//

НЕПРАВДА / МАНІПУЛЯЦІЯ | Вакцинуватись від коронавірусу тим, хто перехворів — небезпечно? – Без Брехні

НЕПРАВДА / МАНІПУЛЯЦІЯ | Вакцинуватись від коронавірусу тим, хто перехворів — небезпечно?

Я категорично проти вакцинації вже імунних людей. Якщо у людини після хвороби високий титр антитіл, то я категорично проти”, — про це телеканалу Україна 24 розповіла інфекціоністка Ольга Голубовська. Ця експертка – часта гостя різних телеканалів. Враховуючи потужність медіа її меседжи поштирюються на широку аудиторію. То ж варто перевірити достовірність її гучних заяв. Розбираємось.

 

 СПРОСТУВАННЯ

 Така заява інфекціоністки йде всупереч з рекомендаціями Центру з контролю та профілактики захворювань США (CDC). На сайті CDC говориться наступне: “Через високі ризики для здоров’я, пов’язані з COVID-19 та той факт, що реінфекція можлива, варто вакцинуватись незалежно від того, хворіли ви на коронавірусну хворобу чи ні”.

CDC уточнює, що тривалість “природного імунітету”, який утворюється внаслідок перенесеної інфекції, може змінюватись, залежно від людини та її організму.

Також Голубовська казала під час програми про ускладнення, які показала вакцина проти першої коронавірусної хвороби, маючи певно на увазі атипову пневмонію (SARS), яка була ще у 2002 році.

Голубовська стверджує, що коронавіруси мають таку властивість як антитілозалежне посилення імунної відповіді. Це явище, при якому вірус зв’язується з антитілами та сприяє його проникненню в клітину. Таке явище дійсно було описано.

За словами імунолога Федора Лапія, якби така ситуація трапилась з вакциною проти Sars-Cov-2, то такі випадки вже були б описані. Адже, нагадаємо, лише вакцина від Pfizer and BioNTech тестувалась на 40 000 волонтерах.

Якщо було б посилення тяжкості перебігу у щеплених, то вже були б описані випадки за ці пів року. Вибірка для цього достатньо велика”, пояснює Федір Лапій.

Проти SARS та MERS (атипова пневмонія та Близькосхідний респіраторний синдром) тестували різні типи вакцин. І жодна з них не дійшла до третьої фази досліджень, щоб робити хоч якісь висновки.

Це правда, що були певні проблеми та ускладнення, які бачили на преклінічних дослідженнях, проте чому це має бути підставою відмовлятись від вакцини, яка успішно пройшла всі необхідні  етапи клінічних досліджень — не ясно. Свою специфічну логіку пані Голубовська не пояснила.

Хто така Ольга Голубовська

Ольга Голубовська — лікарка-інфекціоніст. З матеріалу від  «Української правди» відомо, що вона задекларувала гонорар від фармкомпанії, чий препарат хотіла включити в закупівлі.

Відповідний запис є на сайті НАЗК. За ним, представництво ЕББВІ БІОФАРМАСЬЮТІКАЛЗ ГМБХ у 2018 році виплатило Ольгі Голубовській 72 109 гривень як “гонорари та інші виплати згідно з цивільно-правовим правочинами”.

Як вважає патофізіолог, доктор медичних наук Віктор Досенко, Ольга Голубовська не є науковцем: «Практично немає її публікацій у рецензованих наукових журналах, в чому можна легко переконатися, не знайшовши її, наприклад, в Scopus або Web of science. Свої думки вона рідко підтверджує посиланням на наукові публікації

ВИСНОВОК:

 

Авторка: Наталія Бушковська

//
Exit mobile version