//

НЕДОСТОВІРНА ІНФОРМАЦІЯ: 11 українських пілотів не навчаються керувати американськими літаками F-16 і вони не літають над Києвом – Без Брехні

НЕДОСТОВІРНА ІНФОРМАЦІЯ: 11 українських пілотів не навчаються керувати американськими літаками F-16 і вони не літають над Києвом

Як би нам не хотілося, щоб вже завтра наші героїчні воїни трощили москалів на «Абрамсах», а українські пілоти нищили на F-16 рашистські МІГ-31/35 або Су-34/57, яким «аналоговнет» – але, шановні колеги журналісти, треба дивитися не ситуацію реально, та не вводити ні себе в оману, ні суспільство. Це ми до того, що за останній тиждень, після того, як Сенат США проголосував за надання Україна зброї за програмою ленд-лізу, інформаційний простір просто вибухнув повідомленнями, що вже завтра нас завалять танками «Абрамс», ЗРК «Петріот» та літаками F-16. Серед цих повідомлень чимало маніпуляцій, а інколи і відвертих фейків. Тож, прошу!

 

МЕСЕДЖ 1: «ЗА ПРОГРАМОЮ ЛЕНД-ЛІЗУ УКРАЇНА ОТРИМАЄ ТАКИ ABRAMS, БМП «BRADLEY», САУ «PALADIN», РЗСО «HIMARS», ЗРК «NASAMS 2», ППО «PATRIOT», ЛІТАКИ F-16 C/D»

 У такій подачі інформації викривлено декілька важливих акцентів. По-перше, Україна дійсно отримала можливість доступу до цього переліку озброєнь. Але доступ і, як сказано, у подібних повідомленнях, «отримає» – це дві великі різниці.

По-друге, у такому переліку «горе експертів» чітко прослідковується, така собі, радянщина у баченні і розумінні того, як ведуться сучасні війни – більше танків, більше БМП, більше літаків і ми переможемо. Нажаль реалії трохи інші. Сучасна війна – більше дистанційна війна (ми зараз не беремо до уваги рашистську доктрину, яка якраз і заточена під радянщину). Саме тому нам зараз в першу чергу передають далекобійну артилерію, яка за дистанцією ураження і точністю переважає ерефську, дрони-камікадзе, безпілотники великого радіусу дії і потужніші за бойовим навантаженням, РЗСО великої дальності і т. ін. Тобто цією зброєю ми можемо дістати ворога на великій відстані, не потрапляючи у зону його ураження і таким чином – уникаючи своїх втрат.

По-третє, з приводу літаків. Літаки це прекрасно і чудово. Але у «горе експертів» за лаштунками залишається дуже важливий аспект – ППО. Так-так, отримати літаки без паралельного налагодження і насичення ППО, як то кажуть – гроші на вітер. Це два види озброєнь, які діють у дуже тісній взаємодії. Крім того, у сучасних доктринах ті ж самі винищувачі, як окремі підрозділи, часто включаються у систему ППО і використовуються у якості перехоплювачів. Війна в Україні – чудове тому підтвердження.

І головне – принцип доцільності і ефективності використання того чи іншого озброєння у реаліях нашого театру бойових дій. І з того всього переліку ми будемо вибирати саме те, що ефективно і доцільно використовувати саме на нашому полі бою. Тому, аби уникнути маніпуляцій, варто говорити, що ленд-ліз відкрив нам доступ до отримання цих і інших видів озброєнь,  а не «Україна отримає».

 

МЕСЕДЖ 2: «11 УКРАЇНСЬКИХ ПІЛОТІВ ВЖЕ НАВЧАЮТЬСЯ НА ЛІТАКАХ F-16… ЛІТАКИ F-16 ВЖЕ ПОМІЧЕНІ У ПАТРУЛЮВАННІ НЕБА НАД КИЄВОМ».

Це не відповідає дійсності. Цю інформацію спростувало Повітряне командування «Захід» Повітряних Сил ЗС України. https://www.facebook.com/PvkZahid

Як би нам цього не хотілося, але українські пілоти поки не навчаються експлуатувати американські F-16 та, відповідно не патрулюють на них небо над Києвом. Так само, яка на фронті не використовуються американські бомбардувальники чи штурмова авіація.

 

МЕСЕДЖ 3: «РОССИЙСКОЕ ПВО СБИЛО 18 ИСТРЕБИТЕЛЕЙ НАТО 5-ГО ПОКОЛЕНИЯ В МИРНОМ НЕБЕ ОРДЛО. САМОЛЕТЫ БЫЛИ СБИТЫ ИЗ УСТАНОВКИ «СМЕРЧ». ПРЕДПОЛОЖИТЕЛЬНО ОНИ БЫЛИ ПЕРЕДАНЫ УКРАИНЕ СТРУКТУРАМИ НАТО КАК УСТАРЕВШИЕ…»

Це фейк і ми передали його зміст дослівно. Це повідомлення було поширено днями у мережі у форматі начебто скріншоту з брифінгу говорячої голови, так званого, міноборони рф Конашенко. В оригіналі мова йдеться про збиття 18 дронів та двох ракет від систем залпового вогню «Смерч».

Так, ми розуміємо, що брехнею є і заява представника ерефії. Проте, фейк про «18 винищувачів НАТО» – приносить більше шкоди.

Якщо його авторство українське, і він вкинутий в інфропростір, аби в черговий раз продемонструвати ідіотизм рашистської пропаганди, то це – дурний жарт. Це може створити у читачів хибну уяву, що перед нам повні бовдури і що ось вже завтра ми їх «шапками закидаємо». Так, ми переможемо, і тут без заперечень. Проте, треба розуміти, що наш ворог крім того, що божевільний, ще й – підступний, жорстокий, безжальний і його арсенали ще далеко не вичерпані. Тому недооцінювати його – потрапити у халепу.

У разі, якщо фейк підкинули самі рашисти, то це зроблено з метою, щоб у подальшому піддавати сумніву всю інформацію, яка подається нашими медіа, офіційними інстанціями, звинувачувати нас у поширенні фейків (не забули заяви про «постановочні» кадри з Бучі).

ЯК ВИСНОВОК

Як би нам не хотілося того, що б вже завтра настав День нашої перемоги над рашистами і ми б переможно проїхалися на українських «Абрамсах» по їхній, так званій червоній площі, трощачи бруківку і наспівуючи «Ой у лузі червона калина», але:

Ще по темі:

//
Exit mobile version