//

Навіть оголошуючи правдиві факти з приводу проблемного «сміттевого питання» у Львові, Андрій Садовий спромігся зманіпулювати – Без Брехні

Навіть оголошуючи правдиві факти з приводу проблемного «сміттевого питання» у Львові, Андрій Садовий спромігся зманіпулювати

 

Під час чергового зверненні 22 грудня 2017 року очільник Львова Андрій Садовий заявив: «Місто несе незаплановані видатки на виконання ультиматуму державної влади. Влітку цього року сміттєва блокада була знята з міста лише в обмін на щорічний відкуп у розмірі 300 млн. грн. У 2018-му році ми й надалі будемо платити ці гроші в бюджет області. В іншому випадку державні органи влади можуть відновити блокаду в повному обсяці в будь-який момент». (0:30)

а

ВЕРДИКТ: ПРАВДА-МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИИ І АРГУМЕНТИ:

Гостра ситуація, яка склалася у 2016-2017 роках у Львові з вивезенням та утилізацією сміття, спричинила протистояння між місцевою владою та представниками Кабінету міністрів. З обох боків звучали звинувачення у бездіяльності чи навмисній блокаді. Проте, подібні випади можна віднести до емоційної сторони публічних дискусій. Ми не можемо довести причетність опонентів Садового до відмов від львівського сміття. Тому в даній заяві, вислів пана Садового про, так звану блокаду та відкуп, є маніпулятивним елементом риторики і не розглядається, як об’єкт доказу.

В той же час, FactCheck проаналізував фактичні дані, які свідчать про наступне. Починаючи з кінця 2016-го року на адресу міської адміністрації Львова почали  надходити листи різних міст України про відмову у допомозі у вирішенні ситуації зі вивезенням сміттям з міста. Львів отримав негативні відповіді на свої запити з 495-ти міст держави. Лише 9 міст погодились на співпрацю.

 Таблиця 1: Відмови областей у наданні допомоги з вивезення сміття з міста Львів.

Що стосується фінансового питання, Уряд дозволив Львову передати повноваження на вивезення та захоронення ТПВ (тверді побутові відходи) обласній адміністрації до кінця червня 2019.

До того часу місто має сплатити ОДА за це 600 млн. грн: 150 млн грн у 2017 році, 300 млн грн у  2018-му. Решту – 150 млн. грн – до 2019 року. Згідно відповідного рішення ці гроші влада Львова буде виділяти з бюджету розвитку міста.

а

Автор: Владислав Доруда

Редактор: Олександр Гороховський

а

//
Exit mobile version