//

НЕПРАВДА І МАНІПУЛЯЦІЯ італійського видання інфографікою країн, що підтримують Україну або росію – Без Брехні

НЕПРАВДА І МАНІПУЛЯЦІЯ італійського видання інфографікою країн, що підтримують Україну або росію

Телеграм-каналами шириться неправдива інфографіка про те, що світ поділився навпіл задля підтримки або України, або росії. Що так радує у ній російських пропагандистів і чому картинка абсолютно необґрунтована – читайте у нашому матеріалі.

 

Картинка не нова. Ще 31 січня італійське видання Libero опублікувало інфографіку, у якій поділило деякі країни світу на ті, що підтримують Україну, та ті, що підтримують росію (http://surl.li/etqfm). Інфографіка має яскравий заголовок «Війна світів».

Текст, що супроводжує графіку, містить такий собі огляд міжнародної підтримки двох держав, який, втім, майже не обґрунтовує розподіл союзників на графіці. Власне, із тексту виходить, що на українському боці – ті, хто надсилав до нас зброю, тоді як на російському – ті, хто… зброї не надсилав.

Країни БРІКС, наприклад, записали у союзники Росії усім загалом на підставі того, що Сильво да Лула (президент Бразилії) відповів відмовою на німецьку пропозицію надіслати боєприпаси. Щодо Китаю та Індії зазначено, що вони допомогли росії полегшити тягар санкцій. Проте автора вистачає на те, щоб визнати: Індія та Китай просто скористалися важким становищем росії, аби вирішити власні проблеми без додаткових зусиль. При цьому і Бразилія, і Індія, і Китай надсилають до України гуманітарну допомогу, що вказано у тексті.

Ще один критерій «підтримки» росії, стверджують автори інфографіки – це голосування в ООН. Не оцінюючи результативність ухвалених в ООН резолюцій, ми проаналізували склад країн, які не підтримували Україну у п’яти важливих голосуваннях 2022 року.

Це резолюції «Агресія росії проти України» (http://surl.li/etqfp), «Гуманітарні наслідки агресії проти України» (http://surl.li/etqft), «Призупинення права на членство російської федерації в Раді з прав людини» (http://surl.li/etqgc), «Територіальна цілісність України» (http://surl.li/etqgj) та «Подальший захист та відшкодування збитків за агресію проти України» (http://surl.li/etqgl).

Аналіз доводить, що і за цим критерієм інфографіка від Libero більш ніж умовна. Так, у симпатики росії записали ту саму Бразилію, яка двічі утрималася при голосуванні за важливі для України документ.

Але у трьох інших випадках Бразилія прямо підтримала проукраїнські резолюції!

Китай висловлював проросійску позицію лише двічі, ще тричі – утримувався. Індія усі п’ять разів не висловлювалася ні за росію, ні за Україну. Вписувати країни, які декларують нейтральну позицію, у коло підтримки росії, м’яко кажучи, некоректно. Знов, за логікою авторів, проти України усі, хто не за неї?

Компліментарну для росії картинку розтягують проросійські телеграм- та твіттер-канали, включно із Олегом Царьовим (http://surl.li/etqij). Причина очевидна: пропагандисти намагаються створити враження, що росію підтримує щонайменше півсвіту, тож її перемога невідворотна. Депутат дерджуми рф Вячеслав Ніконов ще у березні 2022 року нарахував аж 7 млрд. людей у всьому світі, які за росію (http://surl.li/etqju). Нинішню графіку також намагаються оцінювати за населенням псевдосоюзників (http://surl.li/etrve). Це – ще одне некоректне узагальнення.

Щоб оцінювати потенціал підтримки рф, базовим критерієм спроможності цього «альянсу» має бути не кількість населення, а ВВП країн-союзників. Якщо взяти за основу підрахунку горезвісний перелік від Libero, а також дані Світового банку щодо ВВП країн у 2021 році (http://surl.li/ryxb), отримаємо такі цифри:

Такі результати порівняння менш приємні для російських пропагандистів, тож ми не побачимо їх у російських медіа. Сумарний ВВП країн, що підтримують Україну, більш ніж удвічі більший, ніж ВВП так званих, вигаданих «союзників» росії – навіть за більш ніж сумнівним поділом від італійських журналістів.

ВИСНОВКИ

 

Матеріал підготовлено виданням “Запорізький центр розслідувань” в рамках ініціативи Мережа проектів з протидії дезінформації

//
Exit mobile version