//

МОЗ не закупило жодного апарату ШВЛ з «коронавірусного фонду» | ПРАВДА – Без Брехні

МОЗ не закупило жодного апарату ШВЛ з «коронавірусного фонду» | ПРАВДА

У соцмережі Instagram можна зустріти рекламу партії «Голос», у якій йдеться про те, що МОЗ за гроші «коронавірусного фонду» закупило «нуль» апаратів ШВЛ (штучної вентиляції легень).

На носі – місцеві вибори, триває пандемія коронавірусу, при чому кількість хворих в Україні ледь не щодня вимірюється більше тисячі, тож тема актуальна з обох причин.  Ми перевірили, то чи справді «нуль» апаратів придбало Міністерство охорони здоров’я з грошей Фонду, чи партія «Голос» набиває собі рейтинги такими заявами, експлуатуючи гостру тему. 

ПЕРЕВІРКА

Якщо перейти за вказаним у пості в соцмережі посиланням, то читача перенаправляє на сайт партії «Голос», а саме – на публікацію від 4 серпня 2020 року. У ній, зокрема, додано документ – відповідь на запит про кількість закуплених апаратів ШВЛ за кошти «коронавірусного фонду» від фінансово-економічного департаменту МОЗ.

Відзначимо, у  квітні Кабмін схвалив виділення Міністерству охорони здоров’я 100 млн грн на закупівлю апаратів ШВЛ.

У офіційному повідомленні й справді вказується, що станом на 3 серпня (дата вказана у документі) триває підготовка документів, пов’язаних із проведенням закупівлі апаратів ШВЛ. Тобто представники «Голосу» у своєму рекламному пості озвучили правду.

Нагадаємо, що перебіг коронавірусної хвороби може  ускладнюватися синдромом дихальної недостатності, через що організм пацієнта не отримує необхідного для повноцінної життєдіяльності кількості кисню.

Відзначимо також, що апарати штучної вентиляції легенів не дають 100% надії на порятунок: тяжкі пацієнти помирають і після застосування ШВЛ, але, як доводить досвід інших країн, що зіткнулися з коронавірусом, зокрема Китаю, застосування апаратів у реанімації значно підвищує шанси на порятунок і одужання. А в період гострого спалаху коронавірусу в Італії обирали кого підключати до апаратів, і саме дефіцит вільних ШВЛ називали однією з головних причин високої смертності – до 10% від кількості хворих.

Тож з документом, не посперечаєшся: за три місяці МОЗ так і не спромоглося придбати обіцяні апарати ШВЛ, та й «протипандемічні» кошти, як ми писали в матеріалі «У «коронавірусному фонді» практично не залишилося грошей | ПРАВДА чи МАНІПУЛЯЦІЯ?», використовувалися не за призначенням. 

Проте від початку пандемії, якщо порівнювати дані МОЗ, українські лікарні наростили відповідне медичне обладнання. Зокрема, ще у березні, коли в Україні фіксували перші випадки захворюваності на Covid-19, в інфекційних лікарнях було 605 апаратів штучного дихання.

Вже на брифінгу 25 липня міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомляв, що у лікарнях першої хвилі встановлені близько 2700 апаратів, зайнято із них – 170 апаратів ШВЛ.

А під час брифінгу 16 серпня Степанов повідомив, що у медичних закладах країни, відведених для прийому та лікування хворих на коронавірусну хворобу, вже готові 3,7 тисячі апаратів ШВЛ.

Виникає логічне запитання: як відбувалося це нарощення, якщо МОЗ нічого не закупляло? Очевидно, що за рахунок благодійних пожертвувань, гуманітарної допомоги тощо. Наприклад, у липні медзаклади України отримали 300 «гуманітарних» апаратів ШВЛ.

Висновок:

//
Exit mobile version