//

Неправдиві пояснення Одеського ТЦК про побиття та затримання цивільного – Без Брехні

Неправдиві пояснення Одеського ТЦК про побиття та затримання цивільного


Днями інтернет облетіло відео, де «люди у військові формі зі зброєю» б’ють лежачого чоловіка, а потім силоміць заштовхують його в жовтий бусик. 

Ми почекали офіційного коментаря речниці ОК «Південь» і він був неправдоподібним:

«Бусик не тцкшний і військові – це не наші».

Тобто в Одесі якісь невідомі командуванню військові б’ють цивільного посеред вулиці і викрадають його на власному транспорті. Якщо це не військовослужбовці ТЦК, то може це російська дрг чи перевдягнені бандити?

 

Та через день Одеський обласний ТЦК публікує своє, не менш суперечливе пояснення, яке, втім частково викриває брехню Гуменюк, про «не наших хлопців».  В ньому намагаються переконати, що затримували порушника і для цього були підстави. Розберемо маніпуляції тцк по пунктах, адже там в кожному реченні  інша причина «затримання». 

Але спершу коротко пояснимо, як має бути за законом. 

Захист Батьківщини – справа всього українського народу. Не лише військових, “спортсменів”, бездітних, безробітних, «неважливих» чи «нежалких». Сплата податків, донати, волонтерство  – не скасовують цього обов’язку.


Всі чоловіки призовного віку в Україні під час оголошеної мобілізації діляться на тих, які:

Варіанту “я здоровий, в тюрму не хочу, але й служити не піду” в законодавстві не передбачено. 

Всі способи “відстрочити” мобілізацію (не вказав про зміну адреси, не взяв повістку, взяв і не пішов, не погодився пройти медкомісію) – протизаконні, за це передбачена адмінвідповідальність.

Постанови про такі порушення складає керівник ТЦК, але порушника має право затримати та доставити до ТЦК  лише Нацполіція (не військові).

І лише ДЛЯ СКЛАДАННЯ ПОСТАНОВИ, а не для проведення медогляду чи відправки по мобілізації. Це прямо передбачено ст.262 КУПаП та Постановою Кабміну №1487.


Якщо ж громадянин після отримання мобілізаційного розпорядження уникає власне мобілізації – це вже злочин і не компетенція ТЦК, він лише повідомляє Нацполіцію. Далі порушують кримінальне провадження та подають у розшук. У випадку затримання такого ймовірного злочинця потрібно доставляти в райвідділ, а не до ТЦК. Він обрав тюрму, а армія – не покарання. 


А тепер проаналізуємо пояснення ТЦК, кого і хто там “затримував”.


1. За результатами перевірки інциденту із затриманням військовими цивільної особи в Одесі…було встановлено, що громадянин здійснював пряму трансляцію розгортання мобільного блокпосту, що суворо заборонено нормами правового режиму воєнного стану.

Отже це було “затримання підозрюваного у скоєнні злочину поширення інформації про розташування мобільного блокпосту”? Ні, це неправда.

Хоч затримувати злочинця у нас має право будь-який громадянин України, військовий у тому числі, але він повинен одразу передати затриманого правоохоронним органам. Чи передали затриманого поліції? Ні. Натомість вони повезли його до ТЦК. 

 

2. Отримавши зауваження від представників Нацгвардії, громадянин увійшов у конфлікт, відверто провокуючи військових. 

Тобто на місці ймовірного скоєння злочину перебували бійці Нацгвардії. І ці представники мвс, якраз мали право і повинні були затримати ймовірного злочинця, але обмежилися зауваженням. А тцк-шинки, які займалися «затриманням», затриманого їм на місці не передали. Про порушення справи «за зйомку» взагалі не повідомляється. Таким чином версія про затримання злочинця, який знімав розташування блокпоста, не підтверджується. 

 

3. Під час перевірки його документів і звірки даних за базою ухилянтів, громадянин почав погрожувати, і поводився агресивно, не припиняючи провокацій. 

Отже, громадянин надав документи, тобто затримувати його для встановлення особи підстав не було. Його також не затримували за погрози чи провокації.

Потім громадянина перевірили за «базою ухилянтів». Звісно, що реєстру з такою назвою не існує, але ТЦК використовує саме таку назву. Отже, громадянина перевірили за цією базою і … не виявили, його в переліку порушників. Адже про це ТЦК в тексті не повідомляє.

Оскільки по базі не виявили якогось порушення, то затримувати громадянина підстав не було. Відповідно нацгвардійці його і не затримували. А те що вчинили працівники ТЦК – було не затриманням, а чимось іншим, незаконність чого частково визнав і ТЦК.


Обласний ТЦК на це придумав такі «пояснення»

4.Співробітники одного з районних ТЦК та СП Одеси, не втримавши емоцій, перевищили повноваження і, застосувавши силу, всадили його в транспортний засіб для доставки в центр комплектування.

Тобто це були співробітники ТЦК, а як же заява Гуменюк, що «це не наші»? Виявляється, що «районний ТЦК намагався приховати свою причетність до інциденту». 

Отже законних підстав для застосування сили та позбавлення волі не було. А нанесли удари та «доставили в тцк», бо не втримали емоцій. 

 

5. За результатами службової перевірки виявлено і тих, хто перевищив службові повноваження, і порушення у використанні необлікованого транспортного засобу. 

А ось і жовтий «не наший» бусик знайшовся. Тобто працівники тцк таємно за власний рахунок винаймають та заправляють приватний транспорт, щоб тільки “допомогти громадянам встигнути явитися в ТЦК на призначений у повістці день”. Неймовірна історія. Але цей же необлікований жовтий бусик з мобільним блокпостом фіксували в Одесі і раніше.

 

 

6.Винні в перевищені службових повноважень посадові особи притягнуті до дисциплінарної відповідальності і будуть переведені у бойові підрозділи, де зможуть спрямувати силу і міць на боротьбу із ворогом.

Тут обласний тцк робить аж дві маніпуляції. По-перше, у працівників ТЦК і не було службових повноважень застосовувати силу та затримувати-доставляти громадян. За ті діяння, які вони вчинили передбачена не дисциплінарна відповідальність, а кримінальна.

По-друге, щодо винних не порушують кримінальної справи, а штрафують і обіцяють перевести у бойові підрозділи. Тобто ТЦК прямо пише, що участь в бойових діях – це покарання навіть для діючих військових. В такому випадку цивільні тим паче сприйматимуть мобілізацію, як тюрму.

ТЦК не повідомляє, чим закінчилося для громадянина “доставка”. Бо він не шпигун за блокпостом, не ухилянт і не мобілізований.

Водночас дружина побитого громадянина в коментарях під відео повідомила, (архів повідомлення, 2), що чоловік не знімав ніякого блокпоста, а його висадили з маршрутки, бити ж почали за те, що він намагався подзвонити дружині. Далі його змусили пройти медкомісію, довезти медичну карту. Та оскільки у нього була закрита черепно-мозкова травма та забої, зафіксовані швидкою, то його “відпустили”. В обмін на відмову від претензій.


Таку “екстренну медкомісію” в Одесі нещодавно пройшов і один київський музичний гурт. Вийшли на вокзалі і замість концерту опинилися у десантній військовій частині. Якій музики не треба. Подзвонити дали лише після мобілізації.

Ось така комунікація від Одеського обласного ТЦК: трішки не втримали емоцій, всадили в приватний транспорт, «доставили», але в чомусь винні і за щось будуть покарані поїздкою на фронт. 

 

Матеріал підготовлено фахівцями видання “Інтент”

//
Exit mobile version