//

Набат, гудок та інші маніпуляції про сигнали тривоги, які розігнали змі – Без Брехні

Набат, гудок та інші маніпуляції про сигнали тривоги, які розігнали змі

Останніми днями мережею, завдяки ЗМІ, шириться інформація про нові сигнали сповіщення для різних випадків загрози: нібито під час хімічної атаки будуть бити в дзвони, а при радіаційній – в набат. 

 

Людей ця інформація збентежила, особливо тих, хто живе біля церков і чує ті дзвони ледь не щодня.

Православна церква України навіть узялася пояснювати, чим звичайний передзвін відрізняється від набату. Мовляв, набат – це коли безперервно часто битимуть у великий дзвін. 

 

 

 

 

Підлили масла у вогонь і в Мінцифрі, які анонсували різні сигнали тривоги в додатку “Повітряна тривога” ще на початку серпня. Окремі звукові сповіщення отримали:

 

 

 

 

Сьогодні в телеграм каналах поширили офіційну відеодемонстрацію з новими звуками сповіщень всіх п’яти типів тривог. Вона ніби-то була покликана продемонструвати, що церковних дзвонів та набату там немає. Проте кількість нових незвичних звуків,  які потрібно запам’ятати і розрізнити лише ще більше заплутала справу.  

Пояснюємо, що не так з набатом

По-перше, плутанину викликало те, що мова про різні сповіщення. Сигнали тривоги з гучномовців та сигнали в додатку – це різні речі. В додатку справді додали нових звуків, картинок і написів, в залежності від типу небезпеки. Прослухати їх можна за посиланням.

По-друге: історія з набатами та іншими мелодіями з використанням церковних дзвонів заплутана сама по собі. Такі типи сповіщень, як звук дзвонів для хімічної атака, відтворення набату при радіаційній безпеці та гудка потягу при евакуації справді анонсувала в місті Вінниця міська рада.

Ще 3 серпня і лише для міста Вінниця

Прослухати ці звуки можете за цим посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=oNmSkf1jP0s 

Про те, що це локальна ініціатива, яку журналісти помилково “поширили” на всю Україну робили окреме спростування колеги з Центру протидії дезінформації

Проте навіть цю ініціативу міськради заперечили в ДСНС.

У своєму свіжому роз’ясненні служба наголосила, що подаються сигнали оповіщення населення згідно з Постановою Кабміну № 733 від 27.09.2017 як і раніше: 

Тобто постановою ніяких передзвонів не передбачено. Має бути звук сирени/частого гудка транспорту для привернення уваги, а потім повідомлення про тип небезпеки. 

 

//
Exit mobile version