//

Не до жартів! Чи звільнить сам себе Президент Зеленський після петиції за його відставку? – Без Брехні

Не до жартів! Чи звільнить сам себе Президент Зеленський після петиції за його відставку?

На сайті Президента України електронна петиція «За відставку президента Володимира Зеленського» зібрала 46 тисяч голосів, а це маже вдвічі більше ніж необхідно для розгляду звернення. Петиція набрала більш ніж 25 тисяч необхідних голосів через чотири дні після інавгурації Президента України.

Автором звернення виявився Максим Безрук. Він розмістив петицію 22 травня, через два дні після складення Зеленським присяги.

Повний текст петиції: «Вельмишановний Володимире Олександровичу, голосування за Вас у більшості своїй було голосуванням протестним. Насправді Ви не маєте підтримки 73% виборців. Ваша особа зовсім не об’єднує більшість українців, що мають різні, почасти діаметрально протилежні погляди і бажання. Ви консолідували протест, не даючи конкретних обіцянок і політичних орієнтирів, однак тепер, після обрання і інавгурації, Ви не можете не мати конкретного шляху. І перші ж Ваші заяви та дії розчаровують Ваших виборців, розбивають цю тимчасову ситуативну народну консолідацію. Користаючись відсутністю змістовних обіцянок народові, Ви почали приписувати народній волі власні забаганки. Складається неприпустима ситуація, коли “слуга народу” не має моральних зобов’язань перед своїм народом, сформованих у передвиборчому процесі. Тому ми, народ України, вимагаємо Вашої негайної відставки з посади Президента України!».

Чи відбудеться ця відставка? Чи петиція – засіб тиску або маніпуляцією ставленням до новообраного президента громадян виборців – аналізували експерти «БезБ».

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Найголовніше питання, яке постає на тлі петиції  – чи обов’язково Президент Зеленський повинен розглядати таку петицію? Так. Відповідно до указу Президента України «Про Порядок розгляду електронної петиції, адресованої Президентові України», розгляд електронної петиції здійснюється невідкладно, але не пізніше десяти робочих днів з дня оприлюднення інформації про початок її розгляду. Умови розгляду також виконані: на підтримку петиції зібрано не менш як 25 тисяч підписів громадян протягом не більше трьох місяців з дня її оприлюднення.

Тепер в команді Президента Зеленського повинні опрацювати доцільність пропозицій, які прописані в петиції.

Відзначимо, що згідно з Конституцією (стаття 108), повноваження Президента України припиняються достроково у разі добровільної відставки, неможливості виконувати свої повноваження за станом здоров’я, через усунення з поста в порядку імпічменту і смерті. У випадку з петицію доцільно теоретизувати лише про добровільну відставку Зеленського. Треба зауважити, що в країні досі немає закону, який би регламентував процедуру імпічменту. Але в команді Зеленського зараз про неї активно говорять.

В Адміністрації Президента вже відреагували на петицію, але неофіційно. Голова АП Андрій Богдан в ефірі телеканалу «1+1» назвав це «смішним жартом». Він відзначив, що у Зеленського будуть працювати, щоб зменшити кількість людей, які не згодні з політикою новообраного Президента. Мабуть, це і є оптимальний варіант, який повинна розробити АП відповідно до Порядку розгляду електронної петиції.

Отже можна спрогнозувати, що буде написано у відповіді АП до автора популярної петиції.

В той же час, не слід виключати, що і автор петиції обізнаний у законодавчих і процедурних питаннях щодо дій на подібні петицій. Тому цілком ймовірно, що петиція – демонстративний маніпулятивний інструмент.

До речі, на сайті Президента України у четвер, 23 травня, була зареєстрована ще одна петиція – «За відставку Богдана Андрія Йосиповича з посади Глави Адміністрації Президента України». За добу вона набрала більше 8 тисяч голосів.

 

Автор: Аліна Хованська

//
Exit mobile version