//

Наративи пропаганди, якими кремль «відбілює» дії терористів ХАМАСУ проти Ізраїлю та «притягує» до конфлікту Україну – Без Брехні

Наративи пропаганди, якими кремль «відбілює» дії терористів ХАМАСУ проти Ізраїлю та «притягує» до конфлікту Україну

Ми вже констатували у свої попередніх матеріалах, у яких викривали вкиди російської пропаганди про напад ХАМАСу на Ізраїль, що пропагандистська машина кремля була готова до цих подій. Бо під час повномасштабного вторгнення росії в Україну, були ситуації, коли події відбувалися зненацька і москвоські інформаційні посіпаки опинялися у ситуації швидкого оперативного реагування, до якого не були готові. Це одразу відображалося на тому, що і як пропагандистські ресурси писали про ту чи іншу подію.

Як приклад – рейд Російського добровольчого корпусу навесні 2023 року на територію росії. Перші години подій у пропагандистів був повний хаос у публікаціях. Що не скажеш про ситуацію із нападом ХАМАСу. Про те, які заготовки використовують кремлівські пропагандисти для висвітлення війни в Ізраїлі – далі у матеріалі.

 

Аналітики, які слідкують за наративами та перехоплюють темники російської пропаганди за останні дні, спостерігаючи за низкою каналів, ідентифікували такі напрямки, які росіяни визначили для подальшого поширення як базові темники та підходи до коментування ситуації на Близькому Сході. Про це повідомляють фахівці Informnapalm http://surl.li/lzjin

Після початку масованих терористичних дій проіранського угрупування ХАМАС проти Ізраїлю, російські пропагандисти, мілблогери і іпсошники діляться між собою методичними рекомендаціями, як ці події правильно описувати. Головне для них сьогодні – максимально дистанціюватись від дій ХАМАСу, за якими ясно проглядають верхівки кремлівських веж.

Ось основні наративи/темники, на які вже спираються і будуть продовжувати розвивати російські мілітарні блогери та пропагандисти.

– загибель цивільних не слід описувати позитивно. Тим більше порівнювати з Бучею (відразу після появи перших відео з Ізраїлю, російські пропагандисти почали розкручувати тезу, що “ось справжня Буча”). Паралель дійсно є, відео демонструвалось навмисно,  всією міжнародною спільнотою, особливо після оприлюднення звітів ООН про воєнні злочини на території України, подібні аналогії сприймаються вкрай негативно;

– по максимуму прибрати всі матеріали, які пов’язують російську владу з угрупуваннями ХАМАС, ХЕЗБОЛЛА та ТАЛІБАН. Враховуючи те, що ХАМАС та ХЕЗБОЛЛА є проксі-організаціями Ірану, обмежити публікацію матеріалів, які демонструють співпрацю Росії та Ірану. “Перекинути стрілки” на Китай. Аргументи: Китай збільшує свою присутність на Близькому Сході, зокрема в Сирії, та в Африці, Китай підтримав прийняття Ірану до БРІКС тощо;

– запобігти «палестинізації сприйняття росіян». Для цього заперечувати будь-які аналогії дій ХАМАСу з подібними діями російських військ в спеціальній військовій операції на території України. Зокрема, такі аналогії, як нанесення ракетних ударів по об’єктам критичної інфраструктури, використання цивільного населення Ізраїлю в якості «живого щита», шантажу керівництва Ізраїлю заручниками, використання досвіду російських військ щодо застосування ударних БПЛА по військовій техніці противника;

– оперативно висвітлювати всі незрозумілі і неоднозначні факти, такі, як виявлені у ХАМАСу зброя і боєприпаси західного або радянського виробництва, упереджені заяви українських політиків та лідерів громадської думки, для дискредитації України. В жодному разі не можна наближувати позиції України та Ізраїлю.

Із свого боку додаймо ще декілька спостережень:

– при висвітленні війни в Ізраїлі російська пропаганда уникає говорити що саме ХАМАС першим напав на Ізраїль. Пропагандисти використовують маніпулятивні узагальнюючі конструкції на кшталт: «ізраїльско-палестинський конфлікт розгорівся з новою силою», «загострення в Секторі Газа на кордонах Ізраїлю», «розпочалася нова фаза конфронтації між Сектором Газа та Ізраїлем» і т.ін.

– коли пропагандисти говорять про жертви, то як правило, про жертви з ізраїльської сторони говорять узагальнено – загинуло понад 300 цивільних. Коли ж описують жертви серед палестинців акцентують увагу, що серед 800 загиблих – стільки то дітей, стільки то жінок, стільки то людей похилого віку. Така маніпуляція і акцент на жінках та дітях робиться навмисно, аби применшити варварські дії ХАМАСу, але акцентувати увагу на нібито «злодіяннях» Ізраїлю «проти мирних палестинців».

 

ВИСНОВОК

Російська пропаганда готувалася до подій в Ізраїлі, тому заздалегідь були розроблені методички і рекомендації.

Вектор висвітлення подій пропагандистів очевидний – максимальний позитив по відношенню до палестинців, переключення уваги від їх дій проти Ізраїлю на кількість втрат, які вони понесли з акцентом на цивільних і в особливості – на жінок, дітей.

Максимально «показати» український слід у зброї, яку використовували бойовики, акцентуючи увагу на наритиві, «що Київ продавав на чорному ринку зброю від заходу».

//
Exit mobile version