//

НЕПРАВДА, що через збій у Facebook вкрали дані 1,5 млрд людей – Без Брехні

НЕПРАВДА, що через збій у Facebook вкрали дані 1,5 млрд людей

Вчора, без перебільшення весь світ, здригнувся від того, що приблизно о 16:00 за київським часом через збій у Facebook, соцмережа стала недоступною для користувачів. За мережею Facebook посипалися і інші – перестали працювати додатки Instagram та Whatsapp. Користувачі не могли відправляти повідомлення або завантажувати новий контент до цих платформ.

Сервіс Downdetector, що відстежує функціонування інтернет-ресурсів, зафіксував тотальний збій у роботі цих майданчиків. На тлі масштабних технічних негараздів соцмереж та месенджеру, з’явилась інформація про нібито злив особистих даних 1,5 мільярда користувачів соцмережі Facebook. Даними начебто заволоділи хакери та продавали їх на одному з хакерських форумів у DarkNet – тіньовій хакерській мережі.

Про це повідомив портал Privacy Affairs, що займається питаннями інформаційної безпеки. Інформацію підхопили ЗМІ, а після відновлення роботи Facebook, відповідні пости почали публікувати і у соцмережі. Автори наголошували, що витік стався через збій у роботі Facebook. Та це не відповідає дійсності.

СПРОСТУВАННЯ

4 жовтня десятки мільйонів користувачів на тривалий час залишились без доступу до улюблених соцмереж. Сайт Downdetector отримав понад 10,6 млн скарг від юзерів про збій у Facebook. Труднощі з доступом до сайтів і додатків були, зокрема, в Україні, США, Великій Британії та країнах ЄС.

Причиною зупинки роботи серверів стали зміни налаштувань магістральних маршрутизаторів, які відповідають за координацію мережевого трафіку між дата-центрами Facebook. Про це йдеться в офіційній заяві компанії. Робота соцмереж почала відновлюватися в ніч на вівторок, а повністю проблеми усунули до ранку.

Щодо глобального витоку даних користувачів мережі, то ця подія та збій у Facebook  не взаємопов’язані. Як повідомляють ЗМІ, інформацію про злив даних портал Privacy Affairs опублікував за 10 годин до серверного збою. У самому матеріалі сказано, що злив даних відбувся наприкінці вересня. Інформацію намагаються продати на одному з популярних хакерських форумів, назву якого не уточнюють. Ресурс повідомляє, що хакери володіють такими даними:

Інформацію вони отримали шляхом скрейпінгу – це процес автоматичного збору загальнодоступних даних в мережі за допомогою комп’ютерних програм-шпигунів. Більшість таких даних отримують шляхом простого видалення профілів Facebook, які були встановлені їх власниками як «загальнодоступні». Продавці особистих даних на форумі стверджують, що представляють групу веб-скрейперів, що працюють не менше чотирьох років. За цей час у них було понад 18 тисяч клієнтів.

В ході оновлення інформації про виток даних ресурс Privacy Affairs повідомляє, що зразки особистих даних користувачів виявилися реальними. Приклади, представлені на форумі, показують, що дані дійсно здаються вірогідними. Але поки сам факт зливу цієї інформації не підтвердили офіційно.

ВИСНОВОК

 

Авторка. Катерина Філімонович 

//
Exit mobile version