і не забуваймо про маніпуляції маркетологів. Скільки було випадків, коли в рекламі наголошували на виключній користі того чи іншого продукту тільки для того, аби збільшити продажі. Це саме бачимо й тут — ключовими учасниками дослідження є молочні асоціяції, які апріорі зацікавлені в збільшенні попиту на набіл. Тож їхні висновки апріорі слід сприймати як упереджені.

Наразі рекомендованих лікарських засобів, призначених для профілактики або лікування інфекції, викликаної новим коронавірусом 2019 nCoV немає. Інфікованим пацієнтам допомагають полегшити та зняти симптоми, а особам з важкими формами захворювання надають терапію підтримки. Триває розробка специфічних лікарських засобів проти нового коронавирусу, їм слід буде пройти клінічні випробування .

 

NB! Матеріал підготовлений в рамках проєкту з протидії фейкам за темою “COVID-19”, ініційованого керівником проєкту “По той бік новин”

Ще по темі:

//
Exit mobile version