//

На основі 7 500 фактчек-матеріалів Facebook у квітні позначив, як неправдиві понад 50 млн публікацій про COVID-19 – Без Брехні

На основі 7 500 фактчек-матеріалів Facebook у квітні позначив, як неправдиві понад 50 млн публікацій про COVID-19

Чимало користувачів протягом останніх місяців побачили, що Facebook почав активно реагувати на недостовірну і фейкову інформацію про COVID-19. Ця реакція проявляється у маркуванні і  видаленні фейків, блокуванні сторінок з яких поширюються відверті нісенітниці або маніпуляції і за статистикою налічує –  50 мільйонів публікацій у квітні, 40 мільйонів у березні. Проте це стало можливо завдяки співпраці Facebook з більш ніж 60 фактчек-проектами у світі.

Взаємодія з фактчекерами

На поточний момент, як зазначено в останньому звіті, Facebook  поширює достовірну інформацію про коронавірус, яка базується на ресурсах ВООЗ та інших структурах охорони здоров’я через Інформаційний центр COVID-19 на понад 2 мільярдам осіб. Працює і спеціальна реклама, як і самій мережі так і у Instagram – ії  переглянуло понад 350 мільйонів користувачів. Мета реклами – саме просування достовірної інформації.

Однак надання людям достовірної інформації, говорять експерти Facebook – це лише половина проблеми. Припинення поширення дезінформації та шкідливого контенту щодо COVID-19 є критично важливим. Саме тому мережа співпрацює з понад 60 фактчекінговими організаціями, які переглядають та оцінюють контент більш ніж на 50 мовах у всьому світі. Ця програма співпраці постійно розширюється.

Протягом квітня Facebook розмістив попереджувальні знаки на приблизно 50 мільйонах дописів, пов’язаних із COVID-19 у на основі близько 7500 статей незалежних партнерів фактчек-партнерів.

Після того, як певний контент визначається, як фейковий, Facebook зменшує його поширення та демонструє попереджувальні маркери. Крім того, на основі одного типового фактчек-викриття можуть бути генеруються алгоритми, які виявляють повторну появу цієї ж фейкової інформації.

Ефективність протидії постійно зростає – протягом березня Facebook маркував попередженнями близько 40 мільйонів публікацій, пов’язаних із COVID-19 у Facebook на основі близько 4 000 статей незалежних фактчекінгових партнерів, то у квітні, як зазналося вище було вже 50 млн. Згідно звіту, коли користувачі бачили ці попереджувальні маркування, то у 95% випадків вони не переходили до перегляду змісту публікації.

Крім вже згаданих, Facebook розробив і нові додатковими заходами та алгоритми по боротьбі з дезінформацією про СOVID-19. А саме:

Інформування людей, які стикаються з недостовірними даними щодо COVID-19

У новинній стрічці Facebook почне показувати повідомлення з інформацією з офіційних джерел про COVID-19 тим користувачам, які раніше вподобали (відреагували) або прокоментували фейк чи дезінформацію про коронавірус. Ці повідомлення можна буде побачити в найближчі тижні.

Спрощення подачі фактів аудиторії

Щоб користувачам було легше знаходити точну інформацію про COVID-19, Facebook нещодавно додав до Інформаційного центру COVID-19 новий розділ під назвою «Отримати факти». Там розміщуються перевірені факти від партнерів, і викривають неправдиву інформацію про коронавірус. Правда, на поточний момент  це доступно лише у сегменті США.  

//
Exit mobile version